Antena LIVE

Curs valutar

Singura provincie rămasă necucerită de talibani în Afganistan. Au cerut ajutor, dar nu au ”nicio șansă” în fața islamiștilor

Fratele și fiul lui Ahmad Shah Massoud, supranumit Leul din Panjshir, unul dintre principalii lideri ai rezistenței anti-sovietice din Afganistan în anii 80, au declarat că nu vor preda zonele aflate sub controlul lor talibanilor. Ahmad Massoud a avertizat că războiul va fi „inevitabil” dacă talibanii refuză dialogul, dar experții internaționali nu cred ca miliția poate ține piept talibanilor, potrivit Financial Times.

De la 23.08.2021, 17:47
WhatsApp
Galerie (2)
Luptători anti-talibani din valea Panjshir Profimedia

Talibanii nu au capturat încă tot Afganistanul. O provincie jură să le opună rezistență dacă viitorul guvern format de talibani și care va conduce țara nu va fi reprezentat de toate grupurile etnice. Talibanii au anunţat duminica trecutp că "sute" de combatanţi de-ai lor se îndreaptă spre Valea Panjshir. "Sute de mujahedini ai emiratului islamic se îndreaptă spre provincia Panjshir pentru a prelua acolo controlul, după ce responsabili locali au refuzat să o predea în mod paşnic", au anunţat talibanii pe contul lor de Twitter,

Ce este Frontul Naţional de Rezistenţă și unde este Valea Panjshir

Mişcarea de rezistenţă anti-talibană din nordul Afganistanului transmite că este dispusă să negocieze cu talibanii, dar şi că este pregătită pentru un conflict pe termen lung, scrie BBC. Frontul Naţional de Rezistenţă, ultimul bastion împotriva talibanilor, condus de Ahmad Wali Massoud și Ahmad Massoud, fratele și fiul faimosului lider militar anti-sovietic şi politician Ahmad Shah Massoud, a adunat aproximativ 9.000 de luptători în valea Panjshir, la nord-est de Kabul.

Ahmad Wali Massoud a vorbit despre perspectiva unei revolte civile de amploare dacă talibanii nu cad la un acord cu ei. „Dacă există un acord, o soluție de pace, toată lumea se va alătura. Dar dacă nu există un acord. . . nu este doar Panjshir, ci femeile din Afganistan, societatea civilă, tânăra generație - sunt toți oamenii rezistenței ”, a spus Massoud într-un interviu pentru Financial Times. „Dacă cucerești cu forța palatul (prezidențial), nu înseamnă că ai cucerit inimile și mințile oamenilor”, a adăugat el.

Pe acelaşi subiect

Cine a fost Ahmad Shah Massoud, leul din Panjshir

Ahmad Wali Massoud este fratele lui Ahmad Shah Massoud, un fost luptător celebru printre afgani pentru că a condus o grupare de mujahedini când Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul în 1979. În calitate de lider al Alianței Nordului, Ahmad Shah Massoud a luptat cu talibanii după ce aceștia au preluat puterea în 1996, până la asasinarea lui de către Al-Qaeda cu câteva zile înainte de atacurile din 11 septembrie 2001.

Cu toate acestea, analiștii nu au încredere că forțele anti-talibane din prezent  ar putea câștiga un conflict cu talibanii care au pus mâna pe arsenalul și echipamentul militar furnizat de SUA armatei afgane. Provincia Panjshir, o zonă muntoasă la nord de Kabul, este înconjurată de talibani care au blocat liniile de aprovizionare cruciale. „Nu este ușor să intri [în Panjshir], sunt vârfuri și treceri înalte, dar armata talibană este mult mai puternică”, a spus pentru Financial Times o sursă care cunoaște situația de securitate a provinciei. „Forțele de rezistență nu li se pot opune”.

