Antena LIVE

Curs valutar

Serghei Lavrov spune că războiul din Ucraina a ajutat la "purificarea" Rusiei: "Ne-a ajutat să curăţăm ţara de oamenii care nu se simţeau în afinitate cu Rusia"

Război în Ucraina. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi-a susţinut joi conferinţa de presă pe care o ţine de obicei la începutul fiecărui an pentru a face bilanţul pe 2023 şi pentru a anunţa obiectivele din 2024. Şeful diplomaţiei ruse, aflat în acest post de aproape 20 de ani, a profitat de cele trei ore în care a vorbit cu presa pentru a reafirma retorica antioccidentală şi narativele Kremlinului, în condiţiile în care Vladimir Putin se pregăteşte să-şi asigure în martie al şaselea mandat în fruntea ţării, informează news.ro.

De la 18.01.2024, 18:01
WhatsApp
Profimedia

Astfel, potrivit Sky News, Serghei Lavrov a afirmat că "operaţiunea militară specială" a Rusiei în Ucraina a ajutat la "curăţarea" ţării de cei care nu susţin războiul. Răspunzând la o întrebare dacă războiul ar putea afecta rezultatul alegerilor prezidenţiale ruse din martie, el a spus că acest conflict, pornit de Kremlin în februarie 2022, a "adus o anumită purificare a societăţii (ruseşti)".

Unii adversari ai Rusiei îşi schimbă atitudinea în spatele uşilor închise, sugerează Lavrov

"Ne-a ajutat să o curăţăm de oamenii care, dintr-un motiv sau altul, nu se simţeau în afinitate cu Rusia, cu istoria şi cultura rusă", a punctat el. "Unii dintre ei au părăsit ţara - alţii au rămas şi s-au răzgândit", a adaugat Lavrov, în condiţiile în care Moscova a profitat de invazia din Ucraina pentru a zdrobi disidenţa internă. "Majoritatea covârşitoare a societăţii noastre a fost unită, s-a raliat în jurul unei idei comune", susţine şeful diplomaţiei ruse, afirmând că "operaţiunea specială" a făcut ca societatea rusă să fie "mai sănătoasă". "Am văzut exemple de adevărat eroism, de sacrificiu de sine demonstrat de luptătorii din linia întâi şi de familiile lor, care dau dovadă de solidaritate", a adăugat el.

Lavrov a dedicat o mare parte din conferinţa de presă "vorbind de rău despre Occident", a relatat corespondenta SkyNews la Moscova. El a pus acţiunile Rusiei în Ucraina pe seama SUA şi a Occidentului, pe care le acuză că încearcă să îşi menţină "dominaţia globală". Lavrov a acuzat Occidentul de înarmarea Ucrainei şi a semnalat că Moscova nu este dispusă să încheie o nouă înţelegere cu SUA pentru reglementarea armelor nucleare, dând vina pe lipsa de voinţă a Washingtonului. Nu are rost să se poarte negocieri pe tema dezarmării nucleare, deoarece Occidentul "nu este interesat", a susţinut Lavrov.

Pe acelaşi subiect

El s-a referit din nou la presupusa "agresiune" a Occidentului împotriva Rusiei. "Au existat unele iluzii în anii 1990 (că) Occidentul ne va primi cu braţele deschise. Acum aceste iluzii au dispărut. Nu mai putem avea încredere în Occident. Occidentul vrea doar un singur lucru - să trăiască pe cheltuiala altcuiva şi să fie mai deştept decât toţi ceilalţi", a acuzat şeful diplomaţiei lui Putin.

Cum au de gând Rusia şi Belarus să limiteze agresiunea NATO, a întrebat un jurnalist la conferinţa anuală de presă a ministrului rus de externe. Popoarele Rusiei şi Belarusului vor face totul pentru a-şi proteja independenţa şi suveranitatea, a răspuns Serghei Lavrov, fără a fi mai concret. Această retorică de tip "şablon" este ceva obişnuit pentru oficialii de la Kremlin, dar Lavrov a continuat sugerând că unii oficiali occidentali sunt mai puţin conflictuali în spatele uşilor închise.

Referindu-se la o ţară europeană, dar fără a da nume, el a spus: "În mod public suntem duşmani, dar ei vor ajutorul nostru pentru Africa". "Acelaşi lucru este valabil" pentru americanii care încearcă să negocieze noul tratat nuclear START, a adaugat el. "Întotdeauna am crezut că instituţiile diplomatice sunt cele în care lucrează oamenii inteligenţi, dar nu este întotdeauna aşa", a comentat diplomatul nr.1 al Rusiei.

Lavrov avertizează cu privire la "riscurile nucleare în creştere"

SUA au "demontat pas cu pas" controlul armelor, a acuzat ministrul rus de externe. El a spus că Washingtonul a creat contextul "ostil" în care Rusia a ieşit din tratatul nuclear New START. "Ne-au proclamat în mod deschis un inamic, dar în acelaşi timp vor să se uite la stocurile noastre nucleare strategice, pentru că ei spun că este cu totul altceva", s-a plâns Lavrov.

"Sub sloganul reciprocităţii, ei vor să se asigure că ne pot supraveghea arsenalele nucleare pentru a minimiza riscurile pentru ei înşişi, iar aceste riscuri cresc ca urmare a presiunilor militare şi a constrângerilor exercitate împotriva ţării noastre", a avertizat şeful MAE rus. "Ei vorbesc în fiecare zi mai mult despre o eventuală coliziune a puterilor nucleare şi în fiecare zi există tot mai puţini factori de descurajare, factori de restrângere", şi-a continuat Lavrov tirada.

Totuşi, posibilitatea unor discuţii privind "stabilitatea strategică" nu a fost dată total la o parte, a admis el. Cu toate că Lavrov n-a făcut decât să repete narativele Kremlinului, în mai multe ţări există apetenţă pentru retorica lui folosită la conferinţa anuală de presă, spune corespondentul SkyNews la Moscova, Diana Magnay. "Sunt lucruri pe care le-am mai auzit înainte, dar care cad în urechi destul de binevoitoare în rândul multor ţări din lume, cărora nu prea le place nici dominaţia occidentală", spune Magnay.

Pe de altă parte, conferinţa de presă a lui Lavrov nu a fost un forum pentru a lansa bombe politice. Acestea sunt rezervate exclusiv lui Vladimir Putin, cu detaliile mai puţin importante distribuite prin intermediul secretarului de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, în convorbirile sale zilnice cu presa, conchide jurnalista britanică.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina serghei lavrov
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024