SUA ar urma să trimită nave de război în Marea Neagră pe fondul tensiunilor Rusia - Ucraina
Statele Unite iau în considerare trimiterea navelor de război în Marea Neagră, în următoarele săptămâni, pe fondul prezenței militare sporite a Rusiei la granița de est a Ucrainei, a declarat joi pentru CNN un oficial din cadrul Departamentului de Apărare.
De Redactia Observator la 09.04.2021, 10:01- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Prezența SUA în Marea Neagră este un fapt obișnuit, dar o desfășurare a navelor de război ar trimite acum un mesaj clar Moscovei, potrivit sursei citate.
SUA este obligată să anunțate cu 14 zile înainte cu privire la intenția sa de a intra în Marea Neagră, în temeiul unui tratat din 1936, care acordă Turciei controlul strâmtorilor pentru a intra în mare. Nu este clar dacă s-a trimis încă o cerere în acest sens.
Oficialul a mai declarat că Marina SUA continuă să survoleze spațiul aerian internațional peste Marea Neagră pentru a monitoriza activitatea navală rusă și orice mișcare a trupelor din Crimeea. Miercuri, două bombardiere americane B-1 au efectuat misiuni peste Marea Egee.
Deși SUA nu consideră că Rusia plănuiește o acțiune ofensivă, oficialul a declarat pentru CNN că „dacă se schimbă ceva, vom fi gata să răspundem”. Potrivit informațiilor armatei SUA, rușii organizează antrenamente și exerciții militare.
Administrația Biden și comunitatea internațională și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile crescânde dintre Ucraina și Rusia. În ultimele săptămâni, președintele Joe Biden, secretarul de stat Tony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan au vorbit cu omologii lor ucraineni.
Joi, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că acțiunile Rusiei sunt „extrem de îngrijorătoare”.
"Statele Unite sunt din ce în ce mai îngrijorate cu privire la situația din estul Ucrainei, inclusiv cu privire la acțiunile Rusiei la granița Ucrainei. Rusia are acum mai multe trupe la granița Ucrainei decât a avut începând cu 2014. Cinci soldați ucraineni au fost uciși doar în această săptămână", a spus Psaki.
Pentagonul și Departamentul de Stat și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la comportamentul Rusiei în estul Ucrainei.
"Am cerut Rusiei o explicație pentru aceste acțiuni, dar cel mai important, este că i-am asigurat pe partenerii noștri din Ucraina de sprijin deplin".
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat săptămâna aceasta că este important „ca toate părțile să respecte Acordul de la Minsk” și „ca integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei să fie respectate de Rusia”.
Joi, cancelarul german Angela Merkel a cerut președintelui rus Vladimir Putin să retragă trupele, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului german. Potrivit unui comunicat de presă din partea Kremlinului, Vladimir Putin a acuzat Kievul de „acțiuni provocatoare”.