Şefa UE vrea scut antiaerian pentru toţi, după eşecul trimiterii de sisteme antiaeriene în Ucraina. Ce au cerut Polonia şi Grecia
Război în Ucraina. Ursula von der Leyen vrea ca țările UE să-și dezvolte un scut antiaerian comun, prin unificarea eforturilor separate ale Germaniei și Franței. "Trebuie să avem un scut comun de apărare aeriană pentru toată Europa, așa cum a fost propus de Mitsotakis și Tusk", a spus șefa Comisiei după ce Polonia şi Grecia au cerut un scut antiaerian care să protejeze UE.
De Redactia Observator la 24.05.2024, 10:45- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Polonia şi Grecia au cerut joi Uniunii Europene să se doteze cu un scut antiaerian, pentru a se proteja mai bine, în plin război între Rusia şi Ucraina, potrivit unui comunicat comun al celor două state,
"Europa va fi sigură atât timp cât cerul de deasupra sa va fi sigur", au subliniat prim-ministrul polonez Donald Tusk şi omologul său elen Kyriakos Mitsotakis, într-o scrisoare comună adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Von der Leyen susține Polonia şi Grecia pentru scut aerian care să protejeze UE
"Peisajul actual fragmentat pur și simplu nu corespunde nevoilor și cerințelor actuale", au argumentat Tusk și Mitsotakis într-o scrisoare adresată șefei Comisiei. "Europa va fi în siguranță atâta timp cât cerul de deasupra ei este în siguranță", se mai arată în scrisoare, precizând necesitatea unui sistem european de apărare aeriană pentru a proteja spațiul aerian comun împotriva amenințărilor precum avioanele, rachetele și dronele.
- Parchetul European condus de Kovesi a desfăşurat percheziţii în Bucureşti: fraudă de 8 milioane de euro în...
- Întâlnire de gradul zero între Macron, von der Leyen și Xi Jinping. Președinta CE a fost tranșantă: "Europa nu...
- Surprize în cursa pentru Comisia Europeană: Klaus Iohannis şi premierul croat Andrej Plenković, cotați cu cele...
Această poziţie intervine în condiţiile în care cele 27 de state membre au deja probleme în a găsi finanţările necesare pentru dezvoltarea propriilor industrii de apărare, decisă în urma declanşării invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.
Ursula von der Leyen a făcut referire la această cerere a Varşoviei şi Atenei cu ocazia unei dezbateri, joi, la Bruxelles, între principalii candidaţi la şefia viitoarei Comisii Europene, post vizat din nou chiar de politiciana germană.
Ursula von der Leyen a cerut ca viitoarea Comisie, care îşi va prelua atribuţiile după alegerile europene din iunie, să lanseze proiecte în comun în acest domeniu, "de exemplu sub forma unui scut antiaerian pentru toţi".
Spaţiul aerian al Poloniei şi al României, ce se învecinează cu Ucraina, a fost deja traversat de mai multe ori de rachete sau drone, consecinţă a conflictului care se derulează la frontierele lor, aminteşte AFP. "Scutul de apărare antiaeriană trebuie să fie un program care să răspundă acestei vulnerabilităţi majore a securităţii noastre", apreciază cei doi şefi de guvern europeni în această scrisoare.
Slăbiciunea apărării antiaeriene în UE a fost pusă recent în evidenţă de eşecul celor mai multe dintre statele europene de a răspunde la cererea în creştere a ucrainenilor, care solicită sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, într-un moment în care infrastructurile şi populaţia lor sunt bombardate de forţele ruse.
Germania coordonează Inițiativa European Sky Shield. Franța și Italia concurează
În prezent, Germania conduce Inițiativa European Sky Shield, care își propune să achiziționeze în comun sisteme de apărare aeriană germane, americane și israeliene. Franța și Italia, care își dezvoltă propriul sistem de apărare aeriană numit SAMP/T, concurează cu inițiativa germană, scrie Politico.
Liderii europeni au cerut ca eforturile comune de apărare să fie discutate la următorul summit al UE de la sfârșitul lunii iunie. Un draft al agendei de discuţii de la summitul din iunie, consultat de Politico, prevede discuţii despre "un scut de apărare aerian al UE" ca un potențial proiect emblematic european în domeniul apărării.