Spitalele din Italia, Spania și Statele Unite, sufocate de numărul mare de pacienți cu coronavirus
Italia şi Spania sunt în acest moment focarele Europei. În Peninsulă, a fost o nouă zi de doliu. 837 de oameni au murit în 24 de ore, în schimb numărul îmbolnăvirilor începe să scadă uşor în ultima perioadă. Au fost raportate 4.053 de noi cazuri de infectare.
De Redactia Observator la 01.04.2020, 00:11- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Spitalele din Italia, Spania și Statele Unite, depășite de numărul mare de pacienți cu coronavirus
- Autoritățile fac apel la solidaritate
Italia şi Spania sunt în acest moment focarele Europei. În Peninsulă, a fost o nouă zi de doliu. 837 de oameni au murit în 24 de ore, în schimb numărul îmbolnăvirilor începe să scadă uşor în ultima perioadă. Au fost raportate 4.053 de noi cazuri de infectare. Captivi în ţările afectate, sunt şi români. Unii sunt bolnavi, alţii au rămas pe drumuri şi nu se mai pot întoarce acasă. Vedem mărturiile lor, imediat. Între timp, coronavirusul a răpus cea mai tânără victimă de pe continent, o copilă de doar 12 ani.
În Spitalul Ifema din Madrid este atmosferă de război. Saloanele sunt sufocate de pacienți, iar paturile sunt înghesuite la mai puțin de un metru distanță. În unităţile medicale, au prioritate doar cei care sunt în stare critică sau grav bolnavi. O româncă din capitala Spaniei a povestit pentru Observator cum s-a tratat singură acasă, după ce paramedicii i-au spus că nu are loc în nicio unitate medicală.
Viorica, româncă stabilită în Madrid: M-am simţit mult mai aproape de moarte decât de viaţă! Eram atât de slăbită încât auzeam că suna telefonul şi nu puteam să răspund. Atunci a început să se îngrijoreze şi să sune pe la vecini, pe la prieteni care aveau contactul meu ca să vadă cum mă simt.
Din Italia, cel mai mare focar al Europei, o româncă a făcut un apel disperat după ajutor pe Facebook. Tânăra însărcinată a rămas pe drumuri, fără loc de muncă şi fără mâncare. Vrea să se întoarcă în ţară, însă toate graniţele sunt închise.
Româncă stabilită în Italia: Sunt gravidă în trei luni jumătate. Am rămas aici. Rămân în stradă, oameni buni! Nu mai am loc de muncă, nu mai am unde să stau!
Strigătul ei de ajutor a fost auzit, în cele din urmă femeia a primit adăpost şi alimente de la autorităţile române din Italia. În situaţia ei, mai sunt şi zeci de români care aşteaptă să se întoarcă acasă.
Printr-o adevărată dramă trec şi pacienţii cu coronavirus din spitalele din Bergamo. Bolnavii spun că le este frică să închidă ochii pentru că nu se vor mai trezi a doua zi dimineaţă.
Cu peste 11.500 de morţi, a fost zi de doliu în Peninsulă. Au ţinut un minut de reculegere, iar la ora prânzului, italienii au scos drapelul la balcoane şi ferestre.
Arabia Mollette, doctor: Este ca pe un câmp de luptă. Un câmp de luptă medical.
În SUA, coronavirusul a ucis mai mulţi oameni decât atentatele de la 11 septembrie. Cel mai afectat este New Yorkul. În spitalele din metropola americană, pacienții au ajuns să împartă ventilatoarele. Depășit de situație, guvernatorul Andrew Como a lansat un apel către personalul medical și studenții la medicină din alte state.
Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York: Vă rog, veniţi acum în New York să ne ajutaţi! Avem nevoie de ajutor. Avem nevoie de o pauză pentru asistentele noastre care lucrează ture de câte 12 ore, una după alta. Avem nevoie de o pauză pentru doctori.
În ciuda pericolului, mulţi oameni din ţările afectate de pandemie nu respectă avertismentele autorităţilor privind distanţarea socială.
În New York, americanii s-au înghesuit să vadă un vapor care sosea în port cu ajutoare medicale.
Peste Ocean, la metrourile din Londra este în continuare aglomeraţie, iar mulţi britanici au fost surprinşi împreună, la grătare, iar în Barcelona, autoritățile au urmărit cu elicopterul un individ care se scălda în mare, în pofida măsurilor de izolare impuse.