De ce Rusia nu se află pe lista noilor taxe vamale anunțate de Donald Trump
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a precizat într-un interviu pentru Fox News că Rusia nu a fost inclusă pe lista ţărilor supuse tarifelor vamale, deoarece "Statele Unite nu fac comerţ cu Rusia". Oficialul american a subliniat că, în prezent, Rusia se află sub sancțiunile impuse de SUA.

O sursă de la Casa Albă a declarat pentru publicaţia The New York Times că tarifele nu au fost aplicate Rusiei, Belarusului, Cubei și Coreei de Nord, pentru că aceste țări "se confruntă deja cu tarife extrem de ridicate, iar sancțiunile impuse anterior de SUA împiedică orice comerț semnificativ cu ele", relatează ziarul rus de afaceri Kommersant.
Noile taxe impuse de SUA vor intra în vigoare pe 5 şi 9 aprilie
Președintele SUA, Donald Trump, a semnat un decret privind introducerea unor "tarife reciproce" pentru mărfurile partenerilor comerciali care, în opinia administrației sale, au creat bariere netarifare pentru produsele americane. Astfel, tarifele impuse Chinei sunt de 34%, Uniunii Europene – 20%, iar taxa vamală de bază pentru toate importurile – 10%.
- Macron cere suspendarea investiţiilor în SUA după tarifele vamale impuse de Trump
- George Simion crede că Europa nu ar trebui să riposteze faţă de tarifele lui Trump: "Nu este un gest de ostilitate"
- Dolarul s-a prăbuşit după tarifele anunţate de Trump. Analist: "Economia va absorbi şocul fără niciun amortizor"
- Medvedev jubilează la taxele anunţate de Trump: Rusia va aştepta lângă râu cadavrul în descompunere al...
- Răspunsul UE și al Chinei la războiul tarifar istoric al lui Trump ar putea schimba întreg comerţul mondial....
Rusia nu a fost inclusă în această listă a tarifelor reciproce. Donald Trump a făcut excepții de la aceste tarife pentru oțel, aluminiu, cupru, aur și produse farmaceutice.
Taxa vamală de bază pentru toate importurile va intra în vigoare în SUA pe 5 aprilie, iar tarifele pentru mărfurile partenerilor comerciali – pe 9 aprilie.
Donald Trump: Noile taxe sunt o declarație de independență economică a SUA
Donald Trump a anunțat în cadrul unui discurs rostit în Grădina de Trandafiri a Casei Albe că noile tarife sunt o "declarație de independență economică" a SUA. "Este una dintre cele mai importante zile, după părerea mea, din istoria Statelor Unite. Este declarația noastră de independență economică", a afirmat Trump, care a numit această zi "Ziua Eliberării" Statelor Unite.
"În câteva momente, voi semna un ordin executiv istoric care instituie tarife reciproce asupra țărilor din întreaga lume. Reciproc, asta înseamnă că ei ne fac asta și noi le facem. Foarte simplu. Nu se poate mai simplu decât atât", a anunțat Donald Trump în timpul unui discurs dedicat evenimentului. Vom ajunge la "o epocă de aur a Americii, o epocă care începe curând", a precizat Donald Trump. El a anunțat taxe vamale de bază de cel puțin 10% pentru practic toate produsele care intră în Statele Unite, plus tarife și mai mari pentru zeci de țări care au cele mai mari deficite comerciale cu Statele Unite.
Ce înseamnă noile tarife ale lui Trump
Trump se pregăteşte să apese butonul roşu pentru războiul comercial mondial. În scurt timp va anunţa noi taxe vamale pentru partenerii comerciali ai Americii. Economiştii se tem că va produce un dezastru internaţional, tradus în pierderi de o mie 400 de miliarde de dolari pe tot Globul. Uniunea Europeană a pregătit un document de 99 de pagini pentru a-l lovi pe Trump. Pentru România, războiul comercial ar însemna un val de scumpiri şi pierderi economice.
Tarifele vamale înseamnă suprataxarea importurilor cu 20%, cea mai mare creştere după al doilea război mondial. Măsurile sunt îndreptate, în special, împotriva giganţilor economiei: Uniunea Europeană, China, Japonia, Canada, Mexic şi India, care ameninţă să devină o super-putere.
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a declarat că anunţul preşedintelui american este o mare lovitură la adresa întregii economii şi spune că efectele măsurii vor fi resimţite imediat de milioane de cetăţeni. Președinta CE a precizat că "trebuie să ne pregătim de impactul inevitabil", dar că Europa are tot ce îi trebuie pentru a supraviețui furtunii.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