Antena LIVE

Curs valutar

Singura provincie rămasă necucerită de talibani în Afganistan. Au cerut ajutor, dar nu au ”nicio șansă” în fața islamiștilor

Fratele și fiul lui Ahmad Shah Massoud, supranumit Leul din Panjshir, unul dintre principalii lideri ai rezistenței anti-sovietice din Afganistan în anii 80, au declarat că nu vor preda zonele aflate sub controlul lor talibanilor. Ahmad Massoud a avertizat că războiul va fi „inevitabil” dacă talibanii refuză dialogul, dar experții internaționali nu cred ca miliția poate ține piept talibanilor, potrivit Financial Times.

De la 23.08.2021, 17:47
Galerie (2)
Luptători anti-talibani din valea Panjshir Profimedia

Talibanii nu au capturat încă tot Afganistanul. O provincie jură să le opună rezistență dacă viitorul guvern format de talibani și care va conduce țara nu va fi reprezentat de toate grupurile etnice. Talibanii au anunţat duminica trecutp că "sute" de combatanţi de-ai lor se îndreaptă spre Valea Panjshir. "Sute de mujahedini ai emiratului islamic se îndreaptă spre provincia Panjshir pentru a prelua acolo controlul, după ce responsabili locali au refuzat să o predea în mod paşnic", au anunţat talibanii pe contul lor de Twitter,

Ce este Frontul Naţional de Rezistenţă și unde este Valea Panjshir

Mişcarea de rezistenţă anti-talibană din nordul Afganistanului transmite că este dispusă să negocieze cu talibanii, dar şi că este pregătită pentru un conflict pe termen lung, scrie BBC. Frontul Naţional de Rezistenţă, ultimul bastion împotriva talibanilor, condus de Ahmad Wali Massoud și Ahmad Massoud, fratele și fiul faimosului lider militar anti-sovietic şi politician Ahmad Shah Massoud, a adunat aproximativ 9.000 de luptători în valea Panjshir, la nord-est de Kabul.

Ahmad Wali Massoud a vorbit despre perspectiva unei revolte civile de amploare dacă talibanii nu cad la un acord cu ei. „Dacă există un acord, o soluție de pace, toată lumea se va alătura. Dar dacă nu există un acord. . . nu este doar Panjshir, ci femeile din Afganistan, societatea civilă, tânăra generație - sunt toți oamenii rezistenței ”, a spus Massoud într-un interviu pentru Financial Times. „Dacă cucerești cu forța palatul (prezidențial), nu înseamnă că ai cucerit inimile și mințile oamenilor”, a adăugat el.

Pe acelaşi subiect

Cine a fost Ahmad Shah Massoud, leul din Panjshir

Ahmad Wali Massoud este fratele lui Ahmad Shah Massoud, un fost luptător celebru printre afgani pentru că a condus o grupare de mujahedini când Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul în 1979. În calitate de lider al Alianței Nordului, Ahmad Shah Massoud a luptat cu talibanii după ce aceștia au preluat puterea în 1996, până la asasinarea lui de către Al-Qaeda cu câteva zile înainte de atacurile din 11 septembrie 2001.

Cu toate acestea, analiștii nu au încredere că forțele anti-talibane din prezent  ar putea câștiga un conflict cu talibanii care au pus mâna pe arsenalul și echipamentul militar furnizat de SUA armatei afgane. Provincia Panjshir, o zonă muntoasă la nord de Kabul, este înconjurată de talibani care au blocat liniile de aprovizionare cruciale. „Nu este ușor să intri [în Panjshir], sunt vârfuri și treceri înalte, dar armata talibană este mult mai puternică”, a spus pentru Financial Times o sursă care cunoaște situația de securitate a provinciei. „Forțele de rezistență nu li se pot opune”.

