Talibanii au intrat în Kabul, capitala Afganistanului. Guvernul va ceda puterea unei administraţii de tranziţie
Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraș important din Afganistan care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale. Islamiştii radicali au luat cu asalt Kabul din toate părțile, a anunțat duminică un oficial al ministerului afgan de Interne.
De Veronica Micu la 15.08.2021, 13:54UPDATE 13.50 - Ministrul afgan de Interne, Abdul Sattar Mirzakwal, a declarat că guvernul de la Kabul va ceda puterea unei administraţii de tranziţie, relatează The Guardian. Kabulul nu va fi atacat, iar tranziţia va fi paşnică, a menţionat ministrul, care i-a asigurat pe locuitori că vor fi apăraţi de forţele de ordine.
Potrivit CNN, administraţia de tranziţie probabil va fi formată din reprezentanţi importanţi ai talibanilor şi “resturi ale administraţiei Ghani”. BBC scrie că preşedintele Ashraf Ghani are discuţii de urgenţă cu emisarul american Zalmay Khalilzad şi cu alţi oficiali NATO.
Știrea inițială:
Insurgenții talibani au intrat duminică în capitala Afganistanului, a declarat un oficial al ministerului de Interne, în timp ce SUA evacuau diplomații din ambasada sa cu elicopterul.
- Talibanii seamănă teroare în Afganistan: "În Kabul, fac liste cu numele tuturor fetelor nemăritate"
- Talibanii au capturat Mazar-e-Sharif. Ultimul oraș important din nordul Afganistanului, aflat încă sub controlul...
- MAE recomandă cetățenilor români să părăsească imediat Afganistanul. Activitatea ambasadei la Kabul,...
Înaltul oficial a declarat pentru Reuters că talibanii intră „din toate părțile”, dar nu a oferit alte detalii.
Militanții nu întâmpină prea multă rezistență în înaintarea lor, scrie BBC, care citează un corespondent local.
Trei oficiali afgani au declarat că talibanii sunt în districtele Kalakan, Qarabagh şi Paghman. Islamiştii radicali au remis un comunicat în care au precizat că nu intenţionează să preia controlul Kabulului cu forţa, relatează AP.
În comunicat se arată că luptătorilor li s-a spus să stea la porţile Kabulului şi să nu intre în oraş. “Până când tranziţia va avea loc, guvernul afgan este responsabil cu securitatea la Kabul. Vrem ca niciun civil afgan nevinovat să nu fie rănit sau să nu moară când preluăm controlul, dar nu am declarat un armistiţiu”, menţionează talibanii, potrivit news.ro. Un purtător de cuvânt al talibanilor a afirmat, potrivit Reuters, că insurgenţii nu intenţionează să se răzbune pe nimeni. În plus, el a lansat un apel către civilii afgani să rămână în ţară.
Guvernul afgan anunţă că situația este "sub control"
Guvernul anunţă, însă, că situația este „sub control”. Un mesaj postat pe contul Twitter al președintelui Afganistanului încearcă să-i liniștească pe rezidenți, în ciuda rapoartelor despre talibanii care au început să intre în capitală.
"Au avut loc împușcături sporadice în Kabul. Kabul nu a fost atacat, forțele de securitate și apărare ale țării lucrează împreună cu parteneri internaționali pentru a asigura securitatea orașului, situația este sub control", se arată în postare.
Deputat afgan: Oamenii încearcă cu disperare să fugă din capitală
Farzana Kochai, deputat afgan din Kabul, a declarat pentru BBC News că oamenii încearcă disperaţi să fugă din capitală.
"Nu mai poţi fugi nicăieri. Nu maii sunt zboruri din Kabul și noi suntem blocați aici", spune Farzana Kochai. Potrivit parlamentarului afgan, femeile aflate zonele preluate de talibani nu vor mai merge la muncă sau la școală. "Pentru femei, situația este foarte gravă. Vor fi închise în casele lor, așa se va întâmpla, așa va fi", a mai spus ea.
Cum au cucerit talibanii aproape toată țara în doar 9 zile
Cronologia preluării controlului capitalelor provinciilor din Afganistan (Guardian, News.ro):
6 august - Zaranj. Talibanii preiau controlul oraşului din provincia din sud Nimroz. Este prima capitală de provincie care a căzut în mâinile insurgenţilor.
7 august - Sheberghan.
8 august - Kunduz, Taloqan şi Sar-E-Pul. Talibanii au preluat controlul în Kunduz, oraş din nord cu 270.000 de locuitori, considerat un premiu strategic, deoarece este la ‘poarta’ către provinciile bogate în minerale şi către asia centrală.
9 august - Aaybak.
10 august - Pul-E-Khumri.
11 august - Faizabad.
12 august - Ghazni şi Firus Koh.
13 august - Qala-E-Naw, Kandahar, Lashkar Gah şi Herat.
14 august - Pul-e-Alam, Maymana şi Mazar-I-Sharif, capitala provinciei Balkh şi cel mai mare oraş din nord.
15 august - Jalalabad. Insurgenţii au preluat controlul oraşului cheie din est, capitala provinciei Nangarhar.