Senatul Statelor Unite a anulat starea de urgenţă pe care Donald Trump a decretat-o la frontiera cu Mexicul
Donald Trump se va opune prin dreptul de "veto" după ce Senatul Statelor Unite a anulat starea de urgenţă pe care liderul de la Casa Albă o decretase la frontiera cu Mexicul. Totul se leagă de finanţarea controversatului zid promis de Trump în campania electorală.
De Redactia Observator la 15.03.2019, 11:11Donald Trump se va opune prin dreptul de "veto" după ce Senatul Statelor Unite a anulat starea de urgenţă pe care liderul de la Casa Albă o decretase la frontiera cu Mexicul. Totul se leagă de finanţarea controversatului zid promis de Trump în campania electorală. Rezoluţia a fost însă votată la un scor strâns, iar pentru a putea combate poziţia preşedintelui, senatorii ar avea nevoie de două treimi din voturi. Aşa că Donald Trump rămâne încrezător că proiectul său va primi banii necesari.
59 la 41 a fost scorul cu care a fost adoptată moţiunea împotriva stării de urgenţă proclamată de preşedinte în luna februarie. Iar reacţia lui Trump nu a întârziat. "VETO!", a scris acesta pe Twitter la doar câteva minute după votul din Senat.
"Juriştii spun că totul este constituţional. Vom avea sute de kilometri de zid ridicaţi foarte curând şi vor face o foarte mare diferenţă" a declarat Donald Trump.
"Senatul american a transmis un mesaj puternic preşedintelui Trump. Aşa cum prevede Constituţia, ramura executivă şi cea legislativă sunt egale. Mulţumită părinţilor Constituţiei, Statele Unite ale Americii nu au nici un rege şi nu vor avea niciodată unul" a spus Chuck Schumer, Liderul Democraţilor din Senat.
Şi totuşi, aleşii se tem că un astfel de precedent ar putea fi periculos în viitorul balanţei de putere dintre Congres şi Casa Albă şi ar putea da prilej şi altor viitori preşedinţi să contracareze deciziile legislativului. Aşa că nici propria tabără nu a fost complet în spatele lui Trump. 12 senatori republicani au votat împotriva sa.
"Congresul a votat. Preşedintele nu poate să anuleze decizia Congresului fără a deveni puterea supremă" Mitt Romney, senator republican.
Votul de acum a fost primul din istorie când Congresul Statelor Unite a cerut anularea unei stări de urgenţă naţională decretate de preşedinte.
Totuşi, pentru ca moţiunea să intre în vigoare, ar avea nevoie de două treimi din voturile congresmenilor. Cel mai probabil disputa va fi tranşată în instanţele americane.