Antena LIVE

Curs valutar

Seulul suspendă o parte a unui acord militar cu Phenianul, după ce Nordul a lansat un satelit spion, în ciuda avertismentelor internaţionale

Coreea de Sud a decis, miercuri, să suspende o parte a unui acord militar semnat cu Phenianul în 2018, după ce Nordul izolat a sfidat avertismentele Statelor Unite şi ale aliaţilor săi şi a lansat un satelit de spionaj, calificându-l drept un succes, transmite Reuters.

 

De la 22.11.2023, 08:27
WhatsApp
Seulul suspendă o parte a unui acord militar cu Phenianul, după ce Nordul a lansat un satelit spion, în ciuda avertismentelor internaţionale Profimedia Images

Coreea de Nord a declarat că a plasat marţi primul său satelit de spionaj pe orbită şi a promis că va lansa mai multe în viitorul apropiat. Fotografiile publicate de presa de stat nord-coreeană au arătat ceea ce părea a fi liderul Kim Jong Un privind lansarea înflăcărată a unei rachete de la o bază.

Oficialii din Coreea de Sud şi Japonia, care au raportat primii lansarea, nu au putut verifica imediat dacă un satelit se afla pe orbită. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că armata americană încă evaluează dacă lansarea a fost un succes.

Prim-ministrul sud-coreean Han Duck-soo a găzduit, miercuri, o reuniune a Cabinetului şi a declarat, în remarci televizate, că Guvernul merge înainte pentru a suspenda o parte din pactul intercoreean.

Preşedintele Yoon Suk Yeol se află în Marea Britanie pentru o vizită de stat şi a condus mai devreme o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională cu unii miniştri şi cu şeful serviciului naţional de informaţii prin legătură video.

Pe acelaşi subiect

Pactul, cunoscut sub numele de Acordul militar cuprinzător şi care vizează detensionarea tensiunilor din peninsula coreeană, a fost semnat la un summit din 2018 între fostul preşedinte sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Cele două părţi au convenit să impună zone tampon în care vor fi suspendate exerciţiile cu focuri reale, precum şi zone de interdicţie aeriană, să elimine unele posturi de pază din zona demilitarizată care separă ţările şi să menţină linii telefonice directe, printre alte măsuri.

Dar acordul a fost supus unui control tot mai atent şi a fost supus unor apeluri pentru a fi eliminat sau suspendat, deoarece criticii spun că limitează capacitatea Seulului de a monitoriza acţiunile Coreei de Nord în jurul frontierei.

Reacţia SUA după ce Phenianul a lansat un satelit de spionaj

Consiliul de Securitate Naţională al Coreei de Sud a transmis, într-o declaraţie, că măsura ar implica restabilirea operaţiunilor de recunoaştere şi supraveghere în jurul liniei de demarcaţie militară dintre cele două ţări.

Agenţia de ştiri de stat nord-coreeană KCNA a declarat că satelitul Malligyong-1 a fost lansat cu o rachetă Chollima-1 de la instalaţia de lansare a sateliţilor Sohae, marţi, la ora 22:42 (1342 GMT) şi a intrat pe orbită la 22:54 (1354 GMT). KCNA a citat Administraţia Naţională de Tehnologie Aerospaţială din Coreea de Nord.

Coreea de Nord notificase Japonia că intenţionează să lanseze un satelit între miercuri şi 1 decembrie, după două încercări eşuate de a lansa anul acesta ceea ce a numit sateliţi de spionaj.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a calificat lansarea drept "o încălcare neruşinată a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU" şi a declarat că "creşte tensiunile şi riscă să destabilizeze situaţia de securitate în regiune şi dincolo de ea".

Lansarea de marţi este prima de când liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a întâlnit în septembrie cu Vladimir Putin la instalaţia spaţială modernă a Rusiei pentru un summit în cadrul căruia preşedintele rus a promis să ajute Phenianul să construiască sateliţi.

Oficialii sud-coreeni au declarat că cea mai recentă încercare de lansare a încorporat cel mai probabil asistenţă tehnică din partea Moscovei, ca parte a unui parteneriat în creştere în cadrul căruia Coreea de Nord a trimis milioane de proiectile de artilerie în Rusia.

Este Moscova implicată?

Cu toate acestea, unii experţi în rachete au declarat că ar putea fi prea devreme pentru ca asistenţa tehnică rusă să fi fost încorporată complet în satelit sau în rachetă. "Trebuie să vedem cât de bine este operată", a declarat Lee Choon-geun, expert în rachete la Institutul de politică ştiinţifică şi tehnologică din Coreea de Sud.

Rusia şi Coreea de Nord au negat efectuarea de tranzacţii cu arme, dar promit în mod public o cooperare mai profundă.

KCNA a declarat că Kim Jong Un a observat personal lansarea, care a avut loc cu puţin peste o săptămână înainte ca Coreea de Sud să planifice să trimită primul său satelit de spionaj în spaţiu cu o rachetă operată de compania americană Space X.

După tentativa de lansare din luna mai, Coreea de Sud a recuperat epava satelitului din mare şi a declarat că o analiză a arătat că acesta a avut o utilizare limitată ca platformă de recunoaştere.

Armata sud-coreeană a declarat că a crezut că ultima rachetă a transportat un satelit de recunoaştere şi a fost lansată spre sud.

Prin intermediul sistemului său de difuzare de urgenţă, guvernul japonez le-a spus locuitorilor din Okinawa să se adăpostească în interiorul clădirilor sau în subteran. Ulterior, guvernul a declarat că racheta pare să fi zburat deasupra şi dincolo de Okinawa, spre Oceanul Pacific, şi a ridicat avertismentul de urgenţă.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

coreea de sud coreea de nord satelit spion acord militar
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025