Video Talibanii seamănă teroare în Afganistan: "În Kabul, fac liste cu numele tuturor fetelor nemăritate"
Teroare în Afganistan, după ce talibanii au cucerit ieri Mazar-e-Sharif, cel mai mare oraş din nordul ţării, şi sunt tot mai aproape să pună stăpânire pe capitala Kabul. Localnicii, în special femeile, trăiesc într-o continuă stare de frică, temându-se să nu fie luate cu forţa de islamiştii radicali.
Nahal și Mahvash, două surori care trăiesc la Kabul, au povestit pentru presa internaţională despre teroarea în care trăiesc, după ce talibanii au preluat controlul asupra majorităţii capitalelor provinciale locale şi se apropie de capitală.
"Ni se spun lucruri teribile. Unchiul nostru tocmai a scăpat din Mazar-i-Sharif şi ne-a vorbit despre talibanii care şi-au injectat heroină în faţa tuturor, înainte de a tăia capul celor pe care îi consideră adversari şi duşmani", spune Nahal, care are puţin peste 30 de ani.
Tânăra a studiat în Afganistan şi în străinătate şi, după ce s-a întors în ţara natală, lucrează acum pentru o organizaţie internaţională. Locuieşte cu sora ei Mahvash şi cu tatăl lor, rămas văduv în urmă cu ceva vreme, după ce soţia i-a murit de cancer.
"Tatăl nostru ne-a crescut întotdeauna libere. Când talibanii au preluat puterea în 1995, ne-a dus în Pakistan, pentru a putea studia. Şi chiar şi după ce ne-am întors aicila Kabul, prioritatea lui a rămas întotdeauna aceeaşi: să avem o educaţie şi să alegem calea pe care o preferăm", mărturiseşte Nahal, potrivit Corriere della Sera.
- Talibanii au capturat Mazar-e-Sharif. Ultimul oraș important din nordul Afganistanului, aflat încă sub controlul...
- MAE recomandă cetățenilor români să părăsească imediat Afganistanul. Activitatea ambasadei la Kabul,...
- Un român care a fost în Afganistan îi imploră pe compatrioți să vină imediat acasă: "Talibanii nu vor avea...
Nahal şi Mahvash nu s-au căsătorit niciodată, așa cum le-a fost impus multora dintre colegelor lor. Locuiesc libere, ies singure, au reuşit chiar să plece în străinătate pentru a urma cursuri de perfecţionare sau pentru a dobândi experienţă de muncă.
Nahal și Mahvash nu au purtat niciodată burqa
Nahal și Mahvash sunt două fete singure, care nu au purtat niciodată burqa.
"Acum, toate acestea s-ar putea schimba. Dacă ar ajunge talibanii aici, probabil că vom fi obligate să ne căsătorim. Ştim că la Kabul se fac liste cu numele tuturor fetelor necăsătorite", spun fetele.
La fel ca mulţi tineri, Nahal şi Mahvash, deşi trăiesc într-o societate profund patriarhală şi sunt obişnuite să nu poată face tot ce îşi doresc, nu pot suporta ideea de a-și pierde libertatea.
"Toate acestea le datorăm tatălui nostru. Dar cum am putea trăi dacă am fi obligaţi să rămânem închiși în casă, ieşind doar în compania lui? Pentru că aşa funcţionează sistemul de gardieni: nu poți merge nici măcar la cumpărături fără ca un bărbat să te însoţească".
Mahvash, cu doar câţiva ani mai tânără decât Nahal, este angajată ca jurnalist pentru o mare reţea internaţională.
"Din fericire, nu sunt obligată să apar pe sticlă. Așa că multor rude le-am spus că sunt profesoară. Aici, meseria de jurnalist este periculoasă. Se crede că este mai bine ca o femeie să devină fie profesor, fie doctor. Dar nu vreau să încetez să mai dau ştiri, mai ales acum că este important să spun ce se întâmplă aici", explică Mahvash.
Nahal şi Mahvash sunt stăpânite de frică, gândindu-se la ce le aşteaptă: "Auzim atâtea poveşti oribile, despre fete luate cu forţa, obligate să se căsătorească cu bărbaţi pe care nu i-au văzut niciodată. Deci, credem că singurul lucru pe care îl putem face este să evadăm de aici, de acasă".
Pentru moment, însă, nu le poate ajuta nimeni, în ciuda faptului că lucrează atât pentru instituţii, cât şi pentru companii private străine.
"Suntem complet singure", conchid cu tristeţe Nahal şi Mahvash.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