Scandal internațional după ce Japonia a decis să deverseze apă radioactivă în Pacific. China, Coreea de Sud și Hong Kong au reacționat imediat
Este scandal internaţional după ce Japonia a anunţat că, în două zile, va începe să deverseze în Ocean apa radioactivă de la centrala nucleară de la Fukushima. Complexul a fost avariat în 2011 de tsunami-ul devastator care a lovit ţara şi de atunci este dezafectat. Decizia oficilialor de la Tokyo a stârnit furia populaţiei şi a statelor vecine care se tem că deversarea ar putea contamina radioactiv întreaga lume.
De Redactia Observator la 22.08.2023, 22:19Un milion de tone de apă reziduală radioactivă vrea Japonia să deverseze în Oceanul Pacific. Operaţiunea ar urma să se desfăşoare timp de 30 de ani. Planul a fost aprobat de Agenţia ONU pentru Energie Atomică. Chiar şi aşa pescarii niponi se tem că deversarea va avea efecte asupra întregii lumi
Pescar: Ne-a luat zece ani să ne punem pe picioare. Dacă aceste ape contaminate nuclear vor fi deversate în ocean, toate aceste eforturi au fost în zadar. Sunt foarte, foarte îngrijorat. Mă tem că ne va distruge viitorul.
Pescar: Noi aici trăim şi nu avem unde să plecăm, pentru că suntem pescari. Marea este locul nostru de muncă şi nu ne aparţine doar nouă. Nu e o posesie a Japoniei, ci este un bun al oamenilor din întreaga lume. Politicienii nu pot lua decizii pripite.
Japonia susţine că eliberarea acestor reziduri este sigură
- Japonia deversează în ocean, în 48 de ore, peste un milion de tone de apă radioactivă de la centrala nucleară...
- Taifunul Lan a lovit Japonia: 900 de zboruri anulate, pene de curent masive şi clipe de spaimă pentru sute de mii...
- Revoltă în Japonia după ce autorităţile au făcut publice pliante în care femeile însărcinate sunt sfătuite...
Apa a fost supusă unui proces de filtrare pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive. Tările vecine sunt sceptice şi îşi iau măsuri de precauţie.
Wang Wenbin, ministerul de Externe din China: Această deversare transferă în mod flagrant riscul de contaminare nucleară către întreaga lume şi pune interese personale mai presus de bunăstarea omenirii pe termen lung, o mișcare extrem de egoistă și iresponsabilă.
Tse Chin-wan, secretar pentru Mediu din Hong Kong: Cel mai bun lucru pe care îl putem face e să ne asigurăm că toate alimentele pe care le importăm în Hong Kong sunt sigure. De aceea, avem în plan să interzicem acele alimente din prefecturile japoneze, despre care credem că prezintă unele riscuri.
Park Gu-yeon, ministru-adjunct Coreea de Sud: Dacă deversarea nu are loc conform planului stabilit, o vom considera o ameninţare la adresa siguranţei sănătăţii poporului sud-coreean şi vom cere guvernului nipon să oprească deversarea.
În urmă cu 12 ani, pe 11 martie 2011, un cutremur de 9,1 grade pe Richter, urmat de un tsunami, au îngenunchiat Japonia. Aproape 20.000 de oameni au murit atunci. Centrala nucleară de la Fukushima a suferit avarii care au dus la topirea parțială a trei dintre miezurile celor șase reactoare și răspândirea materialelor radioactive pe o rază de 30 de km.