Şcoala care îi pregăteşte pe fugarii nord coreeni "pentru lumea din afară". Învaţă să facă cumpărături, să asculte melodii populare şi să-şi deschidă conturi bancare
Nord-coreenii prinşi că citesc cărţi sau se uită la filme străine, interzise fără drept de apel de regimul de la Phenian, riscă pedepse de neimaginat. Cu toate astea, mulţi dintre ei îşi asumă riscurile din dorinţa de a vedea cum “funcţionează lumea din afară”.
De Redactia Observator la 17.07.2023, 12:00- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Este şi cazul lui “C”, o femeie din Coreea de Nord, care a urmărit seriale sud-coreene în secret. “Am învăţat că ţara vecină este bogată, iar drepturile omului sunt garantate”. Tânăra a reuşit să scape de regimul lui Kim Jong-un, în 2019, petrecând câţiva ani în China, înainte de a ajunge în Coreea de Sud, unde în prezent beneficiază de “un training” oferit de centrul Hanawon.
Toți fugarii nord-coreeni care sosesc în Coreea de Sud trebuie să urmeze cursurile centrului Hanawon, în esență o școală care îi învață să “se descurce în lumea de afară”, înainte de a fi integraţi în societate. Oficialii spun că unitatea le oferă de la cursuri de istorie și cultură până la cursuri pentru deprinderea unor abilități profesionale și sarcini de zi cu zi, cum ar fi cumpărarea de alimente – lucruri care ar putea arăta foarte diferit în țara lor de origine, extrem de izolată și săracă.
Însă procesul integrării nu este uşor. La sosirea în Coreea de Sud, fugarii sunt supuşi, timp de trei luni, unor verificări de securitate riguroase din partea Serviciul Național de Informații (NIS), un proces menit să identifice spionii nord-coreeni. După autorizare, ei se îndreaptă spre Hanawon pentru alte trei luni - ceea ce înseamnă că petrec aproximativ jumătate de an în unitățile guvernamentale înainte de a fi eliberați.
Această abordare este “învechită”, ineficientă și excesiv de restrictivă, susţine Sokeel Park, directorul regional al Organizației Internaționale nonprofit Liberty in North Korea. “Este ironic că refugiații nord-coreeni își riscă viața pentru a scăpa de controlul guvernamental extrem, dar trebuie să-și petreacă primele luni în Coreea de Sud trăind sub alt control guvernamental, care nu le servește interesele”, a spus el pentru CNN.
- Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, vizită surpriză în Ucraina. Care este miza călătoriei: "Dacă a mers...
- Coreea de Nord a lansat o "rachetă balistică neidentificată". Phenianul s-ar antrena pentru o posibilă invadare a...
- Îngrijoraţi, sud-coreenii îşi fac provizii de sare înainte ca Japonia să deverseze în mare apa colectată la...
Cum funcţionează centrul Hanawon
Sediul central al şcolii Hanawon se află la aproximativ 80 de kilometri sud de capitala Seul. Aici, fugarii nord-coreeni pot alege între 22 de cursuri de formare profesională, dedicate în mare parte pregătirii muncitorilor.
De asemenea, Hanawon încearcă să-i familiarizeze pe dezertori cu anumite practici din viața sud-coreeană. De exemplu, ei sunt încurajați să asculte muzică populară din anii '90 și hituri actuale pentru a socializa cu colegii și a înțelege referințele culturale. Într-un alt caz, un instructor IT îi învață pe studenți să folosească funcția copy-paste și să exerseze să tasteze versurile imnului național al Coreei de Sud.
Centrul Hanawon oferă şi cursuri pentru deprinderea unor abilități de bază din viaţa de zi cu zi, cum ar fi deschiderea unui cont bancar. După terminarea programului, cursanţii primesc beneficii guvernamentale, cum ar fi o subvenție inițială și sprijin pentru locuințe, pe măsură ce își încep o nouă viață.
Însă nu toţi sunt mulţumiţi cu sprijinul oferit de autorităţile din Sud. “Hanawon ar fi trebuit să mă ajute să învăţ lucruri utile, în schimb, ei m-au învăţat ceva absolut inutil”, a declarat Kim, un fugar care a reuşit să scape din Nord în 2017 şi a încheiat cursurile în 2018. Unele lecții, cum ar fi utilizarea tehnologiei moderne, au fost utile. Dar alte clase teoretice au fost derutante - cum ar fi cele în care se explică cum se plachează un inel cu aur, a spus el.
Provocările după fuga din Coreea de Nord sunt bine documentate, iar unele cazuri sfârşesc chiar printr-o tragedie. În 2019, o mamă şi fiul ei din Coreea de Nord au au murit de foame, fiind găsiţi fără viaţă într-un apartament din Sud. În 2022, rămășițele unei femei nord-coreene au fost descoperite în locuinţa ei din Seul. Autoritățile au estimat că era moartă de un an.
Mulți fugari se luptă, chiar şi după ani de zile, cu problemele financiare, chiar dacă au reuşit să ajungă în Coreea de Sud. Aproximativ 6,1% dintre fugari erau șomeri în 2022, mai mult decât dublu față de rata națională, potrivit cifrelor guvernamentale.