Video Rusia spune că nu poate accepta planul SUA de a soluționa războiul din Ucraina, Trump e convins că Putin va semna acordul curând
Donald Trump crede în continuare într-un armistiţiu între Rusia şi Ucraina, deşi Moscova nu e de acord cu multe dintre propuneri. Cu toate acestea, preşedintele american este sigur că Vladimir Putin va semna în curând un acord de încetare totală a focului. Ba mai mult, ideologul liderului de la Kremlin a declarat că America lui Trump şi Rusia lui Putin ar putea remodela lumea împreună.
După două runde directe de negocieri între Statele Unite şi Rusia, Donald Trump este sigur că va obţine de la Putin ceea ce îşi doreşte - o încetare a focului de 30 de zile.
"Vreau ca el (Putin) să facă o înţelegere. Cred că va face ceea ce mi-a spus. Cred că îşi va ţine partea lui de înţelegere", a spus Donald Trump.
Trump şi Putin vor vorbi din nou la telefon zilele următoare. Până acum, liderul de la Kremlin nu i-a respins direct propunerile şi chiar l-a lăudat public pentru eforturile lui. Ideologul preşedintelui rus a explicat relaţia aparent de apropiere dintre cele două superputeri.
Moscova nu poate accepta armistiţiul în forma propusă de SUA
- Ruşii aruncă în aer un baraj pentru a opri înaintarea armatei ucrainene în Belgorod. VIDEO
- Senatori americani din ambele tabere politice s-au pus de acord: vor cere sancţiuni dacă Rusia blochează...
- "Subiectul este foarte complicat". Unde s-au blocat negocierile din Ucraina: Rusia nu poate accepta armistiţiul în...
- Trupe străine în Ucraina? Zelenski va purta discuţii "aprofundate" pe această temă, vineri
- Rusia anunţă că nu poate accepta planul lui Trump pentru pace în Ucraina: Nu rezolvă cauzele conflictului
"Am descoperit că America lui Trump şi Rusia lui Putin au multe în comun. Rusia lui Putin şi Putin personal nu mai reprezintă inamicul principal", spune Aleksandr Dughin, folosof rus.
Adjunctul ministrului rus de externe anunţă însă că Moscova nu poate accepta armistiţiul în forma propusă de americani. Semn că războiul va continua, Putin a ordonat ca armata să crească în primăvară cu încă 160.000 de tineri cu vârste între 18 şi 30 de ani. Iar pe front, bombardamentele au lăsat 45.000 de ucraineni fără curent electric. Un lucru care confirmă acuzaţia Kievului că ruşii trag de timp.
"Moscova îşi bate joc în mod flagrant de eforturile partenerilor noștri de a promova o agendă de pace – cu noi atacuri constante cu drone și bombardamente brutale și necruțătoare", acuză Volodimir Zelenski.
Lipsa progresului la masa negocierilor începe să îl deranjeze şi pe Trump, susţine preşedintele Finlandei, care a jucat golf în weekend cu miliardarul de la Casa Albă.
Lipsa progresului la masa negocierilor începe să îl deranjeze şi pe Trump
"Statele Unite au propus un armistiţiu total, iar acum unul parţial. Ucraina l-a acceptat, iar Europa l-a susţinut. O singură ţară pune noi condiţii, tipic ruşilor. Deci, da, am simţi o combinaţie de nerăbdare şi puţină frustrare (la Trump)", spune Alexander Stubb, președintele Finlandei.
Pe lângă sancţiuni, Europa vrea şi pedepsirea ruşilor acuzaţi de crime de război. În schimb, administraţia Trump face eforturi să recupereze sumele oferite Ucrainei sub forma pachetelor militare. Oficialii de la Kiev şi cei din Washington au organizat o primă rundă de negocieri după cea mai recentă ofertă a lui Trump.
"Îl avem şi pe Zelenski, sper că şi el îşi va ţine partea lui de înţelegere. Văd că vrea să renegocieze acordul pentru pământuri rare", spune Trump.
În acest timp, Spania şi Finlanda au anunţat că îşi vor creşte bugetul alocat apărării la 2, respectiv trei la sută din PIB.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