Antena Meniu Search
x

Talibanii au capturat dispozitive HIIDE cu care SUA au colectat date biometrice de la afgani. Arsenalul uriaș care a căzut în mâinile islamiștilor

Talibanii au preluat pe lângă guvernarea Afganistanului şi arsenalul armatei afgane care fusese oferit de Statele Unite și care conţine de la avioane, până la arme şi ochelari pentru vederea de noapte. Există mărturii că islamiștii au pus mâna și pe o serie de dispozitive de colectare a datelor biometrice, folosite de armata americană.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 20.08.2021, 15:29

Talibanii au capturat dispozitive HIIDE cu care SUA au colectat date biometrice de la afgani. Arsenalul uriaș care a căzut în mâinile islamiștilor
Un soldat american colectează date biometrice de la un afgan în 2014 - Profimedia

În timp ce se aflau în Afganistan, forțele americane au colectat cantități uriașe de date biometrice de la afgani. Sistemul de date a fost, de asemenea, utilizat pentru a confirma dacă cineva lucrează cu armata SUA. „Aveam un dispozitiv de aproximativ 30 de cm lungime pe 12 cm lățime. Le scana amprentele digitale. Le scana retina. Le făcea și o fotografie”, a declarat pentru BBC un fost soldat din Comandamentul Operațiunilor Speciale Marine al SUA, Peter Kiernan.

Sunt temeri că aceste dispozitive, cunoscute sub numele de HIIDE (Handheld Interagency Identity Detection Equipment), adică echipament portabil de detectare a identității, au căzut în mâinile talibanilor. Marți, site-ul de știri Intercept a declarat citând surse militare că talibanii dețin unele dispozitive HIIDE, în timp ce Reuters citează un localnic din Kabul spunând că talibanii fac inspecții casă cu casă folosind o „mașină biometrică” în căutarea afganilor care au colaborat cu NATO și SUA. Un oficial afgan a spus pentru publicația New Scientist că sistemul biometric se află în mâinile talibanilor.

Ar putea folosi talibanii aceste dispozitive pentru a-i viza pe cei care au lucrat cu SUA?

”Depozitele” uriașe de date biometrice colectate atât de armata SUA, cât și de guvernul afgan ar putea să reprezinte un risc pentru adversarii regimului taliban. Unii se tem că vor fi folosite pentru a-i depista pe cei care au lucrat pentru forţele NATO sau pentru fostul guvern afgan. ”Talibanii au sau sunt pe cale să pună mâna pe o cantitate enormă de date biometrice”, a spus Brian Dooley, consilier principal al grupului Human Rights First, pentru podcast-ul BBC Tech Tent.

Pe acelaşi subiect

Fostul soldat Peter Kiernan a mai spus că dispozitivul era util în identificarea celor care făceau bombe și a fost folosit pentru a confirma identitatea contractorilor și a localnicilor care lucrau cu armata SUA. Ambiția armatei americane era de a acoperi 80% din populație (25 de milioane de oameni), dar numărul real de persoane de la care au fost colectate aceste date este mult mai mic. Kiernan crede că este probabil ca talibanii să aibă acces la unele dintre datele biometrice ale coaliției, dar nu este sigur dacă vor avea cunoștințele tehnice pentru a le exploata. Pentru talibani, rețelele de socializare pot fi o sursă mai ușoară de informații.

Jurnalista Annie Jacobsen consideră că este puțin probabil ca talibanii să poată accesa cantități mari de date colectate de americani, chiar dacă dețin dispozitive HIIDE. Ea a dezvăluit că datele colectate de americani nu a fost puse la dispoziția fostului guvern afgan, în cazul în care un oficial corupt ar fi alertat talibanii. Datele de pe dispozitivele HIIDE nu sunt stocate în Afganistan, ci în Sistemul automat de identificare biometrică al Pentagonului, un sistem foarte complex. 

Arsenalul lăsat de americani armatei afgane a ajuns în mâinile talibanilor. Conţine avioane, arme şi ochelari de vedere nocturnă

În urmă cu o lună, Ministerul afgan al Apărării a publicat pe reţelele de socializare fotografii cu şapte elicoptere noi livrate de Statele Unite la Kabul, iar câteva zilei mai târziu secretarul american al Apărării a declarat că acest tip de sprijin va continua. În câteva săptămâni însă, talibanii au preluat sub controlul lor cea mai mare parte din Afganistan, odată cu armele şi echipamentele lăsate în urmă de forţele afgane, transmite News.ro.

Insurgenţii talibani au putut fi văzuţi într-un video inspectând şiruri lungi de vehicule şi arme de foc noi, echipamente de comunicaţii şi chiar şi drone militare. ”Tot ceea ce nu a fost distrus aparţine acum talibanilor”, a declarat un oficial american.

Actuali şi foşti oficiali americani spun că există îngrijorarea că armele ar putea fi folosite pentru a ucide civili, ar putea fi confiscate de alte grupări militante precum Statul Islamic, pentru a ataca interesele SUA în regiune, sau chiar ar  putea fi predate unor adversari, inclusiv Chinei şi Rusiei. Administraţia preşedintelui Joe Biden este atât de îngrijorată de problema armelor încât are în vedere o serie de opţiuni de urmat.

