Şi-au dus fetiţa de 9 ani la medic, dar nimeni n-a reuşit să afle ce are. Când s-au uitat la tată, specialiştii au descoperit adevărul
Rolul de părinte este foarte dificil, mai ales atunci când cel mic se confruntă subit cu probleme de sănătate. Pentru un tată din Spania însă, chiar şi un simplu gest de iubire s-a transformat într-un coşmar când medicii i-au spus ce boală i-a declanşat copilului său.
De Redactia Observator la 09.09.2024, 16:53Potrivit unui studiu de caz din Journal of Medicine, fiica bărbatului, în vârstă de nouă ani, a făcut subit febră şi a dezvoltat o leziune cu băşici şi coji pe obrazul stâng. Medicii au venit iniţial cu diagnosticul de impetigo – o infecţie bacteriană a straturilor superficiale ale pielii, destul de frecventă la copii.
Impetigo este adesea cauzată de bacteriile Staphylococcus aureus sau Streptococcus și este în general ușor de tratat cu antibiotice.
Un sărut pe obraz, cauza problemelor medicale
Totuşi, după mai multe zile de tratament pentru impetigo, simptomele copilului nu se ameliorau. În acel moment, trecuseră șapte zile de la erupție, iar aceasta avea 3 centimetri în diametru pe partea laterală a feței. Așadar, familia a dus-o la o clinică dermatologică.
Acolo, specialiștii au examinat cu atenție leziunea, observând zona roșie, crescută, cu vezicule și un "aspect de crustă de miere (galben maronie)", care este un semn clasic de impetigo. De asemenea, au observat vezicule mai mici în jurul obrazului, precum și ganglioni limfatici umflați pe partea stângă a gâtului, aceeași parte cu leziunea. Toate simptomele se potriveau în continuare cu impetigo. Dar apoi specialiștii s-au uitat la tatăl ei.
Medicii au observat o crustă pe buza inferioară a tatălui ei, care, potrivit acestuia, începuse cu 10 zile înainte. Arăta ca un caz clasic de răceală comună, adică herpes oral. Și medicii au făcut o conexiune.
Stresul generează stres
Aftele reci sunt cauzate de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1), un virus extrem de contagios care se estimează că infectează 3,7 miliarde de persoane sub 50 de ani la nivel mondial. (Mai există și HSV-2, care cauzează herpesul genital). Într-o infecție inițială, virusurile herpetice invadează celulele de pe suprafața corpului, dar apoi se ascund în celulele nervoase. De acolo, ei se pot reactiva ocazional și pot produce noi leziuni și infecții. În cazul HSV-1, aceasta înseamnă, de obicei, răni în jurul gurii.
Nu există tratament pentru infecțiile cu herpes; virusul se ascunde în celulele nervoase ale unei persoane pentru tot restul vieții, având potențialul de a declanșa focare recurente. Cu toate acestea, există tratamente antivirale care pot atenua simptomele focarelor și le pot ajuta să dispară puțin mai repede, potrivit Artechnica. Dermatologii care au tratat fetița de 9 ani au efectuat un test pentru HSV-1, confirmând prezența urmelor genetice ale virusului. Aceștia i-au administrat fetei un medicament antiviral oral. Leziunea a dispărut în scurt timp, fără cicatrici.
În raportul lor privind cazul, ei încheie cu o notă de precauție pentru alți medici: "Atunci când infecția cu HSV-1 se manifestă la copii ca leziuni cutanate fără afectarea mucoaselor, aceasta poate fi confundată cu aspectul de crustă al impetigoului".
Pentru părinți, lecția este să fie atenți să nu-și sărute copilul (sau pe altcineva) atunci când au o erupție de herpes. În timp ce aceste reactivări virale pot fi provocate de multe lucruri, un factor rămâne stresul, mai ales în primii ani în calitate de părinte.