Antena LIVE

Curs valutar

Rusia recunoaşte cu jumătate de gură că armata a dat înapoi în "punga de la Vremivka". Ucraina nu şi-a lansat încă grosul forţelor în contraofensivă

Război în Ucraina. Armata rusă a recunoscut vineri că se dau lupte pentru controlul satelor Rivnopil şi Urojaine, pe frontul de sud, recunoscând pentru prima oară cu jumătate de gură că trupele sale au dat înapoi în zona aşa-numitei "pungi de la Vremivka", care se află la 10 km de principalele linii fortificate ruseşti. Comunitatea bloggerilor militari ruşi a scris în ultimele zile că ruşii s-au retras din câteva sate. Analiştii militari susţin că Ucraina nu şi-a lansat încă grosul forţelor sale în contraofensivă iar bătăliile mai grele abia urmează.

De la 16.06.2023, 18:05
WhatsApp
Soldaţi ucraineni care luptă pe frontul de sud / Harta Rybar cu Punga de la Vremivka Telegram

Rusia, cu Vladimir Putin în frunte, susţine de la începutul contraofensivei ucrainene în primele zile ale lunii iunie că operaţiunea este un eşec şi că toate atacurile au fost respinse, în timp ce Kievul afirmă că a eliberat câteva sate şi aproximativ 100 de kilometri pătraţi, în principal pe frontul de sud, relatează France Presse, citat de Agerpres. 

Bătălii grele pentru "Punga de la Vremivka" pe frontul de sud

"În zona pungii de la Vremivka, luptele cele mai intense au loc în cartierele localităţilor Rivnopil şi Urojaine", a indicat vineri Ministerul rus al Apărării, asigurând că a respins acolo cinci atacuri în ultimele 24 de ore cu ajutorul aviaţiei şi artileriei sale.

Termenul militar de "pungă" este o zonă aflată sub controlul unei forţe care avansează ca o protuberanţă într-un sector controlat de un inamic şi deci expus din mai multe părţi atacurilor.

Pe acelaşi subiect

Faptul că lupte au loc pentru aceste localităţi înseamnă că liniile ruseşti s-au retras cu câţiva kilometri spre sud şi spre est în jurul acestei zone expuse de la Vremivka, la frontiera regiunilor Zaporojie (sud) şi Doneţk (est), ocupate parţial de Rusia.

Armata ucraineană a indicat încă o dată joi că avansează, în pofida "puternicei rezistenţe" a trupelor ruse.

Canalul de Telegram pro-rus Rybar susţine în actualizarea de vineri că "unitățile rusești apără punga Vremivka. Mai multe vehicule blindate ale forţelor ucrainene au fost lovite lângă Urojaine și Makarovka. Formațiunile ucrainene adună grupuri de asalt pentru a relua atacul asupra satului Novodonețk".

"Punga de la Vremivka" este la peste 10 km de principalele linii fortificate ruseşti

Zona de la Vremivka este totuşi situată la peste 10 km nord de principalele linii fortificate ruseşti, constituite în special din tranşee şi capcane antitanc. Un succes militar ucrainean de amploare în această regiune ar permite ruperea coridorului terestru care leagă Rusia de peninsula anexată Crimeea. Aceasta ar constitui un eşec major pentru Moscova.

Potrivit analiştilor militari, Ucraina nu şi-a lansat încă grosul forţelor sale în contraofensivă şi testează încă în prezent frontul pentru a stabili punctele slabe. Trupele ucrainene, care înaintează, se confruntă cu o "rezistenţă disperată" din partea forţelor ruse în jurul oraşului Bahmut, în estul ţării, a declarat vineri un comandant ucrainean de rang înalt, citat de Reuters.

Generalul-colonel Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a declarat că situaţia din est este tensionată şi că Rusia îşi aduce cele mai bune divizii în sectorul Bahmut, cu sprijinul artileriei şi al aviaţiei.

"Continuăm să desfăşurăm acţiuni ofensive în direcţii separate, ocupând înălţimile dominante şi fâşiile de pădure cu scopul de a forţa treptat inamicul să iasă de la periferia oraşului Bahmut. Realizând asta, unităţile inamice opun o rezistenţă disperată", a declarat Sîrski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Analiştii militari: Bătăliile mai grele abia urmează

Micul oraşel Bahmut, acum în ruine, din regiunea Doneţk, a cunoscut unele dintre cele mai aprige şi sângeroase lupte de la invazia pe scară largă a Rusiei în februarie 2022. Armata ucraineana a declarat săptămâna trecută că a început să respingă forţele ruse în interiorul şi în jurul Bahmut.

Sîrski a spus că forţele ucrainene avansează, de asemenea, în sud. Kievul a declarat joi că a recâştigat controlul asupra a aproximativ 100 km pătraţi de teritoriu în puţin peste o săptămână de la începerea contraofensivei împotriva forţelor ruse. Analiştii militari susţin însă că bătăliile mai grele abia urmează.

În acelaşi timp, Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că forţele sale au respins zece atacuri ale armatei ucrainene pe frontul din Doneţk şi la sud de Doneţk, la frontiera administrativă cu regiunea Zaporojie, în ultimele 24 de ore, provocând "pierderi semnificative" forţelor Kievului, potrivit EFE.

"Unităţile Forţelor armate ale Ucrainei au continuat să sufere pierderi semnificative în timpul încercărilor nereuşite de a desfăşura operaţiuni ofensive în direcţiile Doneţk-Sud şi Doneţk", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Igor Konaşenkov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Potrivit lui Konaşenkov, citat de Reuters, Rusia a utilizat trupe terestre, lovituri aeriene şi focuri de artilerie pentru a împinge înapoi trupele ucrainene şi că, în ultimele 24 de ore, în diferite sectoare, a ucis aproximativ 500 de soldaţi ucraineni şi a distrus cinci tancuri.

De asemenea, au fost distruse numeroase vehicule blindate şi alte echipamente militare ucrainene, a adăugat el. Reuters nu este în măsură să verifice situaţia de pe câmpul de luptă. Rusia nu a recunoscut oficial progresele ucrainene şi afirmă că trupele ucrainene au suferit pierderi grele, dar Reuters a confirmat eliberarea a cel puţin două sate în est.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024