SCANDALUL ANULUI: Membri ai echipei lui Trump, audiaţi în legătură cu raportul serviciilor secrete ruse
Conducerea Comisiei pentru Informaţii din cadrul Senatului american a anunţat că va ancheta acuzaţiile potrivit cărora Rusia a comis atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa alegerile prezidenţiale din Statele Unite, inclusiv orice legătură între Moscova şi campaniile politice, relatează Reuters.
De Redactia Observator la 14.01.2017, 19:41Conducerea Comisiei pentru Informaţii din cadrul Senatului american a anunţat că va ancheta acuzaţiile potrivit cărora Rusia a comis atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa alegerile prezidenţiale din Statele Unite, inclusiv orice legătură între Moscova şi campaniile politice, informează The Independent.
Comisia intenţionează să audieze oficiali de rang înalt atât din viitoarea administraţie a lui Donald Trump, cât şi a preşedintelui Barack Obama.
Comisia ar putea să trimită citaţii pentru a-i obliga să participe la audieri pe oficiali, au anunţat într-un comunicat comun preşedintele republican Richard Burr şi democratul cu cel mai înalt rang din Comisie Mark Warner.
Cu doar câteva zile înainte de învestitura sa, Donald Trump de află în mijlocul unui scandal de proporţii. Un raport potrivit căruia agenţiile de spionaj ruse deţin informaţii compromiţătoare şi înregistrări de natură sexuală cu Donald Trump a apărut în presa americană şi a fost preluat peste tot în lume.
De unde provin informaţiile
Se pare că sursa informaţiilor despre materiale compromiţătoare pe care le-ar deţine agenţii ruşi despre preşedintele-ales Donald Trump este un fost ofiţer al serviciilor britanice de spionaj MI6, Christopher Steele.
Acelaşi Christopher Steele care a dezvăluit FBI corupţia din FIFA.
Steele a petrecut ani sub acoperire în reprezentanţele diplomatice din Rusia şi Paris, precum şi la Ministerul de Externe de la Londra.
Când s-a retras din serviciile de spionaj, Steele a transmis FBI informaţii despre corupţia din cadrul FIFA.
De la FIFA la Trump
Steele a fost angajat iniţial de FusionGPS, o companie de studii politice din Washington DC, pentru a-l ancheta pe Trump, în numele unor republicani neidentificaţi care voiau să îl împiedice să obţină învestitura republicană.
BBC afirmă că Steele a fost angajat de Jeb Bush, unul dintre cei 16 oponenţi ai lui Trump în primarele republicane din 2016. Reuters nu poate confirma deocamdată această informaţie.
Contractul a fost prelungit după ce Trump a obţinut nominalizarea republicană, iar informaţiile furnizate de Steele au circulat printre membrii Partidului Democrat, dar şi printre jurnalişti.
Colaborarea lui Steele cu FBI în privinţa lui Trump a început în luna iulie, însă britanicul a întrerupt contactul cu autorităţile americane cu circa o lună înainte de alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie, pentru că a fost înfuriat de progrese lente făcute de FBI.
Raportul a fost publicat de Buzzfeed
Jurnaliştii Buzzfeed au publicat joi dimineaţă un raport care conţine date despre modul cum agenţiile de spionaj ruse au adunat în ultimii cinci ani informaţii compromiţătoare şi înregistrări de natură sexuală pentru a-l santaja pe Donald Trump.
Se pare că raportul a fost deja prezentat săptămâna trecută de către serviciile secrete americane în cadrul unei întâlniri cu republicanul Donald Trump, precum şi preşedintele Barack Obama.
Potrivit acestui raport, agenţii FSB au reuşit să-l compromită pe miliardarul republican cu activităţile sale de la Moscova şi să adune informaţii esenţiale pentru a-l şantaja pe preşedintele-ales al SUA. Donald Trump a fost urmărit în tot acest timp, în urma unui ordin direct în acest sens de la preşedintele Vladimir Putin.
Comportamentul lui Donald Trump la Moscova a inclus ”acte sexuale perverse” care au fost aranjate şi monitorizate de către FSB. În acest sens, miliardarul republican a fost filmat în timp ce întreţinea relaţii sexuale cu mai multe prostituate în urmă cu patru ani în hotelul Ritz Carlton din Moscova.
Kremlinul dezminte
Kremlinul a dezminţit că deţine informaţii compromiţătoare despre preşedintele-ales Donald Trump şi a denunţat ca fabricate şi ”total absurde” acuzaţii potrivit cărora ar deţine un presupus dosar în acest sens.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-o conferinţă de presă prin telefon că acest presupus dosar este o farsă vizând să deterioreze şi mai multe relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite.
Kremlinul ”nu se angajează în colectarea de material compromiţător”, a subliniat el.
Dispariţia lui Christian Steele
Presa britanică anunţă astăzi că fostul spion britanic Christian Steele a dispărut în noaptea de miercuri spre joi de la locuinţa sa din Londra.
El a dispărut împreună cu soţia şi copiii săi, pentru că este “îngrozit pentru siguranţa sa”, de teama Kremlinului.
Jurnaliştii au mers la locuinţa de 1,5 milioane de lire sterline a fostului ofiţer MI6, însă aceasta pare abandonată. Un vecin a spus presei că Steele l-a rugat să aibă grijă de pisica sa. “Va fi plecat timp de câteva zile”, a adăugat vecinul.
“Nu ştiu unde a plecat sau cum să îl contactez. Nu ştiu prea multe despre el, doar ne salutăm”, a spus omul.
Reprezentanţi ai MI6, citaţi sub acoperirea anonimatului, au spus că fostul spion s-ar putea ascunde într-o casă sigură, din afara ţării.
“După ce s-a aflat numele lui, opinia a fost că ar putea fi sub ameninţare, deci au fost luate măsuri pentru a-l apăra şi a-l pune într-un mediu mai sigur”, a spus o sursă din MI6.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și