Statele Unite au ajuns la aproape 250.000 de infectări cu noul coronavirus în patru zile
Greu de controlat. Asta spune despre răspândirea virusului epidemiologul şef al Statelor Unite. Iar bilanţul vorbeşte de la sine: aproape un sfert de milion de noi cazuri de coronavirus în patru zile şi peste un milion în ultima lună. Este cea mai afectată ţară din lume, cu cel mai mare număr de infectări şi cei mai mulţi morţi. Donald Trump rămâne în continuare optimist şi pune toate aceste recorduri negative pe seama faptului că ţara sa face cele mai multe teste din lume.
De Redactia Observator la 10.07.2020, 22:58- În Florida s-au înregistrat 10.000 de infectări cu noul coronavirus într-o singură zi.
- În Texas au fost 121 de decese provocate de coronavirus într-o singură zi.
Pozitiv la coronavirus - sunt cuvintele pe care le-au auzit în ultimele 24 de ore alţi 60 de mii de americani. În 43 de state numărul de îmbolnăviri a crescut. Cele mai afectate sunt statele de pe aşa numita Centură a Soarelui, din sudul ţării.
Florida, unde relaxarea a umplut plajele, doboară record după record la îmbolnăviri, aproape 10.000 într-o singură zi, iar în Texas a fost înregistrată ziua cu cele mai multe decese de la debutul epidemiei - 121. În cele două state, spitalele sunt aproape de colaps în marile oraşe.
Anthony Fauci, epidemiolog şef Statele Unite ale Americii: Acest virus, spre groaza noastră, se răspândeşte într-un mod spectaculos de eficient de la o persoană la alta. Asta mă face sceptic că vom putea fi vreodată în control permanent al acestui virus.
Epidemiologii pun noua explozie de cazuri pe o relaxare prea timpurie. Nu cer acum o reîntoarcere la carantină, dar spun că relaxarea trebuie să ia o pauză. Sunt state care au reînchis barurile şi restaurantele sau nu permit funcţionarea decât la 50% din capacitate. În New York, evenimentele cu un număr mare de oameni au fost anulate până în septembrie, iar în Colorado, cei care nu poartă mască ar putea ajunge la închisoare pentru un an.
LouAnn Woodward, Universitatea din Mississippi: Lucrurile nu sunt deloc bune. Suntem în mijlocul unei pandemii. Nu este bine şi nu ne putem comporta ca şi cum ar fi. Ne minţim singuri, iar cifrele ne arată că tot ceea ce facem nu dă rezultate. Virusul nu se duce nicăieri prea curând. Ştiţi, ne uităm la 6, 9, 12 luni până la un vaccin sau alte evoluţii. Ne trebuie o soluţie.
Epidemia se apropie din nou şi de Biroul Oval. Un reporter, care participă la conferinţele de presă de la Casa Albă, a fost confirmat cu coronavirus. Presa americană scrie că jurnalistul a purtat tot timpul mască şi nu a intrat în contact cu preşedintele în ultimele zile. Oricum, Donald Trump este testat constant, iar până acum toate testele au fost negative.
Testul pe care nu-l trece este cel al popularităţii. Un sondaj recent arată că peste 67% dintre americani sunt nemulţumiţi de modul cum a gestionat criza sanitară.