Satelitul spion al Coreei de Nord a fotografiat Casa Albă și Pentagonul, susţine Phenianul
Coreea de Nord anunță că noul său satelit spion a fotografiat Casa Albă, Pentagonul și baza navală din Norfolk din SUA. Fotografiile au fost analizate de liderul nord-coreean Kim Jong Un, susține presa de stat din Coreea de Nord, citată de Reuters.
De Redactia Observator la 28.11.2023, 10:13Coreea de Nord a lansat săptămâna trecută primul său satelit de recunoaștere, despre care a susținut că a fost conceput pentru a monitoriza SUA și Coreea de Sud. Ulterior, presa de stat a anunțat că satelitul a fotografiat orașe și baze militare din Coreea de Sud, Guam, Italia și SUA.
Coreea de Nord nu a publicat nicio fotografie cu obiectivele spionate, astfel încât experții străini nu știu ce calități tehnice are noul satelit.
Ultima lansare a Phenianului a declanşat critici din partea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale, în timp ce Coreea de Sud a suspendat un pact militar încheiat în 2018 cu Nordul.
L-a ajutat Putin pe Kim Jong Un
- Rusia a ajutat Coreea de Nord să lanseze satelitul de spionaj. După două eşecuri, a treia lansare a fost un succes
- Coreea de Nord spune că primul său satelit de spionaj a fotografiat baze militare americane. L-a ajutat Putin pe...
- Seulul suspendă o parte a unui acord militar cu Phenianul, după ce Nordul a lansat un satelit spion, în ciuda...
Agenția de spionaj a Coreei de Sud a spus că Coreea de Nord ar fi putut depăşi piedicile tehnice cu ajutorul Rusiei. Mulți experți și-au exprimat totuși îndoielile că Moscova ar fi putut oferi asistență pentru un succes la două luni de atunci, scrie Reuters.
"Este mult prea devreme ca nord-coreenii să fi integrat orice formă de asistență pe care Rusia ar fi acceptat să o furnizeze" a comentat Jeffrey Lewis, expert la Institutul de Studii Internaționale din Middlebury. "Poate că rușii le-au dat câteva sfaturi, dar este normal ca țările să învețe din experienţele trecute."
Chang Young-keun, profesor la Universitatea Aerospațială din Coreea de Sud, susţine că ar fi fost imposibil ca Phenianul să reconstruiască un satelit cu tehnologie rusă sau asistență hardware în acest timp. "Dar Rusia ar fi putut să le facă o analiză despre eșecurile anterioare și a datelor de telemetrie", el a spus.
Înlocuirea pieselor, îmbunătățirea software-ului, integrarea sistemului și testele nu se pot face, de obicei, rapid, dar ajutorul rusesc ar putea fi valoros în domenii cheie, cum ar fi îmbunătățirea capacităților satelitului sau rezolvarea instabilității de combustie care a afectat lansarea anterioară, a declarat Lee Choon-geun, expert în rachete la Institutul de Politică pentru Știință și Tehnologie din Coreea de Sud.