Sârbii din Bosnia cer un veto al Rusiei asupra rezoluției ONU privind genocidul din Srebrenica
Președintele Republicii Srpska (RS, entitate a sârbilor din Bosnia), Milorad Dodik, a declarat că intenționează să-i ceară Rusiei să facă uz de veto pentru a împiedica adoptarea unei rezoluții a ONU, elaborată de Marea Britanie, cu privire la genocidul din Srebrenica
De Redactia Observator la 17.06.2015, 14:36Președintele Republicii Srpska (RS, entitate a sârbilor din Bosnia), Milorad Dodik, a declarat că intenționează să-i ceară Rusiei să facă uz de veto pentru a împiedica adoptarea unei rezoluții a ONU, elaborată de Marea Britanie, cu privire la genocidul din Srebrenica
'În mod cert, voi ruga (Rusia să facă uz de dreptul său de veto) și voi explica că acesta este pentru noi un subiect arzător', a declarat Dodik la televiziunea publică a RS, înainte de plecarea sa la Sankt-Petersburg, unde va participa, de joi până sâmbătă, la un forum economic internațional.
Liderul sârbilor bosniaci a declarat că urmează să aibă joi, în marja acestui forum, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în timpul căreia va încerca să-i explice poziția RS.
Marea Britanie pregătește un proiect de rezoluție al ONU pentru a marca 20 de ani de la masacrul din Srebrenica, în Bosnia de est, proiect în care analizează eșecul Națiunilor Unite, incapabile să evite acest măcel, calificat drept genocid de justiția internațională.
Aproape 8.000 de bărbați și băieți musulmani au fost uciși în enclava Srebrenica de forțele sârbe din Bosnia, cu puțin timp înainte de sfârșitul războiului intercomunitar (1992-1995), cel mai grav măcel din Europa de după Al Doilea Război Mondial.
Este prevăzut ca această rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU să 'aducă omagiu victimelor genocidului și tuturor persoanelor care au avut de suferit în timpul războiului', a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al misiunii britanice pe lângă ONU.
Liderii sârbilor din Bosnia refuză să accepte calificarea de genocid pentru desemnarea masacrului.
'Totul este făcut pentru a promova un neadevăr, potrivit căruia acolo ar fi avut loc un genocid, ignorând victimele sârbe', a adăugat Dodik, precizând că 3.500 de etnici sârbi au fost uciși în regiunea Srebrenica în timpul acestui conflict.
Dodik a adăugat că va accepta doar o rezoluție ce proclamă Srebrenica 'loc de genocid împotriva sârbilor și musulmanilor'.