SUA iau în considerare boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2022 pentru a sancționa China
Statele Unite și aliații săi au în vedere un boicot comun al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, de la Beijing, a declarat marți Departamentul de Stat, potrivit CNBC.
De Redactia Observator la 07.04.2021, 01:09- Administrația Joe Biden încearcă să mobilizeze aliați pentru a pedepsi China și ia în considerare un potențial boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022.
- Jocurile Olimpice vor avea loc în perioada 4 - 20 februarie 2022.
- Statele Unite nu au luat încă o decizie.
„Un (boicot comun) este o temă de discuție”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt Ned Price, atunci când a fost întrebat despre planurile administrației Biden înainte de Jocurile Olimpice, potrivit CNBC. "O abordare coordonată nu va fi doar în interesul nostru, ci și în interesul aliaților și partenerilor noștri", a adăugat el. Price a declarat că Statele Unite nu au luat încă o decizie, dar s-a arătat îngrijorat de abuzurile flagrante ale drepturilor omului din China. Jocurile Olimpice vor avea loc în perioada 4 - 20 februarie 2022.
Price a adăugat ulterior pe Twitter că Statele Unite vor continua consultarea cu aliații pe tema boicotului. Administrația Joe Biden încearcă să mobilizeze aliații pentru a sancționa China. Luna trecută, Statele Unite au sancționat doi oficiali chinezi, invocând rolurile lor în abuzurile grave asupra minorităților etnice din Xinjiang. Sancțiunile din partea administrației Biden completează acțiunile luate de Uniunea Europeană, Regatul Unit al Marii Britanii și Canada.
Beijingul a respins acuzațiile că a comis genocid împotriva uigurilor. Ministerul de Externe a numit astfel de afirmații „minciuni rău intenționate” menite să „murdărească imaginea Chinei” și să „impiedice dezvoltarea Chinei”.
Unde este Xinjiang și cine sunt uigurii?
Xinjiang, cea mai mare regiune a Chinei, produce aproximativ o cincime din bumbacul din lume. O regiune autonomă în teorie, în realitate se confruntă cu restricții care s-au mărit în ultimii ani. Milioane de uiguri chinezi, o minoritate musulmană care se consideră apropiată cultural și etnic de națiunile din Asia Centrală, trăiesc în Xinjiang.
În ultimele decenii, migrația în masă a chinezilor Han (majoritatea etnică a Chinei) către Xinjiang a alimentat tensiunile cu uigurii, care au dus, în anumite momente, la episoade violente. Acest lucru a declanșat o persecuție masivă a uigurilor și un program extins de supraveghere de către statul chinez, despre care criticii spun că încalcă drepturile omului. China spune că astfel de măsuri sunt necesare pentru a combate separatismul și terorismul.
Uigurii au fost închiși în tabere unde au apărut acuzații de tortură, muncă forțată și abuz sexual. China a negat aceste afirmații, spunând că taberele sunt facilități de "reeducare" care vizează scoaterea uigurilor din sărăcie.