Antena Meniu Search
x

Video Val de reacții după moartea jurnalistului Arman Soldin. Soldații ruși fug de pe frontul din Bahmut, mercenarii Wagner au rămas singurii care ar mai lupta

Războiul din Ucraina a făcut o nouă victimă în rândul jurnaliştilor. Coordonatorul video al agenţiei France Presse a fost ucis după un bombardament al ruşilor lângă Bahmut. Emmanuel Macron a transmis un mesaj de condoleanţe, în timp ce parlamentarii de la Paris au cerut desemnarea grupului Wagner, care acţionează în zonă, drept organizaţie teroristă.

de Redactia Observator

la 10.05.2023, 22:43

Vezi și

Acesta a fost unul dintre ultimele clipuri postate de jurnalistul francez din Ucraina. În vârstă de 32 de ani, Arman Soldin filma alături de colegi şi câţiva soldaţi ucraineni lângă Bahmut, în Ceasov Iar, când mai multe rachete Grad au lovit localitatea. Nu a supravieţuit atacului. Descris drept energic şi talentat, s-a numărat printre primii jurnalişti care au ajuns pe frontul din Ucraina. Pe Twitter, Emmanuel Macron a scris că "împărtăşeşte durerea familiei şi a colegilor săi". Parlamentarii de la Paris au adoptat o rezoluţie prin care au desemnat grupul Wagner drept organizaţie teroristă şi îi cer preşedintelui să convingă Uniunea Europeană să treacă organizaţia pe lista neagră. O decizie identică va fi luată în Marea Britanie împotriva mercenarilor acuzaţii de masacre în Ucraina şi Africa.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Transmit mulţumiri speciale Parlamentului Franţei. Decizia trebuie adoptată de întreaga lume. Orice manifestare a terorismului trebuie distrusă și fiecare terorist trebuie condamnat."

Rușii fug de pe front

Militarii Wagner par că au rămas singurii care luptă în Bahmut. Armata ucraineană şi imaginile din dronă confirmă că armata rusă a fugit ruşinos de pe linia frontului. Asta chiar în timp ce Rusia sărbătorea Ziua Victoriei, iar la Moscova erau organizate focuri impresionante de artificii. 

Alte imagini de la defilarea militară de la Moscova arată teama lui Putin de atentate. Preşedintele rus s-a oprit brusc după ce a a auzit un sunet similar cu o explozie. Aliatul lui Putin, Aleksandr Lukaşenko, a avut şi el probleme. A fost filmat cu un bandaj pe mână. Nu a mai ajuns la masa organizată de Putin după paradă pentru că i s-a făcut rău şi s-a întors de urgenţă la Minsk. 

În acest timp, în Statele Unite, agenţiile de informaţii au neutralizat Snake, un program spion prin care ruşii furau informaţii de zeci de ani. Iar Departamentul Apărării a anunţat încă un pachet de arme şi muniţii pentru Kiev, în valoare de 1,2 miliarde de dolari. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Val de reacții după moartea jurnalistului Arman Soldin. Soldații ruși fug de pe frontul din Bahmut, mercenarii Wagner au rămas singurii care ar mai lupta