Antena Meniu Search
x

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, vizită surpriză în Ucraina. Care este miza călătoriei: "Dacă a mers acolo, e pentru că Zelenski i-a permis"

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol vizitează sâmbătă Ucraina pentru discuţii cu preşedintele Volodimir Zelenski, a declarat biroul prezidenţial sud-coreean, citat de Reuters. Călătoria surpriză a venit după ce Yoon a participat la un summit NATO din Lituania şi a vizitat Polonia săptămâna aceasta, unde şi-a exprimat solidaritatea cu Ucraina şi a explorat modalităţi de a sprijini lupta acesteia împotriva invaziei Rusiei.

de Redactia Observator

la 15.07.2023, 13:07

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, vizită surpriză în Ucraina. Care este miza călătoriei: "Dacă a mers acolo, e pentru că Zelenski i-a permis"
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, vizită surpriză în Ucraina. Care este miza călătoriei: "Dacă a mers acolo, e pentru că Zelenski i-a permis" - Profimedia Images

Yoon a vizitat locul crimelor în masă din Bucha, lângă capitala Kiev, înainte de a vizita Irpin, o zonă rezidenţială care a primit atacuri cu rachete la scară largă. El era aşteptat să aibă o întâlnire cu Zelenski după aceea, au declarat administraţia prezidenţială. 

Un aliat al SUA şi un exportator de arme în ascensiune, Coreea de Sud s-a confruntat cu presiuni reînnoite pentru a furniza arme Ucrainei, cărora administraţia Yoon s-a opus, în favoarea ajutorului umanitar şi financiar, temându-se de influenţa Rusiei asupra Coreei de Nord.

Yoon a declarat în această săptămână că administraţia sa se pregăteşte să trimită echipamente de deminare şi ambulanţe, în urma unei solicitări din partea Ucrainei, şi se va alătura fondului fiduciar al NATO pentru Ucraina.

Vizita lui Yoon, "foarte importantă" pentru ucraineni

Pe acelaşi subiect

Deşi vizita lui Yoon nu era complet neaşteptată, este "foarte importantă", având în vedere că puţini alţi lideri asiatici au vizitat Ucraina, a declarat Ramon Pacheco Pardo, preşedintele coreean la russels School of Governance.

Rămâne de văzut dacă vizita lui Yoon semnalează o schimbare de politică, pentru a oferi mai mult sprijin Ucrainei, dar călătoria sugerează o apreciere din partea Kievului pentru ajutorul pe care Seulul l-a trimis până acum, a spus el.

"Dacă a mers acolo, este pentru că Zelenski i-a permis acest lucru, pentru că simte că Seulul face suficient pentru a garanta acest lucru", a spus Pacheco Pardo, adăugând că, de asemenea, sugerează că Coreea de Sud ar putea face mai mult pentru a sprijini Ucraina în culise.

Zelenski i-a cerut lui Yoon să sporească sprijinul militar atunci când s-au întâlnit pentru prima dată, în luna mai.

Discuţii depre exportul de muniţie în Statele Unite

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat că discută despre exportul de muniţie în SUA, dar a spus că părţi dintr-un articol din presă potrivit căreia Seulul a fost de acord să trimită cartuşe de artilerie în SUA pentru a fi livrate în Ucraina sunt inexacte.

"Considerăm invazdarea Ucrainei de către Rusia ca o provocare pentru libertatea comunităţii internaţionale, drepturile omului şi statul de drept", a spus Yoon, la întâlnirea cu preşedintele polonez Andrzej Duda joi, adăugând că Coreea de Sud ar putea fi un partener bun în reconstruirea Ucrainei.

Ministerul Terenurilor, Infrastructurii şi Transporturilor din Coreea de Sud a declarat vineri că intenţionează să sprijine reconstrucţia infrastructurii Ucrainei, cum ar fi transporturile, energia şi industria.

Companiile sud-coreene şi companiile din Ucraina şi din alte ţări au semnat vineri acorduri de cooperare în reconstrucţia Ucrainei, a anunţat ministerul într-un comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, vizită surpriză în Ucraina. Care este miza călătoriei: "Dacă a mers acolo, e pentru că Zelenski i-a permis"