Meniu LIVE
Search
x

"Deci așa funcționează războiul." India a luat petrol rusesc, l-a rafinat şi l-a transportat în SUA, spre nemulţumirea americanilor

Statele Unite au transmis Indiei că sunt îngrijorate că un producător indian a exportat la New York combustibil produs din țiței rusesc, transferat pe mare pentru a-i ascunde originea, încălcând sancțiunile americane, a declarat un important bancher indian, citat de ReutersRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 173 LIVE TEXT

De Redactia Observator la 15.08.2022, 18:29

Trezoreria Statelor Unite a transmis Indiei că o navă indiană a preluat din largul mării ţiţei de la un petrolier rusesc și l-a adus într-un port din Gujarat, pe coasta de vest a Indiei, unde a fost rafinat și exportat, a declarat Michael Patra, viceguvernatorul Băncii Centrale din India.

Sancțiunile impuse de americani Rusiei pentru că a invadat Ucraina în februarie interzic importul în Statele Unite de energie de origine rusă, inclusiv țiței, combustibili rafinați, diesel, cărbune și gaze naturale.

"Produsul rafinat a fost reîncărcat pe nava respectivă care a părăsit portul fără destinație. Nave a primit destinația când se afla deja pe mare şi şi-a stabilit cursul, a mers la New York”, a povestit Patra la un eveniment dedicat împlinirii a 75 de ani de la independența Indiei. Ambasada SUA din New Delhi nu a făcut niciun comentariu imediat.

Michael Petra este primul oficial indian care vorbeşte public despre aceste preocupări ale SUA. India nu s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei și nu a condamnat ceea ce Moscova numește "operațiunea militară specială" din Ucraina.

Potrivit oficialului indian, ţițeiul rusesc a fost procesat și transformat într-un produs distilat folosit pentru fabricarea plasticului de unică folosință. El nu a numit vasul care a transportatul ţiţeiul distilat, nici rafinatorul indian care l-a produs. "Deci așa funcționează războiul. Funcționează în moduri ciudate”, a spus Petra.

India este cel de-al treilea importator și consumator de petrol din lume. În trecut a cumpărat rar petrol rusesc, dar de când a început războiul din Ucraina, rafinăriile indiene au cumpărat petrol rusesc la preț redus, evitat de multe țări și companii occidentale.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » "Deci așa funcționează războiul." India a luat petrol rusesc, l-a rafinat şi l-a transportat în SUA, spre nemulţumirea americanilor