Antena LIVE

Curs valutar

Ruşii îndemnaţi să facă copii în pauzele de la muncă. Moscova vrea să interzică "propaganda childfree"

Rusia vrea să interzică promovarea stilului de viaţă ''fără copii'', pe fondul crizei demografice. Proiectul de lege este dezbătut de deputaţii ruşi după ce la începtul lunii septembrie un politician local, ministru al Sănătăţi în regiunea Primorîe, a declarat că ruşii ar trebui să facă copii în pauzele de la job. 

De la 24.09.2024, 18:56
WhatsApp
Ruşii îndemnaţi să facă copii în pauzele de la muncă. Moscova vrea să interzică propaganda childfree Profimedia

Deputaţii ruşi încep marţi examinarea unui proiect de lege care interzice promovarea stilului de viaţă fără copii, pe fondul crizei demografice, amplificată de conflictul din Ucraina, relatează AFP. Apărarea aşa-numitelor valori "tradiţionale" este o temă favorită a preşedintelui Vladimir Putin, care denunţă constant "decadenţa" occidentală, iar "mişcarea internaţională LGBT" a fost scoasă în afara legii pentru "extremism".

Rusia vrea să interzică "propaganda childfree"

Clasa politică rusă vrea să interzică de acum "propaganda" mişcării "childfree", termen folosit pentru persoanele care aleg să nu aibă copii, din motive personale, economice sau de mediu. "Se propune interzicerea propagandei mişcării fără copii: pe Internet, în mass-media, în filme şi în reclame", a indicat Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus), pe Telegram, înainte de examinarea textului marţi în comisie. "O familie caldă şi numeroasă stă la baza unui stat puternic", a insistat oficialul rus, un apropiat al preşedintelui Putin.

Potrivit lui Volodin, o persoană fizică va risca o amendă de 400.000 de ruble (circa 4.000 de euro), funcţionarii publici dublul sumei, în timp ce pentru persoanele juridice pedeapsa poate ajunge la 5 milioane de ruble. Niciunul dintre aceşti oficiali ruşi nu a ridicat problema contracepţiei, iar textul nu a fost încă făcut public.

Pe acelaşi subiect

Elvira Aitkulova, o deputată care a participat la redactarea textului, a dat asigurări luni că ideile apărate de susţinătorii mişcării "Childfree" reprezintă un "comportament distructiv" care ar putea duce la "depopularea" Rusiei. De la sosirea sa la Kremlin, în 2000, Putin şi-a făcut ca prioritate să stopeze criza demografică din Rusia, moştenită din epoca sovietică, însă nu a reuşit până în prezent.

Măsurile vizând creşterea natalităţii nu au avut efectele scontate, Kremlinul recunoscând în iulie o situaţie "catastrofală pentru viitorul naţiunii".  Rusia se confruntă de ani de zile cu o nouă criză demografică, care s-a accentuat odată cu pandemia de COVID-19 şi cu declanşarea războiului în Ucraina. Acesta din urmă, pe lângă pierderile umane, a dus şi la un exod mai mult sau mai puţin temporar al bărbaţilor care au fugit din ţară de mobilizare în toamna anului 2022. 

Putin şi mamele eroine

În 2022, Vladimir Putin a acordat primele sale titluri de "Mamă-eroină", reluând astfel o tradiţie sovietică ce consta în a premia cu în jur de 20.000 de euro femeile care aveau de la zece copii în sus. Medni Kadîrova, soţia liderului cecen Ramzan Kadîrov a cărui familie numără 14 copii, a devenit una dintre primele femei căreia Vladimir Putin i-a acordat titlul de "Mamă-eroină".

Titlul de "Mamă-eroină" a fost decernat pentru prima dată în Uniunea Sovietică în octombrie 1944 şi era menit să încurajeze natalitatea, în condiţiile în care milioane de sovietici fuseseră ucişi în Al Doilea Război Mondial. Acest ordin a încetat să existe după prăbuşirea Uniunii Sovietice, în 1991.

Faceţi copii în pauzele de la muncă

Ministrul Sănătății din regiunea Primorîe, din estul îndepărtat al Rusiei, Evgeny Shestopalov, le-a cerut ruşilor în septembrie să facă copii în pauzele de la muncă. "Sunt oameni care lucrează 12-14 ore, când ar trebui să aibă copii?" l-a întrebat un jurnalist în timpul unui interviu. "În pauze", a răspuns ministrul. În plus, potrivit acestuia, a fi prea ocupat cu munca nu este o scuză pentru a nu avea copii. El susţine că cei mici pot fi luați la locul de muncă de părinţi, potrivit siteului de ştiri lenta.ru.

