Scandal în Italia. Vaticanul a făcut o intervenție fără precedent în politica țării și se opune unei legi împotriva homofobiei
Vaticanul a făcut o intervenție fără precedent în politica din Italia, cerând guvernului să schimbe o propunere de lege care incriminează homofobia. Justificarea cererii: posibilitatea îngrădirii „libertății de gândire” a bisericii catolice. În scrisoarea transmisă de arhiepiscopul britanic Paul Richard Gallagher, secretarul relațiilor Vaticanului cu statele, se precizează că părți ale legislației încalcă un tratat încheiat între Italia și biserica catolică în anii 1920, care asigură libertățile și drepturile bisericii.
De Redactia Observator la 23.06.2021, 22:08Vaticanul îndeamnă guvernul Italian să renunţe la proiectul de lege anti-homofobie, spunând că aceasta încalcă ”libertatea de a gândi” a bisericii catolice. Într-o scrisoare transmisă de arhiepiscopul britanic Paul Richard Gallagher, secretarul relațiilor Vaticanului cu celelalte state, spune că anumite părți ale legii încalcă un tratat încheiat între Italia și Biserica Catolică, care asigura libertățile și drepturile Bisericii, relatează The Guardian.
Vaticanul s-a opus formulărilor dintr-un proiect de lege italian consacrat luptei împotriva homofobiei
Intervenția a fost confirmată de un purtător de cuvânt al Vaticanului. A stârnit o dezbatere aprinsă legată de legea menită să facă din violența împotriva persoanelor LGBT o infracțiune. Scrisoarea Vaticanului susținea că legea anti-homofobie punea sub semnul întrebării „libertatea de organizare” a bisericii și amenința „libertatea de gândire” în rândul catolicilor, potrivit Corriere dela Serra. „Este prima dată când biserica face așa ceva”, a spus Robert Mickens, jurnalist la publicația catolică La Croix.
Proiectul de lege elaborat de Alessandro Zan, un om politic gay, a fost votat în camera inferioară a Parlamentului în noiembrie. Dar trecerea sa prin camera superioară a fost întârziată de schimbarea guvernului și venirea extremiștilor de dreapta care au respins legea. Legea a fost contestată și de alte partide de dreapta și grupuri catolice, precum și de grupuri feministe, care susțin că „identitatea de gen” este o armă împotriva femeilor. Proiectul este în prezent dezbătut în Senat.
- Castelul Gandolfo, reşedinţa de vară a Papei, a fost deschis publicului. Mii de turişti s-au înghesuit să...
- Gestul impresionant al Papei Francisc care a sărutat numărul de lagăr al unei supravieţuitoare de la Auschwitz -...
- Întâlnire între Papa Francisc și președintele Comisiei Europene. Ursula von der Leyen, în audienţă privată...
Presa de dreapta a Italiei a agitat problema referindu-se la aplicarea legilor anti-homofobie în alte țări. „Au fost folosite exemple absurde pentru a spune:„ Uite, asta se va întâmpla dacă legea va trece în Italia”, a spus Mickens. Deși Italia a aprobat uniunile civile ale persoanelor de același sex în 2016, țara a rămas în urma partenerilor săi din UE în luarea unor măsuril anti-homofobie. În 2015, cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, a descris referendumul Irlandei privind căsătoria între persoane de același sex drept „o înfrângere pentru umanitate”.
Proiectul de lege italian urmăreşte să pedepsească acţiunile de discriminare şi de incitare la violenţă împotriva homosexualilor, lesbienelor, persoanelor transgender şi a celor cu dizabilităţi. Documentul nu scuteşte şcolile catolice italiene de obligaţia de a participa la activităţi pentru ziua naţională împotriva homofobiei care va fi stabilită la 17 mai.
Draghi, răspuns la criticile Vaticanului: Italia este un "stat laic"
Şeful guvernului italian Mario Draghi a spus că Italia este un "stat laic" şi că parlamentul său este suveran. "Suntem un stat laic, nu un stat confesional", a declarat Mario Draghi în faţa Senatului, salutat cu aplauze. "Parlamentul este, desigur, liber să dezbată şi să legifereze", a adăugat el, potrivit AFP.
"Sistemul nostru juridic conţine toate garanţiile pentru ca legile să respecte întotdeauna principiile constituţionale şi angajamentele internaţionale, inclusiv Concordatul cu Biserica", a dat asigurări Mario Draghi. "Laicitatea nu înseamnă indiferenţa statului faţă de fenomenul religios, laicitatea înseamnă protejarea pluralismului şi a diversităţii culturale", a transmis el.