Țările sărace, la un pas de foamete în vremea pandemiei
Lumea se află la un pas de o foamete de proporţii biblice. Este avertismentul pe care îl trag oficialii de la ONU. Experţii spun că numărul de persoane care suferă din cauza foametei s-ar putea dubla în acest an, din cauza crizei generate de pandemie.
De Redactia Observator la 22.04.2020, 15:24- 265 de milioane de oameni s-ar putea lupta cu foametea.
- David Beasley îndeamnă guvernele să facă rost de ajutor.
În cel mai negru scenariu, 30 din cele mai sărace state din lume s-ar putea confrunta cu un nou val de foamete.
David Beasley, directorul Programului Alimentar Mondial: 135 de milioane de oameni de pe planetă se află în pragul foametei. Dar acum, un raport al Programului Alimentar Mondial arată că din cauza pandemiei de coronavirus, 130 de milioane de oameni în plus ar putea fi împinşi în pragul foametei până la sfârşitul lui 2020.
Sunt datele publicate de Programul Alimentar Mondial, subordonat ONU. Până la finalul anului, 265 de milioane de oameni s-ar putea lupta cu foametea, din cauza crizei generate de pandemie, dacă liderii lumii nu vor acţiona rapid.
Directorul Programului Alimentar Mondial, David Beasley, îndeamnă guvernele să facă rost urgent de 2 miliarde de dolari pentru ajutoare şi să finanţeze o nouă reţea logistică pentru distribuirea alimentelor şi echipamentelor medicale de protecţie, acolo unde este nevoie.
David Beasley, directorul Programului Alimentar Mondial: În cel mai negru scenariu, 30 de state s-ar putea confrunta cu o foame extremă.
Este vorba de statele sărace, devastate de conflicte sau catastrofe naturale, unde criza economică se resimte din plin iar sistemul de sănătate este la pământ. În 10 dintre aceste ţări există deja peste un milion de oameni în pragul înfometării.
David Beasley, directorul Programului Alimentar Mondial: În convorbirile mele cu liderii mondiali din ultimele luni, chiar înainte ca virusul să devină o problemă, la spuneam că anul 2020 se va confrunta cu cea mai gravă criză umanitară de la cel de Al Doilea Război Mondial, din mai multe motive.
Yemen, Republica Democrată Congo, Afganistan, Venezuela, Etiopia, Siria, Nigeria, Haiti, Sudan şi Sudanul de Sud sunt doar câteva din statele care se confruntă deja cu lipsa acută a hranei.
Matthew Hollingworth, reprezentant ONU în Sudanul de Sud: Anul trecut am avut de hrănit 5 milioane de oameni din cauza conflictelor şi a inundaţiilor. La începutul lui 2020 ne confruntam cu o invazie de lăcuste iar acum avem această pandemie de COVID-19.
De la începutul pandemiei de coronavirus peste două milioane 500 de oameni s-au îmbolnăvit iar peste 170.000 au murit.