Oficiali americani au declarat că nu poate fi exclusă lansarea unor atacuri aeriene împotriva echipamentelor mai mari, cum ar fi elicopterele, dar că există îngrijorarea că acest lucru i-ar ostiliza pe talibani într-un moment în care obiectivul principal al Statelor Unite este evacuarea oamenilor. Un alt oficial a spus că, deşi nu există încă date definitive, evaluarea actuală a informaţiilor este că talibanii ar putea controla mai mult de 2.000 de vehicule blindate, inclusiv Humvee din SUA, şi până la 40 de avioane, inclusiv UH-60 Black Hawk, elicoptere de atac şi drone militare ScanEagle.

Talibanii rămân cu armamentul americanilor

"Am văzut deja luptători talibani înarmaţi cu arme fabricate de SUA pe care le-au confiscat de la forţele afgane. Acest lucru reprezintă o ameninţare semnificativă pentru Statele Unite şi aliaţii noştri", a declarat reprezentantul Michael McCaul, republican de top în Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor din SUA.

Viteza cu care talibanii au preluat controlul în Afganistan aminteşte de militanţii Statului Islamic care au luat arme furnizate de SUA de la forţele irakiene care au opus puţină rezistenţă în 2014. Între 2002 şi 2017, Statele Unite au oferit armatei afgane arme, rachete, ochelari de vedere nocturnă şi chiar mici drone pentru colectarea informaţiilor, în valoare de aproximativ 28 de miliarde de dolari. Dar aeronavele precum elicopterele Blackhawk au fost cel mai vizibil semn al asistenţei militare americane şi ar fi trebuit să fie cel mai mare avantaj al armatei afgane faţă de talibani. Între 2003 şi 2016, Statele Unite au furnizat forţelor afgane 208 de avioane, potrivit Biroului de Responsabilitate al Guvernului SUA. În ultima săptămână, multe dintre aceste aeronave au fost cele mai utile pentru piloţii afgani pentru a scăpa de talibani.

Unul dintre oficialii americani a spus că între 40 şi 50 de avioane au zburat în Uzbekistan conduse de piloţii afgani care au cautat refugiu. Chiar înainte de a prelua puterea la Kabul în weekend, talibanii începuseră o campanie de asasinare a piloţilor. Unele avioane erau în Statele Unite pentru întreţinere şi vor rămâne acolo. Cele aflaţi în drum spre forţele afgane vor fi folosite în schimb de armata SUA pentru a ajuta la evacuarea din Kabul.

Actuali şi foşti oficiali spun că, deşi sunt îngrijoraţi de faptul că talibanii au acces la elicoptere, aeronavele necesită întreţinere frecventă şi multe sunt complicate pentru a zbura fără o pregătire extinsă."În mod ironic, faptul că echipamentul nostru se defecteză atât de des va salva vieţi aici", a spus un oficial. Generalul armatei americane Joseph Votel, în retragere, care a supravegheat operaţiunile militare americane în Afganistan în calitate de şef al Comandamentului central al SUA din 2016 până în 2019, a declarat că majoritatea componentelor hardware de ultimă generaţie capturate de talibani, inclusiv aeronavele, nu sunt echipate cu tehnologie sensibilă din SUA. ”În unele cazuri, unele dintre acestea vor semăna mai degrabă cu trofee”, a spus Votel.

Oficialii SUA, îngrijoraţi de situaţie

Există o îngrijorare mai imediată cu privire la unele dintre armele şi echipamentele mai uşor de utilizat, cum ar fi ochelarii de vedere nocturnă. Din 2003, Statele Unite au furnizat forţelor afgane cel puţin 600.000 de arme de infanterie, inclusiv puşti de asalt M16, 162.000 de echipamente de comunicaţii şi 16.000 de dispozitive pentru ochelari de vedere nocturnă."Capacitatea de a opera noaptea va putea cu adevărat să schimbe jocul", a declarat  un consilier al Congresului.

Votel şi alţii au spus că arme mici confiscate de insurgenţi, cum ar fi mitraliere, mortiere, precum şi piese de artilerie, inclusiv obuziere, ar putea oferi talibanilor un avantaj împotriva oricărei rezistenţe care ar putea să apară în regiuni cu istoric anti-taliban, precum Valea Panjshir, la nord-est de Kabul. Oficialii americani au declarat că se aşteaptă ca majoritatea armelor să fie folosite chiar de talibani, dar este prea devreme pentru a spune ce intenţionează să facă aceştia - inclusiv care vor dori să împartă echipamentul cu state rivale precum China.

Andrew Small, expert în politică externă chineză la German Marshall Fund din Statele Unite, a declarat că talibanii ar putea acorda Beijingului accesul la orice armă americană pe care ar putea să o controleze acum. Unul dintre oficialii americani a spus că este puţin probabil ca China să câştige mult, deoarece Beijingul are probabil deja acces la arme şi echipamente. Situaţia, spun experţii, arată că Statele Unite au nevoie de un mod mai bun de a monitoriza echipamentele pe care le oferă aliaţilor. Ar fi putut face mult mai mult pentru a se asigura că aceste bunuri furnizate forţelor afgane au fost atent monitorizate şi inventariate, a declarat Justine Fleischner, de la Conflict Armament Research din Marea Britanie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Talibanii au capturat dispozitive HIIDE cu care SUA au colectat date biometrice de la afgani. Arsenalul uriaș care a căzut în mâinile islamiștilor