Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Soarta pisicilor, problemă naţională în Scoţia. Guvernul a trebuit să vină cu precizări, după ce felinele au fost la un pas să fie interzise

Autorităţile din Scoţia s-au confruntat cu o problemă cel puţin neobişnuită - au fost nevoiţi să decidă, în scurt timp, dacă vor interzice sau nu pisicile. În weekend, Comisia pentru Bunăstarea Animalelor a publicat un raport în care a explicat că felinele sunt o ameninţare pentru fauna locală. De aici şi până la propunerea de a interzice pisicile în anumite regiuni a fost doar un pas. 

de Redactia Observator

la 04.02.2025 , 14:48

Comisia a spus că o altă variantă ar fi înfinţarea unor "zone de restricție pentru pisici" în care acestea să fie scoase numai în lesă ca să nu hoinărească sau să vâneze. 

Guvernul anunţa duminică faptul că "ia în considerare pe deplin" recomandările din acest raport, lucru care l-a obligat pe şeful Executivului să-şi clarifice poziţia. Spre bucuria iubitorilor scoţieni de pisici, seara trecută premierul a declarat că respinge categoric posibilitatea de a interzice pisicile.  

Soarta pisicilor, problematică în Scoţia

Vezi și

Autoritățile scoțiene sunt îndemnate să investigheze impactul pisicilor asupra faunei sălbatice, cu posibila interzicere a acestora în anumite regiuni.

Pe acelaşi subiect

Comisia Scoțiană pentru Bunăstarea Animalelor (SAWC) a recomandat guvernului scoțian să analizeze impactul pisicilor asupra faunei sălbatice, sugerând posibila interzicere a deținerii acestora în zonele unde trăiesc specii protejate. Propunerea vizează introducerea unor „zone de restricție”, unde proprietarii ar putea fi obligați să își țină pisicile exclusiv în interior sau să nu le dețină deloc, potrivit Sky News.

SAWC a sugerat, de asemenea, ca noile cartiere rezidențiale din zonele rurale să includă interdicții privind creșterea pisicilor în apropierea habitatelor vulnerabile. Comisia a mai recomandat microciparea obligatorie a pisicilor și analizarea posibilității sterilizării obligatorii a acestora în anumite regiuni.

Conform raportului SAWC, pisicile domestice ucid anual milioane de păsări, mamifere, reptile și amfibieni în Regatul Unit, iar numărul total de vertebrate omorâte ar putea depăși 700 de milioane. De asemenea, pisicile domestice școncurează cu pisicile sălbatice scoțiane pentru hrană și teritoriu și pot transmite boli.

Guvernul scoțian a anunțat că va analiza recomandările, încurajându-i pe proprietarii de pisici să își microcipeze animalele. Organizația Cats Protection susține microciparea obligatorie, dar adaugă că accesul în aer liber este esențial pentru sănătatea și comportamentul natural al pisicilor.

Premierul scoţian John Swinney dezminte orice intenţie de interzicere sau de închidere a pisicilor în anumite zone rurale, după ce un grup de experţi a recomandat într-un raport, în weekend, închiderea pisicilor în casă şi scoaterea lor în lesă, cu scopul protejării faunei sălbatice, relatează AFP.

”Daţi-mi voie să clarific lucrurile: Guvernul nu va interzice pisicile şi nici nu va impune restricţii”, a declarat luni presei britanice premierul scoţian, încercând să potolească temeri ale proprietarilor acestor animale de companie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-ați gândit vreodată să dați în judecată o instituție a statului?
Observator » Ştiri externe » Soarta pisicilor, problemă naţională în Scoţia. Guvernul a trebuit să vină cu precizări, după ce felinele au fost la un pas să fie interzise