Ce populaţie are Rusia

Potrivit detalor publicate de Agenţia Rusă pentru Statistici (Rosstat), Rusia avea la începutul anului 2024 o populaţie de 146,1 milioane de oameni (locul 9 în lume), comparativ cu 146,4 milioane de la 1 ianuarie 2023 și 146,2 milioane în 2022, potrivit TASS.  148 de milioane de persoane locuiau în Federaţia Rusă în 1992, după destrămarea Uniunii Sovietice. Vârful demografic a fost atins în 1994 cu 149 milioane de oameni, potrivit The Economist. 

Peste 3 milioane de ucraineni, paşapoarte ruseşti 

La sfârșitul anului 2023, peste 1,2 milioane de refugiați din Ucraina au fost înregistrați în Rusia. Premierul rus Mihail Mișustin a declarat în mai 2023 că Rusia a dat pașapoarte la aproape 1,5 milioane de oameni care locuiesc în părţi din regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, anexate de Moscova în octombrie 2022. 

Moscova susține că a dat pașapoarte rusești la peste 3 milioane de ucraineni începând cu 2014 când a avut loc anexarea Crimeei. La nouă luni de la anexare, Rusia susținea că peste 1,5 milioane de oameni din Crimeea au primit cetățenia rusă. Potrivit unui raport din 2023, citat de The Guardian, Rusia i-a "forțat sistematic" pe ucraineni să accepte cetățenia rusă. Ucrainenii care locuiesc în Rusia sau în teritoriile ucrainene ocupate de ruşi şi care nu au acceptat cetățenia rusă pot fi reținuți și/sau deportați.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia populatie copii ucraina razboi ucraina
Întrebarea zilei
Preferaţi podcasturile şi cărţile de dezvoltare personală, în locul unui psiholog?

Prefer cărţile/podcasturile

Prefer să merg la psiholog

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Județele din România din care oamenii vor să plece. Nu găsesc deloc de muncă...
Fanatik.ro
Publicat 24.09.2024
Amenzi de până la 50.000 de euro sau expulzare pentru cei care-i încurajează...
spotmedia.ro
Publicat 24.09.2024
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată vin ninsorile în...
Gandul
Publicat 24.09.2024
Tradiția care a provocat bătaia din Pantelimon. Sociolog: „Se întâmplă de...
Adevărul
Publicat 24.09.2024
Cu ce se ocupă Vlad Condurache, fostul concurent de la Asia Express. Nu mulți...
A1
Publicat 23.09.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2024. Săgetătorii vor mai mult de la viitorul...
CaTine
Publicat 24.09.2024
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem...
spynews.ro
Publicat 24.09.2024
Viața în România a unui străin aflat la 11.000 km distanță de casă. Ce a...
GSP
Publicat 21.09.2024
Povestea de film a româncei care a fost dată de mamă unei familii din Turcia...
Click.ro
Publicat 24.09.2024
Barajul Celor 3 Defileuri din China afectează rotația Pământului. Cum e posibil
Useit
Publicat 24.09.2024
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redacţia.ro
Publicat 24.09.2024
„Lumea imaginară și înfricoșătoare a lui Donald Trump”, sperietoare...
libertatea.ro
Publicat 24.09.2024
IU a intrat în istorie ca prima cântăreață care a susținut un concert solo...
ZU
Publicat 24.09.2024
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Hello taste
Publicat 24.09.2024
Vitamina C pentru bebeluși. Când este recomandat să o administrezi
Deparinti
Publicat 24.09.2024
”N-am primit nicio informare". Scuza premierului Ciolacu în...
ziare.com
Publicat 24.09.2024
Motivul pentru care Thalia a ajuns la Paris. Celebra artistă a întors toate...
Happy
Publicat 24.09.2024
Terapia prin dans: ce este și ce beneficii aduce sănătății mintale
Medicool
Publicat 24.09.2024
"Nimeni nu mă crede!". Patronul milionar care circulă doar cu metroul în...
orangesport.ro
Publicat 24.09.2024