Antena Meniu Search
x

Video Chinezii și americanii s-au certat în fața presei mondiale: ”SUA nu ne mai pot vorbi dintr-o poziție de forță”

Chinezii și americanii au oferit un episod neobișnuit la nivel de diplomație înaltă. Statele Unite și China s-au confruntat public în timpul primelor lor discuții la nivel înalt, față în față, de la preluarea funcției de către Joe Biden. Un înalt oficial chinez i-a îndemnat pe americani să-și rezolve problemele cu drepturile omului de la ei din țară întâi, aluzie la rasism și protestelor americanilor de culoare și i-au acuzat pe oficialii americani că le ”vorbesc de sus”.

de Redactia Observator

la 19.03.2021, 14:41

Chinezii și americanii, certuri și replici tăioase în fața presei mondiale: ”SUA nu ne mai pot vorbi dintr-o poziție de forță”
- Profimedia
  • Antony Blinken a criticat China pentru cazurile de încălcare a drepturilor omului în Hong Kong și Xinjiang, iar omologul său chinez i-a transmis că SUA nu mai pot „vorbi cu China dintr-o poziție de forță”

Oficialii americani și chinezi au avut schimburi dure de replici în primele discuții la nivel înalt între administrația Biden și delegația din China, care au loc în Alaska, potrivit BBC. Oficialii chinezi au acuzat SUA că au incitat țări „să atace China”, în timp ce SUA au declarat că Beijingul „a venit cu intenția să facă grandomanie.” Relațiile dintre cele două superputeri sunt cele mai tensionate din ultimii ani. SUA s-au angajat să ridice probleme controversate, cum ar fi tratarea musulmanilor uighuri în Xinjiang de către China.

Discuțiile aprinse din Anchorage, Alaska i-au implicat pe secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, din partea SUA, față-n față cu un înalt oficial al politicii externe din China, Yang Jiechi, și a ministrului de Externe Wang Yi. Cu toate acestea, un oficial american a declarat că discuțiile ulterioare, cu ușile închise au fost „ substanțiale, serioase și directe” și au durat două ore cât era planificat.

Într-o declarație dură, înainte de discuțiile în privat, Blinken a spus că SUA vor „discuta despre preocupările serioase față de acțiunile Chinei, inclusiv în Xinjiang, Hong Kong, Taiwan, atacurile cibernetice asupra Statelor Unite și presiunile economice la adresa aliaților noștri”. "Fiecare dintre aceste acțiuni amenință ordinea bazată pe reguli care menține stabilitatea globală", a spus el.

Replica a venit de la Yang Jiechi care a acuzat Washingtonul că și-a folosit puterea militară și supremația financiară pentru a suprima alte țări. "Abuzează așa-numitele noțiuni de securitate națională pentru a obstrucționa schimburile comerciale normale și a incita unele țări să atace China", a adăugat el. Yang a declarat că drepturile omului în SUA au ajuns la un nivel scăzut, americanii de culoare fiind „măcelăriți”.

Pe acelaşi subiect

Sullivan a contracarat, spunând că Washingtonul nu a căutat un conflict cu China, dar a adăugat: "Vom apăra întotdeauna principiile noastre, poporul nostru și prietenii noștri". Schimbul, care a avut loc în fața presei mondiale, a durat mai mult de o oră. Aceasta este prima întâlnire la nivel înalt între SUA și China din iunie anul trecut - în timpul administrației fostului președinte american, Donald Trump.

”A fost o luptă neobișnuit de lipsită de diplomație, în special pentru o întâlnire convocată pentru a face bilanțul relației SUA-China sub o nouă administrație americană. În prealabil, echipa Biden fusese directă în criticile publice față de Beijing. Deci, chinezii știau la ce să se aștepte și păreau că au venit pregătiți să răspundă acuzațiilor. Au fost deosebit de furioși că Washingtonul le-a impus sancțiuni cu o zi înainte de discuții, din cauza represiunii la adresa protestatarilor pro-democrație din Hong Kong. S-ar putea să fi existat și un anumit teatru, deoarece un oficial american a spus că discuția privată care a urmat a fost substanțială și serioasă” a comentat analista Barbara Plett-Usher pentru BBC.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Chinezii și americanii s-au certat în fața presei mondiale: ”SUA nu ne mai pot vorbi dintr-o poziție de forță”