Antena LIVE

Curs valutar

Situaţia justiţiei din România, dezbătută în plenul PE. Comisarul european pe justiţie: ”În continuare e criticat sistemul judiciar”

Situaţia justiţiei din România va fi dezbătută la Parlamentul European, ca urmare a modificărilor la legile justiţiei făcute de coaliţia PSD-ALDE.

De la 08.02.2018, 00:42
WhatsApp

Situaţia justiţiei din România va fi dezbătută la Parlamentul European, ca urmare a modificărilor la legile justiţiei făcute de coaliţia PSD-ALDE.

Update ora 21:00 - Comisarul european pe justiţie, Vera Jourova, a spus, în finalul dezbaterii din PE, că CE este apărătorul tratatelor şi evaluează situaţia statului de drept în fiecare ţară membră, exprimând îngrijorări atunci când apar „probleme de sistem”.

„Rolul Comisiei este de a îndeplini obligaţiile de apărător al tratatului. Noi trebuie să evaluăm situaţia statului de drept în fiecare stat membru şi să exprimăm îngrijorări atunci când observăm probleme de sistem (...) Evaluăm în mod obiectiv sistemul judiciar din România, pornind de la probe şi fapte. Oferim dialog şi sprijin”, a spus aceasta în plenul PE.

Update ora 19:30 - Europarlamentarii populari, liberali şi verzi critică, în dezbaterea din PE, modificările la legile justiţiei şi Codurile penale din România, în timp ce socialiştii europeni au un ton rezervat. Eurodeputaţii români sunt mai vocali, PSD şi ALDE acuzând Comisia Europeană că ignoră ”abuzurile” justiţiei din România.

Pe acelaşi subiect

Roberta Metsola (PPE) a spus că românii îşi doresc eradicarea corupţiei, motiv pentru care au şi ieşit în stradă, iar partidele care câştigă alegerile nu au dreptul să divizeze o ţară.

„Salutăm faptul că ministrul Justiţiei din România a fost gata să vină aici (în plenul PE – n.r.) şi regretăm că nu poate să participe la dezbatere. Vrem să ştim care sunt progresele care s-au făcut în domeniul justiţiei în ultimii ani. Avem criterii de evaluare foarte clare, să vedem dacă reformele sunt constituţionale şi conforme (...) şi dacă standardele europene au fost respectate, mai ales cele care ţin de Comisia de la Veneţia. Numai atunci putem să spunem că avem succes, dacă devenim chiar concreţi”, a declarat Josef Weidenholzer (S&D).

Kosma Zlotowski (conservatori şi reformişti) i-a spus comisarului european Vera Jourova că nu trebuie să vină în PE şi să se comporte ca o profesoară care dă lecţii unui guvern ales democratic.

Sophia in 't Veld (liberali) a susţinut necesitatea ca Guvernul român să ceară avizul Comisiei de la Veneţia, iar Comisia LIBE să vină în România, pentru a constata ceeea ce se întâmplă.

”S-ar putea ca societatea civilă să fie un cui în coaste, dar este esenţială pentru democraţie”, a subliniat ea.

Update ora 18:45 - Comisarul european pe justiţie, Vera Jourova, a declarat că, în numele Comisiei Europene, repetă apelul către Legislativul român pentru deschiderea dezbaterii privind legile justiţiei, să asigure independenţa sistemului judiciar şi să realizeze un consens pentru modificările legislative în domeniu.

Jourova a amintit că românii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima opoziţia faţă de modificările la legile justiţiei şi îngrijorarea lor în legătură cu acestea, iar pentru prima dată, GRECO a decis să facă un raport.

”După 10 ani de eforturi continue, România are unul din cele mai bune sisteme judiciare din regiune, însă în ianuarie 2017 CE a propus câteva recomandări restante care, dacă ar fi fost îndeplinite, ar fi dus la încheierea MCV şi intrarea în Schengen. Procesul acesta ţine cont de necesitatea independenţei justiţiei? Vedem că în continuare este criticat sistemul judiciar, deciziile justiţiei şi nu sunt respectate criteriile de integritate. Reformele sistemului judiciar nu pot fi făcute împotriva sistemului”, a afirmat comisarul european.

Știrea inițială

Parlamentul European dezbate, în plenul de la Strasbourg, situaţia justiţiei din România ca urmare a modificărilor la legile justiţiei făcute de coaliţia PSD-ALDE.

Conform ordinii de zi a şedinţei, tema dezbaterii este "Ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România".

La Strasbourg este prezent şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader, care a discutat deja cu prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans şi are programate şi alte întâlniri.

Decizia de a dezbate în sesiune plenară situaţia justiţiei din România a fost luată în 18 ianuarie în Parlamentul European, la Conferinţa preşedinţilor, compusă din liderii grupurilor politice şi preşedintele Parlamentului.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader se află încă de luni la Strasbourg. El a discutat cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, precum şi cu membri ai Grupului socialiştilor europeni, pe tema legilor Justiţiei şi a stadiului actual al acestora.

După întâlnirea cu socialiştii europeni, Toader s-a declarat convins că la nivel european există dezinformări pe tema legilor justiţiei şi a precizat că va continua şi miercuri întrevederile.

"Subiectele abordate în cadrul discuţiei au vizat aspecte privitoare la: parcursul legilor justiţiei şi stadiul actual al acestora, modificarea codului penal şi codului de procedură penală, precum şi ultima decizie a Curţii Constituţionale privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice. Privitor la legile justiţiei, ministrul justiţiei a prezentat stadiul actual şi etapele parcurse cu privire la cele trei proiecte de acte normative, legile adoptate şi soluţiile legislative constatate ca fiind neconstituţionale", a anunţat Ministerul Justiţiei după discuţiile cu Timmermans.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

legile justitiei parlamentul european romania
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025