Antena Meniu Search
x

Comisarul european pentru justiţie a trimis un nou apel Parlamentului, legat de Legile Justiţiei

Comisarul european pe justiţie, Vera Jourova, a declarat, la dezbaterea din plenul PE, că, în numele Comisiei Europene, repetă apelul către Legislativul român.

Comisarul european pentru justiţie a trimis un nou apel Parlamentului, legat de Legile Justiţiei

Comisarul european pe justiţie, Vera Jourova, a declarat, la dezbaterea din plenul PE, că, în numele Comisiei Europene, repetă apelul către Legislativul român pentru deschiderea dezbaterii privind legile justiţiei, să asigure independenţa sistemului judiciar şi să realizeze un consens pentru modificările legislative în domeniu.

Jourova a amintit că românii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima opoziţia faţă de modificările la legile justiţiei şi îngrijorarea lor în legătură cu acestea, iar pentru prima dată, GRECO a decis să facă un raport.

Comisarul european a subliniat că justiţie şi lupta anticorupţie au legătură directă cu MCV. ”După 10 ani de eforturi continue, România are unul din cele mai bune sisteme judiciare din regiune, însă în ianuarie 2017 CE a propus câteva recomandări restante care, dacă ar fi fost îndeplinite, ar fi dus la încheierea MCV şi intrarea în Schengen”, a spus ea.

Jourova a precizat însă că, în decembrie, Comisia a exprimat îngrijorarea în legătură cu modul de adoptare şi cu conţinutul modificărilor la legile justiţiei, iar aceste îngrijorări trebuie să fie luate în serios şi în procesul legislativ.

Pe acelaşi subiect

Ea a subliniat că întrebarea pentru autorităţile române este aceiaşi: ”Procesul acesta ţine cont de necesitatea independenţei justiţiei? Vedem că în continuare este criticat sistemul judiciar, deciziile justiţiei şi nu sunt respectate criteriile de integritate”.

Vera Jourova a ţinut să precizeze că unele prevederi au fost deja declarate neconstituţionale.

”Reformele sistemului judiciar nu pot fi făcute împotriva sistemului”, a afirmat comisarul european.

Ea a menţionat că recomandarea CE a fost să fie consultată Comisia de la Veneţia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Comisarul european pentru justiţie a trimis un nou apel Parlamentului, legat de Legile Justiţiei