Antena LIVE

Curs valutar

Situaţia justiţiei din România, dezbătută în plenul PE. Comisarul european pe justiţie: ”În continuare e criticat sistemul judiciar”

Situaţia justiţiei din România va fi dezbătută la Parlamentul European, ca urmare a modificărilor la legile justiţiei făcute de coaliţia PSD-ALDE.

De la 08.02.2018, 00:42
WhatsApp

Situaţia justiţiei din România va fi dezbătută la Parlamentul European, ca urmare a modificărilor la legile justiţiei făcute de coaliţia PSD-ALDE.

Update ora 21:00 - Comisarul european pe justiţie, Vera Jourova, a spus, în finalul dezbaterii din PE, că CE este apărătorul tratatelor şi evaluează situaţia statului de drept în fiecare ţară membră, exprimând îngrijorări atunci când apar „probleme de sistem”.

„Rolul Comisiei este de a îndeplini obligaţiile de apărător al tratatului. Noi trebuie să evaluăm situaţia statului de drept în fiecare stat membru şi să exprimăm îngrijorări atunci când observăm probleme de sistem (...) Evaluăm în mod obiectiv sistemul judiciar din România, pornind de la probe şi fapte. Oferim dialog şi sprijin”, a spus aceasta în plenul PE.

Update ora 19:30 - Europarlamentarii populari, liberali şi verzi critică, în dezbaterea din PE, modificările la legile justiţiei şi Codurile penale din România, în timp ce socialiştii europeni au un ton rezervat. Eurodeputaţii români sunt mai vocali, PSD şi ALDE acuzând Comisia Europeană că ignoră ”abuzurile” justiţiei din România.

Pe acelaşi subiect

Roberta Metsola (PPE) a spus că românii îşi doresc eradicarea corupţiei, motiv pentru care au şi ieşit în stradă, iar partidele care câştigă alegerile nu au dreptul să divizeze o ţară.

„Salutăm faptul că ministrul Justiţiei din România a fost gata să vină aici (în plenul PE – n.r.) şi regretăm că nu poate să participe la dezbatere. Vrem să ştim care sunt progresele care s-au făcut în domeniul justiţiei în ultimii ani. Avem criterii de evaluare foarte clare, să vedem dacă reformele sunt constituţionale şi conforme (...) şi dacă standardele europene au fost respectate, mai ales cele care ţin de Comisia de la Veneţia. Numai atunci putem să spunem că avem succes, dacă devenim chiar concreţi”, a declarat Josef Weidenholzer (S&D).

Kosma Zlotowski (conservatori şi reformişti) i-a spus comisarului european Vera Jourova că nu trebuie să vină în PE şi să se comporte ca o profesoară care dă lecţii unui guvern ales democratic.

Sophia in 't Veld (liberali) a susţinut necesitatea ca Guvernul român să ceară avizul Comisiei de la Veneţia, iar Comisia LIBE să vină în România, pentru a constata ceeea ce se întâmplă.

”S-ar putea ca societatea civilă să fie un cui în coaste, dar este esenţială pentru democraţie”, a subliniat ea.

Update ora 18:45 - Comisarul european pe justiţie, Vera Jourova, a declarat că, în numele Comisiei Europene, repetă apelul către Legislativul român pentru deschiderea dezbaterii privind legile justiţiei, să asigure independenţa sistemului judiciar şi să realizeze un consens pentru modificările legislative în domeniu.

Jourova a amintit că românii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima opoziţia faţă de modificările la legile justiţiei şi îngrijorarea lor în legătură cu acestea, iar pentru prima dată, GRECO a decis să facă un raport.

”După 10 ani de eforturi continue, România are unul din cele mai bune sisteme judiciare din regiune, însă în ianuarie 2017 CE a propus câteva recomandări restante care, dacă ar fi fost îndeplinite, ar fi dus la încheierea MCV şi intrarea în Schengen. Procesul acesta ţine cont de necesitatea independenţei justiţiei? Vedem că în continuare este criticat sistemul judiciar, deciziile justiţiei şi nu sunt respectate criteriile de integritate. Reformele sistemului judiciar nu pot fi făcute împotriva sistemului”, a afirmat comisarul european.

Știrea inițială

Parlamentul European dezbate, în plenul de la Strasbourg, situaţia justiţiei din România ca urmare a modificărilor la legile justiţiei făcute de coaliţia PSD-ALDE.

Conform ordinii de zi a şedinţei, tema dezbaterii este "Ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România".

La Strasbourg este prezent şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader, care a discutat deja cu prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans şi are programate şi alte întâlniri.

Decizia de a dezbate în sesiune plenară situaţia justiţiei din România a fost luată în 18 ianuarie în Parlamentul European, la Conferinţa preşedinţilor, compusă din liderii grupurilor politice şi preşedintele Parlamentului.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader se află încă de luni la Strasbourg. El a discutat cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, precum şi cu membri ai Grupului socialiştilor europeni, pe tema legilor Justiţiei şi a stadiului actual al acestora.

După întâlnirea cu socialiştii europeni, Toader s-a declarat convins că la nivel european există dezinformări pe tema legilor justiţiei şi a precizat că va continua şi miercuri întrevederile.

"Subiectele abordate în cadrul discuţiei au vizat aspecte privitoare la: parcursul legilor justiţiei şi stadiul actual al acestora, modificarea codului penal şi codului de procedură penală, precum şi ultima decizie a Curţii Constituţionale privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice. Privitor la legile justiţiei, ministrul justiţiei a prezentat stadiul actual şi etapele parcurse cu privire la cele trei proiecte de acte normative, legile adoptate şi soluţiile legislative constatate ca fiind neconstituţionale", a anunţat Ministerul Justiţiei după discuţiile cu Timmermans.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

legile justitiei parlamentul european romania
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024