Antena Meniu Search
x

Galerie foto 10.000 de sârbi kosovari au manifestat la Mitrovica pentru a respinge autoritatea Priştinei. "Ajunge cu abuzurile, maltratările, opresiunea şi încălcarea drepturilor!"

Circa 10.000 de sârbi kosovari au manifestat duminică în oraşul kosovar Mitrovica pentru a-şi revendica apartenenţa la Serbia şi a respinge autoritatea Priştinei, într-o nouă manifestare de tensiune în problema plăcuţelor de înmatriculare folosite în Kosovo, transmite EFE, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 07.11.2022, 10:21

"Aici este Serbia" a fost principalul slogan al unui protest convocat de liderii sârbo-kosovari la care au participat circa 10.000 de oameni, potrivit agenţiei de ştiri sârbe Tanjung.

Se estimează că circa 150.000 de etnici sârbi trăiesc în Kosovo, regiune care şi-a declarat unilateral independenţa de Serbia în 2008 şi este populată majoritar de etnici albanezi. Dintre aceştia, majoritatea etnicilor sârbi trăiesc în patru municipii din nordul Kosovo, unde se concentrează opoziţia sârbă la guvernul kosovar.

Liderii locali au distribuit drapele naţionale ale Serbiei pentru ca populaţia de această etnie să şi le arboreze la ferestrele locuinţelor.

Protestul are loc după ce sârbii din nordul Kosovo au decis sâmbătă să demisioneze din toate instituţiile de stat din acest teritoriu pentru a protesta împotriva punerii în aplicare a unei decizii a autorităţilor centrale cu privire la plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor deţinute de sârbi.

Pe acelaşi subiect

Protestatarii au acuzat guvernul kosovar de nerespectarea dreptului internaţional

La protestul de duminică, participanţii au acuzat guvernul kosovar de nerespectarea dreptului internaţional prin impunerea plăcuţelor de înmatriculare oficiale ale Kosovo.

''Ajunge! Ajunge cu abuzurile, maltratările, opresiunea şi încălcarea drepturilor sârbilor din Kosovo", a declarat la protest Goran Rakic, care a fost până recent ministru al comunităţilor regionale şi lider al Listei Serbia, principalul partid sârb din Kosovo care se bucură de sprijinul guvernului de la Belgrad.

De altfel, la sfârşitul săptămânii trecute, guvernul sârb a respins drept "inacceptabilă" o propunere a Germaniei şi Franţei de normalizare a relaţiilor cu Kosovo care includea recunoaşterea de către Serbia a independenţei fostei sale provincii.

Uniunea Europeană a avertizat că ultimele tensiuni pun în pericol activitatea de mediere realizată în ultimii ani şi "îngreunează situaţia de securitate din regiune".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » 10.000 de sârbi kosovari au manifestat la Mitrovica pentru a respinge autoritatea Priştinei. "Ajunge cu abuzurile, maltratările, opresiunea şi încălcarea drepturilor!"