Antena LIVE

Curs valutar

Ruşii care s-au săturat de Putin au intrat într-o miliţie de extremă dreapta şi luptă de partea Ucrainei. Sunt plătiţi de guvernul de la Kiev - Reuters

Danil Iugoslavski îl ura de mult timp pe Vladimir Putin. Lucrează în domeniul tehnologiei şi spune că a protestat pentru a cere alegeri corecte în Rusia timp de mai mulţi ani înainte de a-şi părăsi ţara natală, în disperare de cauză, în 2017. S-a stabilit până la urmă în Spania. Dar chiar şi aşa, nu a bănuit niciodată că dorinţa sa de a-l vedea dat jos pe Vladimir Putin îl va face ca într-o zi să se alăture unui grup paramilitar de extremă dreapta - fondat de un fost huligan din fotbal cunoscut sub numele de White Rex - şi să se implice în războiul din Ucraina.

De la 11.05.2023, 12:55
WhatsApp
Ruşii care s-au săturat de Putin au intrat într-o miliţie de extremă dreapta, de partea Ucrainei. Luptătorii RVC sunt plătiţi de Ministerul Apărării - Reuters Twitter

"Când prima rachetă a căzut asupra Kievului, totul s-a schimbat pentru mine", a declarat tânărul de 29 de ani pentru Reuters la Varşovia, în ianuarie, înainte de a trece în Ucraina pentru a se alătura Corpului Voluntarilor Ruşi (RVC), o unitate formată din ruşi care luptă împotriva propriei ţări alături de forţele ucrainene.

RVC a fost fondată de Denis Kapustin, născut la Moscova, cunoscut şi sub numele de Denis Nikitin sau sub numele de război White Rex. Proiectul de monitorizare Antifascist Europe spune că acesta este un neonazist şi un adept al supremaţiei albilor. Nikitin, care a refuzat să fie intervievat de Reuters, s-a descris adeseori ca fiind un naţionalist care luptă pentru o Rusie care aparţine etnicilor ruşi, deşi a respins caracterizările că ar fi neonazist şi adept al supremaţiei albilor.

Iugoslavski spune, în schimb, că nu a aderat la nicio gândire de extremă dreapta şi, dimpotrivă, se consideră un pacifist de stânga, dar insistă că necesitatea de a-l învinge pe Putin prevalează asupra oricărui context politic.

Cine sunt ruşii care luptă de partea Ucrainei

Pe acelaşi subiect

Max Smit, care a trecut în Ucraina împreună cu Iugoslavski, nu a ţinut niciodată o armă în mână înainte de a se alătura RVC. Rusul în vârstă de 35 de ani, care în ultimii ani a lucrat în construcţii în Europa de Vest, mărturiseşte că rudele sale îl numesc nazist şi i-au spus să se roage la Dumnezeu să îl ierte atunci când şi-a tatuat stema Ucrainei în semn de susţinere a naţiunii invadate. "M-am desprins complet de viaţa pe care o aveam", spune el. "Viaţa personală şi războiul sunt două lucruri incompatibile. Am venit aici pentru a mă dărui complet războiului", declara el în aprilie.

Relatările lui Iugoslavski, Smit şi ale altor doi ruşi care s-au alăturat luptei împotriva guvernului lor arată modul în care activiştii anti-Putin îndrumă luptătorii civili către cauza Ucrainei, în timp ce Kievul se pregăteşte să lanseze o contraofensivă.

Prezenţa grupărilor ruseşti de extremă dreapta de ambele părţi ale conflictului este, de asemenea, un semn al unei fracturi ideologice a mişcării ultranaţionaliste din Rusia, arată politologul Mark Galeotti, şeful companiei de consultanţă Mayak Intelligence, cu sediul la Londra, şi autorul mai multor cărţi despre armata rusă. Grupurile care caută o restaurare a puterii istorice a Rusiei se confruntă cu alte grupări, precum RVC, care se opun invaziei lui Putin şi doresc un stat rus mai mic, dar etnic, a explicat el.

"Unii cred că lupta Ucrainei împotriva maleficului imperiu rus este cauza lor. Şi mai sunt unii care cred că lupta pentru patrie este cauza lor", spune Galeotti, menţionând Grupul Rusici şi Corpul ENOT printre unităţile paramilitare de extremă dreapta care luptă de partea Rusiei.

Alianţele complexe din timpul războiului încurcă una dintre justificările oferite de Putin pentru invazie, şi anume că Ucraina trebuie eliberată de neonazişti - o afirmaţie respinsă de Kiev şi de Occident, care acuză Moscova că are ambiţii teritoriale imperialiste.

Kremlinul, care a declarat că alegerile din Rusia sunt corecte şi oneste, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la activităţile şi recrutările RVC sau cu privire la grupurile de extremă dreapta care luptă de partea Rusiei. Reuters precizează că nu a reuşit să contacteze Grupul Rusici sau ENOT pentru comentarii.

Un rus face recrutări din Varşovia pentru armata ucraineană

Până în prezent, a existat puţină opoziţie vizibilă faţă de războiul din Ucraina în Rusia, unde legile au fost înăsprite pentru a reprima disidenţa.

RVC a ajuns pe prima pagină a ziarelor în martie, când a revendicat responsabilitatea pentru un raid transfrontalier pe teritoriul rus, pe care Putin l-a denunţat ca fiind un atac terorist şi a susţinut că luptătorii implicaţi au deschis focul asupra civililor aflaţi într-o maşină, inclusiv asupra copiilor. Guvernatorul regiunii de frontieră a declarat că în atac au fost ucise două persoane şi un băiat de 11 ani a fost rănit.

