Ce este sindromul Ramsay Hunt, virusul care "atacă" fața lui Justin Bieber
Justin Bieber şi-a şocat fanii după ce a făcut publice simptomele bolii rare de care suferă şi care l-au obligat să îşi suspende turneul pe termen nelimitat. Artistul a anunţat că faţa lui este parţial paralizată de o afecţiune virală numită sindromul Ramsay Hunt, cunoscut sub numele de "Herpes zoster oticus", o infecție cu virusul ganglionului geniculat al nervului facial care apare atunci când o infecția cu zona zoster afectează nervul facial.
Sindromul Ramsay Hunt este de obicei asociat cu o erupție roșie și vezicule în interiorul sau în jurul urechii și timpanului și, uneori, pe cerul gurii sau limbii. Afecţiunea este cauzată de reactivarea virusului herpes zoster, virus care a provocat anterior varicela. Poate provoca paralizie facială şi pierderea auzului în zona afectată, afectând nervul facial care are legătură cu controlul muşchilor feţei.
Artistul Justin Bieber a hotărât să-şi anunţe fanii care este motivul concret din cauza căruia a fost obligat să îşi suspende turneul pe termen nelimitat prin intermediul unui videoclip postat pe contul său de Instagram, relatează CNN. În imagini, cântăreţul explică simptomele bolii de care suferă, menţionând că îşi va acorda timp pentru a se trata şi pentru a reveni în formă completă în faţa publicului său.
„Mi-a atacat nervul din ureche, nervii faciali și mi-a cauzat paralizia feței. Puteți vedea că acest ochi nu clipește. Nu pot zâmbi pe această parte a feţei mele. Această nară nu se mişcă", a explicat el.
Cauzele sindromului Ramsay Hunt
Sindromul Ramsay Hunt este o tulburare neurologică rară care apare atunci când virusul varicelo-zosterian infectează un nerv al capului în apropierea urechii interne. După ce pacientul a avut varicelă în copilărie sau zona zoster ca adult, virusul poate rămâne latent în organism. De ce virusul se reactivează și produce simptome potrivite sindromului Ramsay Hunt nu este un lucru cunoscut, dar cercetătorii susţin că este legat de imunitatea scăzută. Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a vârstei înaintate, stresul fizic și emotional, HIV și SIDA, având recent un organ sau transplant de măduvă osoasă sau chimioterapie.
Simptome cunoscute pentru sindromul Ramsay Hunt
Simptomele pot include o erupție dureroasă în interiorul canalului urechii și în afara urechii, uneori atacând limba și cerul gurii, potrivit Școlii de Medicină Icahn din Muntele Sinai. Dacă cineva are sindromul Ramsay Hunt, poate experimenta, de asemenea:
-
Dureri ale urechii;
-
Pierderea auzului;
-
tinitus, un țiuit în ureche sau zgomote în urechi;
-
Dificultate de închidere a unui ochi;
-
Vertij (senzația de amețeli sau lucruri care se rotesc în jurul tău)
-
Schimbarea percepției gustului sau pierderea gustului
Sindromul Ramsay Hunt poate provoca, de asemenea, pierderea auzului pe partea afectată a feței. La fel ca Bieber, poate provoca, de asemenea, o slăbiciune facială sau paralizie pe partea feței care a fost atacată de virus. Poate cauza dificultăți în închiderea unui ochi, în a face expresii faciale, inclusiv în a a mânca, deoarece mâncarea poate cădea din partea laterală a gurii afectate de virus.
Complicații ale sindromului Ramsay Hunt
Orice persoană care a avut varicelă poate dezvolta sindromul Ramsay Hunt, însă boala este este mai frecvent întâlnită la persoanele în vârstă. Totuşi, printre alţi factori de risc se numără şi persoanele care nu au avut varicelă sau nu s-au vaccinat de varicelă, cei care au un sistem imunitar slăbit, nou-născuţii sau femeile însărcinate. Complicaţiile acestui sindrom pot deveni destul de grave, printre acestea enumerându-se:
-
pierderea auzului permanent și slăbiciune facială;
-
leziuni oculare;
-
nevralgia postherpetică.
Tratament în cazul sindromului Ramsay Hunt
Tratamentul constă în steroizi, cum ar fi prednison, pentru a reduce inflamația și medicamente pentru durere. La un momentdat pot fi prescrise medicamente antivirale care luptă împotriva herpesului, cum ar fi aciclovirul sau valaciclovirul.
Bierber i-a asigurat pe fani că „se va face mai bine” și că face „exerciții faciale” pentru a-şi readuce fața la normal.
„Va reveni la normal – este doar o chestie de timp și nu știm cât timp, dar va fi OK”, a spus el în videoclip. "Evident că corpul meu îmi spune că trebuie să încetinesc lucrurile. Sper că înțelegeţi și voi folosi acest timp pentru a mă odihni și a mă relaxa și a reveni la 100%."
Potrivit institutului Sinai, recuperarea completă nu este sigură şi nu poate fi garantată o perioadă concretă la care pacientul îşi va reveni. Cu cât virusul este descoperit mai repede, cu atât şansele de recuperare sunt mai mari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