Ţara care boicotează Kaufland, Lidl şi alte supermarket-uri. Vânzările au scăzut şi cu 50%
Încurajați de o mișcare virală pe rețelele sociale, mii de oameni din Balcani au renunțat la cumpărături în semn de protest față de creșterea prețurilor. Boicotul, început în Croația, s-a extins rapid și în alte țări din regiune, vânzările ajungând să scadă cu până la 50%.
De Redactia Observator la 02.02.2025, 19:10- Schema după care funcţiona reţeaua în Dosarul Nordis, care ar fi obţinut 195 milioane de euro de la clienţi. DETALII la Observator 17:00
- Schema prin care ne dăm seama dacă putem plăti ratele unui credit
Campania a fost lansată pentru prima dată în Croația vinerea trecută, dar a fost preluată și în alte țări din Balcani, după ce a câștigat popularitate pe rețelele sociale, între care Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Macedonia de Nord, mobilizând mii de cetățeni nemulțumiți de scăderea puterii de cumpărare.
Consumatorii din Croaţia au fost îndemnați să evite cumpărăturile în anumite zile, în semn de protest față de prețurile ridicate și față de agravarea crizei costului vieții. Această acțiune a avut un impact semnificativ, determinând scăderi notabile ale vânzărilor în marile lanțuri de supermarketuri, între care Lidl sau Kaufland.
„Comercianții cu amănuntul nu vor fi afectați financiar, dar acesta este un mesaj simbolic important care arată că prețurile exorbitante trebuie să înceteze”, a declarat Danko Horvat, un barman din Zagreb, care s-a alăturat boicotului.
„Boicotul a șocat comercianții cu amănuntul”, a declarat Josip Kelemen de la grupul de protecție a consumatorilor „Halo, inspektore”, care a solicitat protestul, potrivit France24.
În Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Macedonia de Nord, consumatorii au urmat exemplul croaților, organizând boicoturi similare pentru a atrage atenția asupra creșterii costului vieții și a prețurilor tot mai mari la produsele esențiale. Protestatarii solicită măsuri concrete din partea autorităților pentru a controla inflația și a proteja standardul de viață al cetățenilor.
Reacțiile autorităților și ale retailerilor variază de la o țară la alta
Boicotul a fost sprijinit și de partidele de opoziție, de sindicate, de unele celebrități locale, precum și de doi miniștri.
Prim-ministrul Andrej Plenkovic a calificat boicotul drept un „mesaj important și articulat din partea oamenilor care monitorizează și compară prețurile” atât în Croația, cât și în țările vecine. Prim-ministrul Muntenegrului, Milojko Spajić, s-a alăturat chiar acestui protest, declarând că „în calitate de cetățean, susțin o astfel de acțiune” într-un interviu televizat acordat săptămâna aceasta postului public de radiodifuziune al țării.
În unele cazuri, guvernele au inițiat discuții cu reprezentanții consumatorilor și ai comercianților pentru a găsi soluții la problema prețurilor ridicate. Cu toate acestea, mulți consumatori rămân sceptici și continuă să își exprime nemulțumirea prin astfel de acțiuni de protest.
Această mișcare de boicot evidențiază frustrarea tot mai mare a cetățenilor din Balcani față de creșterea costului vieții și lipsa unor măsuri eficiente pentru a proteja consumatorii. În Croația, tranzacțiile din lanțurile de supermarketuri au scăzut cu 44% vinerea trecută, vânzările totale scăzând cu 53%, potrivit unei declarații a autorităților fiscale croate.