Soluții găsite de alte state pentru începerea noului an școlar (Video)
A deschide sau a nu redeschide şcolile. Aceasta este întrebarea la care statele lumii încearcă să găsească răspuns. De la bănci de o persoană până la orare mixte care alternează studiul la clasă cu cel online, haideţi să aflăm ce soluţii au găsit alte ţări pentru ca noul an şcolar să se desfăşoare în siguranţă.
De Redactia Observator la 17.08.2020, 20:41- Organizația Mondială a Sănătății susține măsura redeschiderii școlilor.
În Scoţia, clopoţelul a sunat pe 11 august. Pentru prima dată după cinci luni, 700 de mii de elevi au revenit în bănci. Masca nu este obligatorie, iar distanţarea este impusă doar pentru profesori. În ultima lună, niciun deces nu s-a mai înregistrat în Scoţia, iar asta le dă încredere autorităţilor.
Mai puţin încrezători sunt spaniolii şi italienii. Aici, situaţia epidemiologică va decide când şi cum se vor întoarce copiii la şcoală.
Lia Iordan, româncă din Italia: Am o doză corectă, relativă, de spaimă. Dar există şi factorul nevăzut al învăţământului la distanţă care afectează foarte mult psihicul copiilor. Se vor lua măsuri de diferenţiere a intrărilor şi ieşirilor, de distanţare în clasă. Se vor angaja cadre didactice în plus.
Decizia va fi luată la nivel de regiune, dar există şi directive naţionale.
Şapte milioane de bănci de o persoană au fost comandate la nivel naţional. Elevii până în clasa a 6-a vor lua masa în clasă, din casolete sigilate. Autorităţile iau în calcul și transformarea motelurilor în şcoli pentru a asigura distanţarea copiilor.
În Germania, unde clopoţelul a sunat deja, şcolile au libertatea de a impune propriile reguli. În Berlin, măştile sunt obligatorii pe holurile şcolii şi chiar la toaletă, dar nu în clase, iar în Renania de Nord-Westfalia, una dintre cele mai afectate zone, începând cu clasa a doua, toţi copiii trebuie să poarte mască cât timp sunt în şcoală. Pauzele se vor lua separat pentru a evita aglomerarea.
Oana Krichbaum, româncă din Germania: Orele de sport se pot face normal, în sălile de sport, cu menţiunea că în vestiar copiii trebuie să intre pe rând, adică să fie un număr redus de copii în vestiare. Orele de muzică au, din nou, un regim special. Se formează grupe mai mici şi se urmăreşte păstrarea distanţei între muzicanţi, mai ales a celor care folosesc un instrument.
Mai multe studii au demonstrat că şi copiii pot lua şi, mai ales, pot transmite virusul cum s-a întâmplat şi în Israel. Aici, un copil a infectat 25 de profesori.
2 mii de copii şi profesori din cinci state sunt în carantină şi în Statele Unite, deşi şcolile abia s-au deschis. Aici, deciziile se iau atât la nivel local, cât şi la nivel de şcoală.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a apărat măsura redeschiderii şcolilor, în condiţiile în care se respectă cu stricteţe măsurile de igienă şi distanţare.