Un membru cu rang înalt din RVC, pe nume Vladimir, cu numele de război Cardinal, a declarat pentru Reuters în februarie că unitatea număra până la 200 de luptători, dar Reuters nu a putut verifica independent această cifră.

Aceasta este totuşi doar o fracţiune din sutele de mii de soldaţi şi voluntari care luptă în Ucraina şi din miile de străini care au venit să lupte împotriva forţelor ruseşti de acolo.

Iugoslavski şi Smit au declarat că au trecut în Ucraina din Polonia după ce au răspuns la un apel de recrutare postat pe YouTube de Consiliul Civic, un grup de activişti anti-Putin cu sediul în capitala poloneză care, recrutează luptători pentru RVC. Odată ajunşi la Kiev, au povestit ei, armata ucraineană le-a făcut un test poligraf, au dat un examen psihologic şi au avut parte de mai mult de două luni de pregătire militară de bază.

Când Reuters a vorbit din nou cu cei doi bărbaţi la începutul lunii aprilie, prin telefon şi mesaje online, aceştia se aşteptau să plece pe front în curând - Iugoslavski ca paramedic de teren şi Smit ca operator de drone. Cofondatorul Consiliului Civic, Denis Sokolov, a confirmat că au fost detaşaţi pe front luna trecută, adăugând că Iugoslavski a fost împuşcat între timp în picior, dar că se recuperează.

Sokolov, care este de naţionalitate rusă, spune că organizaţia pe care o conduce la Varşovia, Consiliul Civic, nu susţine nicio ideologie de extremă dreapta şi că urmăreşte să recruteze orice luptător pregătit să apere Ucraina. El a precizat că obiectivele sale se suprapun cu cele ale RVC doar prin faptul că doreşte să-l înlăture pe Putin şi să caute o disoluţie a Rusiei de la forma sa imperială actuală.

"Un naţionalist rus nu este un fascist rus", a punctat Sokolov în interviul acordat Reuters din biroul său de la Varşovia, referindu-se la membrii RVC. "Avem un inamic comun şi trebuie să ne unim", a arătat el. Reuters precizează că nu a putut stabili cum se coordonează RVC cu forţele ucrainene sau cum primeşte ordinele.

Serviciul de informaţii militare al Ucrainei, GUR, a declarat pentru Reuters că unitatea este legată de Legiunea Internaţională - o divizie militară străină înfiinţată după invazie, care include luptători din zeci de ţări. Un purtător de cuvânt al Legiunii a declarat însă că aceasta nu are nicio legătură cu RVC.

Consiliul Civic lucrează cu un intermediar ucrainean din Varşovia. Acesta a declarat pentru Reuters că lucrează pentru armata ucraineană şi ajută la pregătirea actelor pentru voluntarii străini. Îi însoţeşte la graniţă pentru a le facilita trecerea.

Intermediarul a refuzat să fie numit din cauza caracterului sensibil al problemei, dar Reuters a văzut un document al Ministerului ucrainean al Apărării care îl legitimează pe acesta şi îi certifică rolul său în recrutarea de voluntari cerând autorităţilor poloneze să îl sprijine. Potrivit lui Sokolov, luptătorii RVC au primit salarii regulate de la Ministerul ucrainean al Apărării.

Ministerul Apărării de la Kiev nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la salariile RVC, la intermediar sau la documentul văzut. Ambasada Ucrainei în Polonia şi guvernul polonez nu au răspuns, de asemenea, la solicitări de comentarii cu privire la activităţile Consiliului Civic şi ale RVC.

White Rex şi Black Sun

Nikitin a înfiinţat RVC în august anul trecut. Unitatea afirmă pe canalul său Telegram că doreşte dizolvarea Rusiei de astăzi în diferite state etnice, lăsând un stat rusesc în care ruşii ar fi grupul etnic dominant. Mişcarea are simbolurile Armatei de Eliberare a Rusiei anticomuniste, care a luptat sub comanda naziştilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Nikitin, care s-a mutat în Ucraina în 2017, a trăit în ţări din Europa în cea mai mare parte a ultimelor două decenii, după ce a părăsit Rusia natală împreună cu familia sa în 2001.

Fondatorul RVC, care are în jur de 30 de ani, a organizat turnee de arte marţiale mixte în cercurile de extremă dreapta şi a fost implicat în mişcările huliganilor din fotbalul rusesc şi german, ceea ce a dus la ridicarea permisului de şedere în Germania. De asemenea, şi-a lansat propria marcă de îmbrăcăminte, White Rex, cu logo-ul Black Sun preferat de grupurile neonaziste.

Vladimir, zis "Cardinal", membru al RVC, se descrie ca fiind expertul ideologic al unităţii. El susţine că grupul nu urăşte alte popoare etnice. "Vrem să ne păstrăm nu doar identitatea noastră, ci şi pe cea a altora. Nu spunem că vrem să exterminăm alte popoare, dar credem că imperialismul este distructiv pentru toată lumea", a explicat el. "Actuala Federaţie Rusă este o Uniune Sovietică nedesfiinţată, care ar trebui să se dezintegreze. Noi am dori să creăm un stat naţional rusesc", arată el.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

armata rusa kremlin razboi ucraina
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024