Tensiunile dintre Serbia și Kosovo îngrijorează blocul comunitar. UE cere o reuniune de urgenţă cu liderii de la Belgrad și Pristina
Tensiunile dintre Serbia și Kosovo stârnesc îngrijorarea blocului comunitar. UE va organiza, luni, o reuniune de urgenţă cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul kosovar Albin Kurti, în contextul relaţiilor tot mai tensionate între Belgrad şi Pristina, scrie Agerpres.
De Redactia Observator la 21.11.2022, 11:05''Convoc mâine o reuniune de urgenţă a Dialogului Belgrad-Pristina cu prim-ministrul @albinkurti şi preşedintele @predsednikrs'', a scris duminică seara pe Twitter şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.
O dispută care durează de aproape doi ani, legată de plăcuţele de înmatriculare auto, a amplificat tensiunile între Serbia şi fosta sa provincie care şi-a declarat unilateral independenţa în 2008.
Sute de ofiţeri de poliţie, procurori şi funcţionari publici din minoritatea sârbă din Kosovo şi-au părăsit locurile de muncă în această lună pentru a protesta astfel faţă de un ordin intrat în vigoare la 1 noiembrie care le cere să-şi înlocuiască vechile plăcuţe de înmatriculare auto, ce datează din anii '90, când Kosovo era parte a Serbiei, cu plăcuţe de înmatriculare ale 'Republicii Kosovo'.
Serbia și Kosovo promit să-și normalizeze relațiile pentru a adera la UE
- 10.000 de sârbi kosovari au manifestat la Mitrovica pentru a respinge autoritatea Priştinei. "Ajunge cu abuzurile,...
- Serbia respinge planul propus de Germania şi Franţa pentru normalizarea relaţiilor cu Kosovo: "Cine ar accepta...
- Scandalul plăcuţelor de înmatriculare: Sârbii din nordul Kosovo demisionează din toate instituţiile de stat,...
Aproape 10.000 de sârbi kosovari sunt vizaţi de ordinul intrat în vigoare la 1 noiembrie. Alţi aproximativ 40.000 de etnici sârbi, care locuiesc în părţi din Kosovo populate majoritar de etnici albanezi, folosesc plăcuţe de înmatriculare emise de Pristina.
Guvernul kosovar a anunţat că va începe să amendeze şoferii sârbi care folosesc vechile plăcuţe de înmatriculare de dinainte de independenţă şi va confisca vehiculele cărora nu le-a fost schimbat numărul de înmatriculare până la 21 aprilie 2023.
Atât Serbia, cât şi Kosovo vizează să adere la Uniunea Europeană şi au convenit, ca parte a procesului de aderare, să-şi rezolve problemele bilaterale restante şi să-şi normalizeze relaţiile.
Serbia are din 2012 statutul de candidat oficial la aderarea la UE, în timp ce Kosovo este ''candidat potenţial''. În prezent, procesul de aderare a Serbiei la blocul comunitar este blocat din cauza disputei cu Pristina.