Situaţie tensionată în Orientul Mijlociu, după noile atacuri din Bagdad
Se complică situaţia tensionată din Orientul Mijlociu! Două rachete au lovit, azi-noapte, zona verde din Bagdad, aproape de ambasada americană. Exploziile s-au produs la aceeaşi oră la care a fost ucis generalul iranian Soleimani, însă Teheranul nu revendică atacul.
De Redactia Observator la 09.01.2020, 22:00Se complică situaţia tensionată din Orientul Mijlociu! Două rachete au lovit, azi-noapte, zona verde din Bagdad, aproape de ambasada americană. Exploziile s-au produs la aceeaşi oră la care a fost ucis generalul iranian Soleimani, însă Teheranul nu revendică atacul. Totuşi, Statele Unite pregătesc riposta. Donald Trump cere şi implicarea forţelor NATO. Asta aduce conflictul mai aproape de Europa, avertizează specialiştii, iar România reprezintă un punct-cheie de apărare într-un eventual război.
Puţin după miezul nopţii, Irakul a fost lovit din nou. Două rachete cu rază scurtă de acţiune au fost lansate către Bagdad. Una dintre ele a aterizat aproape de ambasada americană.
Nici de această dată nu au fost victime. America nu a răspuns, până acum, la atacurile de azi-noapte. În ultima declaraţie publică, Donald Trump s-a lăudat cu arsenalul Statelor Unite, dar a cerut şi sprijinul Alianţei Nord Atlantice.
Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: Rachetele noastre sunt mari, puternice, de înaltă precizie, letale şi rapide. Dezvoltăm multe rachete hipersonice. Faptul că avem acest arsenal uriaş nu înseamnă că îl vom folosi
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: Trump a cerut aliaţilor să facă mai multe. Noi facem deja multe. Toţi aliaţii NATO ştiu că facem progrese la cheltuielile de apărare. Facem mai multe ca să combatem terorismul internaţional
Alături de Jens Stoltenberg, astăzi a fost şi premierul României, Ludovic Orban, care a explicat poziţia României în alianţă.
Ludovic Orban, premierul României: Dacă NATO va considera necesar să avem o prezenţă mai mare în lupta împotriva terorismului în Orient sau în alte părţi, noi vom face parte din această decizie
Virgil Bălăceanu, fost locţiitor al Comandamentului NATO: România are şi alte capabilităţi care pot fi puse la dispoziţie, mergând de la sprijin medical operaţional, până la sprijin aerian de tip mediu. Trebuie ca decidenţii noştri politici să ceară o echilibrare a capabilităţilor americane, dar şi a NATO, pe cele două flancuri. Surprizele pot să vină şi dinspre est, dar şi dinspre sud
România este şi unul dintre punctele cheie ale apărării teritoriului NATO la nivel european. Ţara noastră este în raza de acţiune a Iranului.
Cel mai important punct strategic de apărare din țara noastră este scutul antirachetă de la Deveselu. O posibilă țintă pentru Orientul Mijlociu? Nu neapărat. Dar un sistem performant, dotat cu 24 de rachete SM-3 capabile să anihileze orice tip de rachetă lansată de Iran pe teritoriul Europei.
Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Un alt punct extrem de important al României. De aici, și nu numai, se ridică aeronavele de poliție aeriană. Mig-uri sau F-uri, România se poate apăra, în prezent, cu 37 de aeronave supersonice capabile să anihileze amenințări asupra spațiului aerian românesc.
Comandamentul multinaţional de divizie sud-est. Această unitate are rolul de a face intermedierea între comanda NATO şi trupele internaţionale dispuse în teren. Practic, coordonează răspunsul forţelor NATO în cazul ameninţărilor de pe flancul de sud-est al Europei.
Virgil Bălăceanu, fost locţiitor al Comandamentului NATO: Existenţa bazei de la Deveselu este o contribuţie a României la sistemul de apărare antirachetă al teritoriului european în cadrul NATO împotriva rachetelor care sunt lansate de pe teritoriul Iranului şi al Coreei de Nord
Urmează o perioadă extrem de tensionată în Orientul Mijlociu, dar cu slabe şanse de a dezvolta un război la scară largă, susţin specialiştii.