Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Galerie foto Gestul impresionant al Papei Francisc care a sărutat numărul de lagăr al unei supravieţuitoare de la Auschwitz - GALERIE FOTO

Gest emoţionant făcut de Papa Francisc. Acesta a sărutat numărul de lagăr al unei supravieţuitoare, Lidia Maksymowicz, deportată la Auschwitz Birkenau când avea doar trei ani. Cei doi s-au întâlnit în cadrul Audienţei de miercuri desfăşurată la Vatican, relatează EFE.

de Redactia Observator

la 27.05.2021 , 20:04

Femeia din Belarus, în vârstă de 81 de ani, şi-a suflecat mâneca pentru a-i arăta Papei Francisc numărul pe care naziştii îl marcau pe braţul celor ţinuţi în lagărele de concentrare. Mai apoi, Papa a sărutat numărul tatuat, înainte de a o îmbrăţişa pe femeie. Aceasta i-a arătat numărul 3, indicând anii pe care îi avea când a intrat în lagărul de concentrare, potrivit Agerpres. 

Maksymowicz se află în Italia pentru a prezenta documentarul despre viaţa ei, având ca titlu numărul care i-a fost tatuat: "70072, fetiţa care nu ştia să urască", un proiect realizat de asociaţia "Memoria Viva". Femeia care trăieşte în Cracovia a fost deportată în anul 1943 şi a ajuns în Pavilionul copiilor, victimă a experimentelor medicale atroce ale criminalului de război Josef Rudolf Mengele.

Vestea că mama ei trăieşte a luat-o prin surprindere

Vezi și

Ea a supravieţuit acestor orori şi, asemenea şi altor deţinuţi de la Auschwitz, a fost eliberată în ianuarie 1945 de către soldaţii sovietici. Apoi, ea a fost dată spre adopţie unei familii de polonezi, unde şi-a trăit tinereţea crezând ca mama ei a murit. Dar, în 1962, mama ei a fost localizată, aceasta crezând la rândul său că fiica ei murise în lagărele de concentrare.

Titlul filmului este inspirat dintr-o afirmaţie a lui Maksymowicz: "Dacă ar trebui să trăiesc gândindu-mă la ură şi la răzbunare, mi-aş face rău mie însămi şi sufletului meu şi m-aş îmbolnăvi: ura m-ar omorî şi pe mine", a spus ea.

Papa a mai făcut un gest impresionant în luna februarie, când a luat prin suprindere Vaticanul şi a plecat să o viziteze la casa ei din Roma, pe Edith Bruck, o poetă maghiară a Holocaustului. La 29 iulie 2016, Suveranul Pontif a vizitat în timpul şederii sale în Polonia lagărele de la Auschwitz, dar şi de la Birkenau.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Gestul impresionant al Papei Francisc care a sărutat numărul de lagăr al unei supravieţuitoare de la Auschwitz - GALERIE FOTO