Antena LIVE

Curs valutar

Şefii spionajului rusesc acuză Ucraina, SUA şi Marea Britanie că au plănuit atacul terorist din Rusia, executat de islamişti

Şefii spionajului rusesc, Aleksandr Bortnikov, directorul FSB şi Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, șeful tuturor serviciilor secrete ale Rusiei, au declarat marţi că ei cred că Ucraina a fost implicată direct în atacul asupra sălii de concerte Crocus City Hall de la Moscova, iar serviciile occidentale, în special americane şi britanice, sunt la rândul lor, în spatele atentatului terorist. Cei doi sunt aliaţi-cheie ai lui Vladimir Putin. Ucraina şi SUA au negat orice implicare în atentat. Rusia nu a prezentat nicio dovadă pentru acuzaţiile făcute. 

De la 26.03.2024, 17:12
WhatsApp
Galerie (2)
Şefii spionajului rusesc acuză Ucraina, SUA şi Marea Britanie că au plănuit atacul terorist din Rusia, executat de islamişti Profimedia

Directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), Aleksandr Bortnikov, a declarat marţi că SUA, Marea Britanie şi Ucraina se află în spatele atacului de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova. Mai exact, Bortnikov a acuzat serviciile secrete ucrainene şi occidentale că au înlesnit atentatul, soldat cu 139 de morţi şi revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.

"Credem că acţiunea a fost pregătită atât de islamiştii radicali înşişi, cât şi, bineînţeles, facilitată de serviciile speciale occidentale, şi că serviciile speciale ucrainene înseşi sunt implicate direct", a declarat Bortnikov, citat de agenţia de presă RIA Novosti. Totodată, Bortnikov a mai declarat că presupuşii autori ai atentatului urmau să fie primiţi "ca nişte eroi" în Ucraina. "Cel care a comandat (atentatul - n.r.) nu a fost încă identificat", a susţinut el.

Ucraina a negat acuzaţiile privind implicarea sa în atac, în timp ce ţările occidentale au declarat că, potrivit informaţiilor de care dispun, ISIS-K, filiala afgană a grupării Stat Islamic, a fost responsabilă de atacul de lângă Moscova.

Şi Nikolai Patruşev, șeful tuturor serviciilor secrete ale Rusiei, acuză Occidentul

Pe acelaşi subiect

La rândul său, canalul de Telegram SHOT a publicat o înregistrare video cu un dialog în care un reporter l-a întrebat pe Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, dacă a fost vorba despre "ISIS (Statul Islamic) sau Ucraina?". "Bineînţeles că Ucraina", a răspuns Patruşev. Întrebat ulterior despre această remarcă, el a spus că există "multe" indicii privind implicarea Ucrainei.

Şefii spionajului rusesc acuză Ucraina, SUA şi Marea Britanie că au plănuit atacul terorist din Rusia, executat de islamişti

Profimedia

Putin: Ştim cine a comis atrocitatea. Ceea ce ne interesează este sponsorul

Comentariile lui Patruşev şi Bortnikov arată cum gândeşte vârful elitei de la Kremlin. Putin a declarat sâmbătă, într-un discurs către naţiune, că toţi cei responsabili pentru atacul de la concert vor fi pedepsiţi. Luni, liderul de la Kremlin a admis că islamiştii radicali au comis atacul, dar a precizat că atacatorii încercau să fugă în Ucraina şi s-a întrebat de ce ar vrea islamiştii să atace Rusia în acest moment anume, fără a fi împinşi de alţii să o facă.

"Ştim că (această) crimă a fost comisă de islamişti radicali cu o ideologie împotriva căreia lumea islamică încearcă să lupte de secole", a declarat el în cadrul unei reuniuni guvernamentale, menţionând această legătură pentru prima dată, la trei zile după ce Statul Islamic a revendicat atacul.

"Ştim cine a comis această atrocitate împotriva Rusiei şi a poporului său. Ceea ce ne interesează este sponsorul", a adăugat el.

Liderul de la Kremlin a repetat apoi că atacatorii, după atentatul care s-a soldat cu cel puţin 139 de morţi, potrivit unui nou bilanţ, au încercat să fugă către teritoriul ucrainean înainte de a fi arestaţi. "Este important să răspundem la întrebarea de ce teroriştii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina? Cine îi aştepta acolo? Cei care sprijină regimul de la Kiev nu vor să fie complici ai terorii şi susţinători ai terorismului, însă apar multe întrebări", a mai spus preşedintele rus.

La sfârşitul săptămânii trecute, Putin şi serviciile de securitate ruse (FSB) nu au menţionat implicarea jihadistă, evocând în schimb o pistă ucraineană, acuzaţie negată cu fermitate de Kiev şi Occident. Luni seara, Putin a sugerat totuşi, încă o dată, că atacul ar putea avea o legătura cu Kievul şi susţinătorii săi.

"Imediat, se pune întrebarea, cine beneficiază de pe urma acestui (atac)? Această atrocitate poate fi un nou episod din seria încercărilor care, după 2014, luptă împotriva ţării noastre prin intermediul regimului neonazist de la Kiev", a mai spus el. "Naziştii, se ştie, nu au evitat niciodată să folosească cele mai murdare şi mai inumane metode pentru a-şi atinge obiectivele", a mai spus Putin.

Ucraina: Putin, Bortnikov şi Patruşev mint

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak nu a întârziat să răspundă acuzaţiilor Rusiei. "Încă o dată. Acum a devenit cronic. Există fapte irefutabile, un acord comun (în diferite țări) cu privire la cauze și consecințe şi o negare totală chiar și din partea unor țări neutre că există "o pistă ucraineană în atacul terorist din Crocus City Hall". Și totuși, după minciuna lui Putin (nu există altceva care să explice ideea obsesiv-compulsivă a acestui individ, care duce la declarații nepotrivite), minciunile sunt răspândite oficial şi de individul Patruşev, iar după aceea de "șeful FSB" Bortnikov... Întrebare: de ce o astfel de demonstraţie de inadecvare colectivă? Care sunt rezultatele?" a comentat pe X consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

atac terorist moscova rusia stat islamic atentat ucraina sua
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Cele mai noi informații despre primul tur de vot
A1
Publicat 23.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024