Experții nu cred că mișcările de rezistență au vreo șansă în fața talibanilor

Talibanii s-au confruntat cu primele semne de neliniște populară săptămâna trecută în timp ce afganii au mărșăluit pe străzi pentru a sărbători Ziua Independenței, arborând steagul național spre sfidarea islamiștilor. Dar analiștii spun că o populație obosită de război ar ezita să mai intre într-o nouă luptă internă. Un alt membru al familiei, Ahmad Massoud, fiul lui Ahmad Shah Massoud, a cerut sprijin internațional pentru a se lupta cu talibanii în urma retragerii militare a SUA. Comandantul forțelor anti-talibane din Panjshir, acesta a scris un editorial în Washington Post săptămâna aceasta în care a transmis că soldații săi sunt gata să lupte, dar au nevoie de „mai multe arme, mai multe muniții și mai multe provizii”.

Romain Malejacq, autorul cărții Warlord Survival, despre liderii milițiilor din Afganistan, a declarat că Massoud are „carismă și pricepere”, precum și „legitimitatea numelui său”, dar este „extrem de tânăr și nu are experiență în luptă”. La fel, Amrullah Saleh, vicepreședinte în guvernul afgan destituit de talibani, a promis și el să lupte, dar analiștii nu sunt siguri că ar putea să-i mobilizeze pe afgani. 

Ahmad Massoud: Căderea Afganistanului a fost planificată

Războaiele din Afganistan nu s-au purtat pe câmpul de luptă deschis, ci după o tactică a forțelor de gherilă care folosesc terenul țării pentru a se regrupa între atacuri. Cu toate acestea, observatorii internaționali au fost șocați de ușurința cu care talibanii au trecut nu doar peste forțele guvernamentale, ci și pe liderii de gherilă și milițiile care ar fi trebuit să reprezinte cea mai acerbă rezistență.

Massoud s-a întrebat cum au reușit talivabii să obțină o victorie atât de ușoară asupra forțelor afgane instruite și finanțate de SUA și a cerut explicații președintelui care a fugit Ashraf Ghani și trimisului american în Afganistan, Zalmay Khalilzad. „Cred că a existat o conspirație uriașă pentru a duce la căderea întregului sistem. . . ca o lovitură de stat efectuată din interiorul guvernului ”, a spus Massoud, adăugând că nu este „logic” ca armata să se prăbușească atât de repede. „Nu am nicio îndoială că a fost planificat”, a spus el.

Mulți dintre liderii tradiționali din Afganistan s-au împrăștiat. Ismail Khan, un luptător veteran din orașul Herat, vestul țării, s-a predat talibanilor. Alții precum Abdul Rashid Dostum și Atta Mohammad Noor s-ar afla în exil.

Milițiile anti-talibane s-ar chinui să atragă sprijin internațional

Milițiile de rezistență afgane ar avea probleme în a atrage sprijin internațional. Țări precum SUA și Arabia Saudită au finanțat în grabă lideri de gherilă atunci când luptau împotriva comuniștilor, iar țări precum India au sprijinit în trecut milițiile anti-talibane.

Dar mulți actori par acum dispuși să poate un dialog cu guvernul taliban, mai ales dacă acesta ar include și alte personalități. Hamid Karzai, fostul președinte afgan, și negociatorul unic pentru pace Abdullah Abdullah au purtat discuții cu înalți lideri talibani pentru a ocupa poziții în noul guvern și pentru a se asigura că nu vor exista posibile răzbunări din partea talibanilor. 

Massoud a făcut parte dintr-o delegație care a călătorit recent în Pakistan pentru a face lobby pe lângă premierul Imran Khan. Vor ca Islamabadul să-i convingă pe talibani să nu atace Panjshir și să fie de acord cu un guvern care să includă toate grupurile etnice. El a spus că speră să se poată încheia un acord pentru a evita vărsarea de sânge și înainte ca Afganistanul să coboare și mai tare  în haos. „Nu există birouri [deschise], nici salarii, nici muncitori, nici personal, nici oficiali, nu există nimic în Kabul”, a spus Massoud, adăugând: „Nu se poate continua așa”.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

afganistan talibani panjshir militanti guvern rezistenta
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 20 septembrie 2024. Racii au parte de oportunități pe mai...
CaTine
Publicat 19.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga...
Hello taste
Publicat 19.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024