Antena LIVE

Curs valutar

Exporturile nucleare ale Rusiei scapă din nou de sancțiunile Uniunii Europene. De ce continuă Occidentul să importe uraniu de la ruşi

În timp ce Europa se îndepărtează de combustibilii fosili ruși, sectorul său nuclear este încă puternic dependent de Rusia, importând uraniu în valoare de peste 200 de milioane de euro în fiecare an, potrivit unui articol Investigate Europe. Germania, Polonia și câteva alte țări din Uniunea Europeană doresc o interdicție totală a importurilor. Dar, când UE a adoptat în urmă cu două săptămâni un nou set de sancțiuni, energia nucleară nu a fost inclusă pe listă.

De la 12.10.2022, 11:38
WhatsApp
Sectorul nuclear al UE este încă puternic dependent de Rusia Profimedia Images/Arhivă

„Teroarea nucleară rusă necesită un răspuns mai puternic din partea comunității internaționale, (inclusiv) sancțiuni împotriva industriei nucleare rusești și a combustibilului nuclear”. Acestea au fost cuvintele pe care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a scris pe Twitter în august, după bombardarea unei centrale nucleare din țară.

De la începutul războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a adoptat mai multe pachete de sancțiuni menite să afecteze economia rusă și să-i reducă capacitatea de a finanța războiul. 

Sancțiunile au vizat personalități, produse și, bineînțeles, combustibilii fosili. Dar, până acum, sancțiunile nucleare au fost întotdeauna omise, relatează Investigate Europe.

Ultimul pachet de sancţiuni propus de Comisia Europeană include restricții comerciale suplimentare și un plafon pentru prețul petrolului pentru țările terțe

Pe acelaşi subiect

Pe 28 septembrie, istoria s-a repetat din nou. Comisia Europeană a propus un alt pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al optulea de la începutul invaziei. Acesta include restricții comerciale suplimentare și un plafon pentru prețul petrolului pentru țările terțe. Totuşi, nimic despre cooperarea nucleară cu Rusia și importurile de uraniu rusesc, chiar dacă mulți au cerut asta.

Însuși Parlamentul European susține ideea de a sancționa energia nucleară rusă, cerând „un embargo complet imediat asupra importurilor rusești de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze”, dar şi încetarea colaborării cu companiile ruse privind proiectele nucleare existente și noi, inclusiv în Finlanda, Ungaria și Bulgaria. Acolo, experții ruși ar putea fi înlocuiți cu cei occidentali și se poate elimina treptat utilizarea serviciilor Rosatom.

Sancțiunile asupra sectorului energetic nuclear rus au fost discutate doar în cercurile UE

Motivul acestei rezistențe poate fi explicat într-un singur cuvânt: dependență. Până acum, o interdicție a importului de uraniu sau alte sancțiuni asupra sectorului energetic nuclear rus a fost discutată doar în cercurile UE, dar nu a fost niciodată propusă oficial.

„Comisia Europeană nu a propus-o niciodată, deoarece impactul ar fi mai puternic pentru unele state membre estice, care sunt puternic dependente de infrastructura și tehnologiile rusești, decât pentru Rusia însăși”, a declarat o sursă diplomatică pentru Investigate Europe.

Potrivit Ariadnei Rodrigo, militant pentru finanțe sustenabile la Greenpeace, principala rezistență a venit din Ungaria și Bulgaria. „Țara care este cea mai puternic împotriva (interzicerii importului nuclear din Rusia) este Ungaria”, a spus ea pentru Investigate Europe. „Ungaria construiește două reactoare nucleare cu împrumuturi rusești.”

Ea a adăugat: „Dacă guvernele UE sunt serioase în privinţa opririi războiului, trebuie să taie cordonul ombilical al industriei nucleare europene până la Kremlin și să se concentreze în schimb pe accelerarea economiilor de energie și a surselor regenerabile. Ignorarea comerțului nuclear lasă o gaură în sancțiunile UE atât de mare încât ai putea trece un tanc prin el.” 

20% din importurile de uraniu în UE vin din Rusia

Ţările UE au plătit aproximativ 210 de milioane de euro pentru importurile de uraniu brut din Rusia în 2021 și alte 245 de milioane de euro din Kazahstan, unde exploatarea de uraniu este controlată de compania de stat rusă Rosatom.

Importurile de uraniu brut din Rusia către UE au fost de 2358 de tone anul trecut, aproape 20% din toate importurile UE. Doar Nigerul (24,3%) și Kazahstanul (23%) au fost parteneri comerciali mai mari, potrivit raportului anual 2021 al organismului UE, Agenția de Aprovizionare Euratom. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

combustibili fosili sector nuclear uniunea europeana uraniu
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025