Senatul SUA a aprobat aderarea Finlandei și a Suediei la NATO
Statele Unite au ratificat miercuri protocoalele de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO, după decizia istorică a celor două ţări de a renunţa la neutralitate din cauza invaziei ruse în Ucraina. Senatul SUA a aprobat această rezoluţie cu o majoritate foarte mare (95 de voturi pentru, 1 împotrivă). Pentru aprobare era necesară o majoritate de două treimi, notează Agerpres.
De Redactia Observator la 04.08.2022, 08:03- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Administraţia Biden a susţinut puternic această ratificare menită să demonstreze soliditatea Alianţei Nord-Atlantice în faţa unei Rusii expansioniste.
În Statele Unite, doar Senatul poate ratifica acordurile internaţionale.
Preşedintele rus Vladimir "Putin a încercat să folosească războiul din Ucraina pentru a diviza Occidentul. În schimb, votul de astăzi arată că Alianţa este mai puternică ca niciodată", a declarat liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, cu puţin timp înaintea votului.
Aderarea celor două state nordice, aprobată și de Franța și Italia
- Tensiune maximă la graniţa dintre Serbia şi Kosovo: focuri de armă şi sirene de antiaeriană. Forţele NATO, din...
- Exerciții militare NATO în spațiul aerian al României. Aeronave de luptă româneşti şi aliate, zbor la...
- UE şi NATO se tem de un guvern de extremă-dreapta în Italia, favorabil Rusiei. Ce arată sondajele înainte de...
Votul din SUA a avut loc după cele mai recente ratificări ale celor două protocoale de aderare de către Franţa şi Italia.
Cu SUA, 23 de state din cele 30 au ratificat până acum protocoalele de aderare, conform numărătorii ţinute de Adunarea Parlamentară a NATO. Toate ţările membre NATO trebuie să ratifice protocoalele de aderare pentru ca acestea să poată intra în vigoare şi, astfel, Finlanda şi Suedia să poată beneficia de prevederile articolului 5. Articolul 5 din tratatul Alianţei Nord-Atlantice prevede declanşarea unui răspuns comun în cazul unui atac împotriva unuia dintre membri.