Experții nu cred că mișcările de rezistență au vreo șansă în fața talibanilor

Talibanii s-au confruntat cu primele semne de neliniște populară săptămâna trecută în timp ce afganii au mărșăluit pe străzi pentru a sărbători Ziua Independenței, arborând steagul național spre sfidarea islamiștilor. Dar analiștii spun că o populație obosită de război ar ezita să mai intre într-o nouă luptă internă. Un alt membru al familiei, Ahmad Massoud, fiul lui Ahmad Shah Massoud, a cerut sprijin internațional pentru a se lupta cu talibanii în urma retragerii militare a SUA. Comandantul forțelor anti-talibane din Panjshir, acesta a scris un editorial în Washington Post săptămâna aceasta în care a transmis că soldații săi sunt gata să lupte, dar au nevoie de „mai multe arme, mai multe muniții și mai multe provizii”.

Romain Malejacq, autorul cărții Warlord Survival, despre liderii milițiilor din Afganistan, a declarat că Massoud are „carismă și pricepere”, precum și „legitimitatea numelui său”, dar este „extrem de tânăr și nu are experiență în luptă”. La fel, Amrullah Saleh, vicepreședinte în guvernul afgan destituit de talibani, a promis și el să lupte, dar analiștii nu sunt siguri că ar putea să-i mobilizeze pe afgani. 

Ahmad Massoud: Căderea Afganistanului a fost planificată

Războaiele din Afganistan nu s-au purtat pe câmpul de luptă deschis, ci după o tactică a forțelor de gherilă care folosesc terenul țării pentru a se regrupa între atacuri. Cu toate acestea, observatorii internaționali au fost șocați de ușurința cu care talibanii au trecut nu doar peste forțele guvernamentale, ci și pe liderii de gherilă și milițiile care ar fi trebuit să reprezinte cea mai acerbă rezistență.

Massoud s-a întrebat cum au reușit talivabii să obțină o victorie atât de ușoară asupra forțelor afgane instruite și finanțate de SUA și a cerut explicații președintelui care a fugit Ashraf Ghani și trimisului american în Afganistan, Zalmay Khalilzad. „Cred că a existat o conspirație uriașă pentru a duce la căderea întregului sistem. . . ca o lovitură de stat efectuată din interiorul guvernului ”, a spus Massoud, adăugând că nu este „logic” ca armata să se prăbușească atât de repede. „Nu am nicio îndoială că a fost planificat”, a spus el.

Mulți dintre liderii tradiționali din Afganistan s-au împrăștiat. Ismail Khan, un luptător veteran din orașul Herat, vestul țării, s-a predat talibanilor. Alții precum Abdul Rashid Dostum și Atta Mohammad Noor s-ar afla în exil.

Milițiile anti-talibane s-ar chinui să atragă sprijin internațional

Milițiile de rezistență afgane ar avea probleme în a atrage sprijin internațional. Țări precum SUA și Arabia Saudită au finanțat în grabă lideri de gherilă atunci când luptau împotriva comuniștilor, iar țări precum India au sprijinit în trecut milițiile anti-talibane.

Dar mulți actori par acum dispuși să poate un dialog cu guvernul taliban, mai ales dacă acesta ar include și alte personalități. Hamid Karzai, fostul președinte afgan, și negociatorul unic pentru pace Abdullah Abdullah au purtat discuții cu înalți lideri talibani pentru a ocupa poziții în noul guvern și pentru a se asigura că nu vor exista posibile răzbunări din partea talibanilor. 

Massoud a făcut parte dintr-o delegație care a călătorit recent în Pakistan pentru a face lobby pe lângă premierul Imran Khan. Vor ca Islamabadul să-i convingă pe talibani să nu atace Panjshir și să fie de acord cu un guvern care să includă toate grupurile etnice. El a spus că speră să se poată încheia un acord pentru a evita vărsarea de sânge și înainte ca Afganistanul să coboare și mai tare  în haos. „Nu există birouri [deschise], nici salarii, nici muncitori, nici personal, nici oficiali, nu există nimic în Kabul”, a spus Massoud, adăugând: „Nu se poate continua așa”.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

afganistan talibani panjshir militanti guvern rezistenta
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
Ce sport extrem a practicat Călin Georgescu, surpriza prezidențialelor
GSP
Publicat 25.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Ce avere are Călin Georgescu. Câștigătorul primului tur își ține banii...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Entuziasm la Moscova, după alegerile din România: Călin Georgescu este numit...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024