Primele stridii din Marea Neagră, crescute în fermele înfiinţate după ancheta Observator, gata să ajungă în farfurii. Investitorii dau peste noi obstacole
Primele stridii din Marea Neagră, crescute în fermele înfiinţate după ancheta Observator, sunt gata să ajungă în farfurii. Mai cărnoase şi dulci decât cele din Mediterană, vor apărea la vară în meniul restaurantelor. Deşi moluştele se dezvoltă în timp record, investitorii se lovesc, la mal, de obstacole logistice.
Primele stridii japoneze aclimatizate în Marea Neagră au crescut în timp record. În luna septembrie a anului trecut, instalaţia a fost montată la 3 km distanţă de ţărm şi la adâncimi de până la 5 metri. Cele 1.000 de stridii aduse din Veneţia au fost puse la crescut în luna octombrie. Acum, cinci luni mai târziu, primele bucăţi sunt comercializabile, însă producţia finală va fi gata la sfârşitul verii.
Stridiile japoneze au acum între 30 şi 45 de grame. Până la vară, când vor ajunge în restaurante, greutatea lor ar trebui să fie aproape dublă. "Mai dulce, mult mai dulci decât stridiile din Mediterană. Cantitatea de carne, mult mai mare decât în stridiile crescute în alte mări", a declarat Victor Niță, biolog INCDM.
"Raportul între carne şi cochilie este extrem de mare. Am înregistrat în jur de 20% carne în raport cu cochilie, ceea ce comparativ cu datele din literatură este extraordinară, ceea ce confirmă troficitatea Mării Negre", explică Magda Nenciu, cercetător INCDM.
Ancheta Observator a schimbat legea
- Rusia restricționează exporturile de petrol prin conducta CPC de la Marea Neagră. Peskov: Pagube "enorme" după un...
- Zelenski vrea ca România să monitorizeze dacă ruşii respectă încetarea focului în Marea Neagră: "Îşi...
- Burduja: România a devenit anul trecut numărul 1 la producţia de gaz din UE. Care este stadiul proiectului Neptun...
- Rusia cere reconectarea la SWIFT pentru a respecta armistițiul în Marea Neagră. Mingea este în terenul UE
- Rusia anunță că a doborât două drone ucrainene deasupra Mării Negre, la nici o zi după negocierile de la Riad
Investiţia în fermele de scoici din largul Mării Negre începe în închirierea unui perimetru de apă: costă 60 de bani metrul. Investitorii trebuie să îşi asigure şi infrastructura de la mal pentru a putea produce midii, dar au parte şi de obstacole.
"Nu li s-au oferit locuri pentru sistemul logistic la mal. Unde pleacă cu barca, unde vine cu producţia. Încă sunt multe necunoscute pe care încercăm să le calificăm", a declarat Laurențiu Mirea, președintele Asociației Pescarilor.
Înfiinţarea fermelor de scoici în România a fost posibilă graţie unei legi adoptate în urma anchetei Observator, care a dezvăluit că în farfuriile noastre ajung moluşte recoltate ilegal din zone poluate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