Antena Meniu Search
x

Video Joe Biden, vizită istorică în Polonia: "Articolul 5 este o datorie sacră, nu este ceva derizoriu"

Ultima zi a turneului european a fost una plină pentru Joe Biden. Cel mai puternic om al lumii a fost primit la palatul prezidenţial, apoi a vizitat o tabără de refugiaţi ucraineni în Polonia. Pe Vladimir Putin l-a catalogat din nou, în două cuvinte. Un măcelar. Stat cu o poziţie geostrategică importantă pe flancul estic al NATO, Polonia joacă un rol cheie în contextul de securitate actual. 

Ana Constantin
de Ana Constantin

la 26.03.2022, 20:20

Vezi și

Într-o limuzină blindată, Joe Biden a ajuns la palatul prezidenţial din Varşovia la orele prânzului şi a fost primit de preşedintele Andrei Duda. Cei doi şi-au strâns îndelung mâna, 15 secunde potrivit presei internaţionale. Un semn de unitate într-o perioadă cheie pentru securitatea Europei.

Întâlnirea de azi a decurs fără incidente după ce ieri, Duda a întârziat din cauza unei defecţiuni a avionului. Vizita lui Joe Biden în ţara care împarte o graniţă de 500 de kilometri cu Ucraina are un rol foarte important. Polonia se teme de agresivitatea Moscovei. Atacurile din 13 martie asupra unei baze militare din vestul Ucrainei au fost atât de puternice că s-au simţit şi aici. 

Un alt atac a avut loc chiar în această după-amiază. La 70 de kilometri de graniţa cu Polonia, mai multe rachete au lovit oraşul Lviv, în timp ce Joe Biden vizita o tabără de refugiaţi.

Joe Biden: Este un măcelar!

Pe acelaşi subiect

Joe Biden, la final de turneu european

Polonia este un aliat cheie pentru Statele Unite şi NATO. Îşi asumă riscuri ridicate deci are nevoie şi de mai multe garanţii de securitate.

Joe Biden: Articolul 5 este o datorie sacră, nu este ceva derizoriu, este o datorie sacră pentru fiecare membru NATO.

Joe Biden a ajuns în Polonia ieri. La 80 de kilometri de Ucraina, prima oprire a fost în baza militară Rzeszow, unde a petrecut o după amiază cu soldaţii celui de-al 82 lea batalion aeropurtat. 10 mii din cele 100 de mii de trupe americane aflate în Europa sunt staţionate în Polonia. 

Joe Biden: Băieţi, vreau doar să vă spun Mulţumesc! Mulţumesc, mulţumesc, mulţumesc!

Vizita lui Joe Biden în Polonia încheie un turneu de patru zile în Europa, timp în care a participat la summitul extraordinar NATO, G7 şi la Consiliul European. A anunţat că Statele Unite vor primi 100 de mii de refugiaţi şi că vor acorda un ajutor financiar de un miliard de dolari ţărilor europene care îi găzduiesc pe ucraineni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Joe Biden, vizită istorică în Polonia: "Articolul 5 este o datorie sacră, nu este ceva derizoriu"