The Irish Times a publicat un articol scris cu GPT-4, în urma unei farse. Critica femeile obsedate de bronzul artificial şi era a doua cea mai citită ştire
The Irish Times, un important ziar irlandez, de largă circulaţie, şi-a cerut scuze pentru publicarea unui articol de opinie care a fost generat de un program de inteligenţă artificială. Redactorul-şef a dat vina pe o înşelăciune şi a subliniat provocările cu care se confruntă industria ştirilor: "A fost o farsă. Persoana cu care corespondam nu era cine pretindea a fi". Autorul articolului a folosit GPT-4 pentru aproximativ 80% din conţinut și generatorul de imagini Dalle-E 2.
De Redactia Observator la 15.05.2023, 14:19- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Articolul, publicat pe 11 mai și care acuza femeile care folosesc bronzul artificial că își bat joc de cei cu pielea de culoare, a fost şters, dar poate fi citit aici. A devenit al doilea cel mai citit articol de pe site-ul ziarului și a provocat dezbateri la radio și rețelele de socializare, scrie The Guardian. Potrivit redactorului-şef Ruadhan Mac Cormaic, conducerii ziarului "îi pare sincer rău" pentru că a publicat joi dimineaţă un articol de opinie intitulat "Obsesia femeilor irlandeze faţă de bronzul artificial este problematică".
Numele trecut în caseta autorului era Adriana Acosta-Cortez, descrisă ca o femeie de 29 de ani din Ecuador, care locuieşte în nordul oraşului Dublin şi care administrează o companie specializată în produse pentru îngrijirea sănătăţii. Articolul de opinie a inclus şi o fotografie a presupusei autoare a textului.
Editorialul a analizat utilizarea pe scară largă a bronzului artificial în Irlanda, sugerând că această practică reprezintă o formă de "apropriere culturală". Vineri după-amiază, mai multe persoane s-au întrebat pe reţelele de socializare dacă fotografia şi numele autoarei acelui editorial aparţineau unei persoane reale. În jurul orei locale 17:30, articolul de opinie a fost retras şi înlocuit cu mesajul următor: "Textul acestui articol a fost retras în aşteptarea unor verificări".
Într-o scrisoare publicată duminică, Ruadhan Mac Cormaic a precizat că The Irish Times a fost victima unei înşelăciuni deliberate şi că echipa managerială "nu tratează această chestiune cu lejeritate". "A fost o încălcare a încrederii dintre The Irish Times şi cititorii săi şi ne pare sincer foarte rău pentru asta. Incidentul a subliniat o lacună în procedurile noastre ce vizează etapa de pre-publicare. Trebuie să le facem să devină mai robuste - şi vom face acest lucru", a adăugat redactorul-şef al cotidianului irlandez.
- Reglementarea a ceva ce nu cunoaştem? UE ia în considerare un regulament privind inteligenţa artificială
- Italienii pot folosit din nou ChatGPT. Autoritățile au decis că OpenAI a remediat problemele de securitate a...
- Cum îi modelează inteligenţa artificială pe tineri. Chat GPT 4, softul care va şti să răspundă la toate...
Ruadhan Mac Cormaic a mai spus că incidentul subliniază una dintre provocările generate de AI pentru companiile din industria ştirilor. "Noi, la fel ca şi alţii, vom învăţa şi ne vom adapta", a adăugat el.
Redactorul-şef a adăugat că depune eforturi pentru a publica o serie de articole care să provoace gândirea cititorilor în secţiunea sa dedicată articolelor de opinie şi care "informează, stimulează şi oferă o perspectivă proaspătă asupra chestiunilor actuale". Cu toate acestea, el consideră că incidentul este o greşeală gravă. Potrivit lui Mac Cormaic, conducerea ziarului a aflat că acel articol nu ar fi autentic la mai puţin de 24 de ore de la publicarea sa.
"Acest fapt ne-a determinat să îl retragem de pe site şi să demarăm o anchetă, care este în curs de desfăşurare. Acum, se pare că articolul şi fotografia însoţitoare ar fi fost produse, cel puţin parţial, folosind tehnologia generativă AI. A fost o farsă; persoana cu care noi am corespondat nu era cine pretindea. Am fost victima unei înşelăciuni deliberate şi coordonate", a adăugat el.
Ruadhan Mac Cormaic a mai spus că The Irish Times va continua "să ofere spaţiu de exprimare pentru noi jurnalişti, inclusiv pentru cei din comunităţi slab reprezentate" şi "va continua să practice acel jurnalism de înaltă calitate la care cititorii se aşteaptă".
Persoana care controlează contul de Twitter al Adrianei Acosta-Cortez a declarat duminică pentru The Guardian că scuzele prezentate de Irish Times nu au explicat şi de ce a decis să publice "un articol incendiar cu vederi de extremă stânga" în goana după click-uri. Persoana a dezvăluit că este irlandeză, studentă și non-binară. A mai spus că a creat personajul Acosta-Cortez cu ajutorul contului de Twitter, care datează din februarie 2021, utilizând şi urmărind câteva publicaţii spaniole și din Ecuador.
Adriana Acosta-Cortez a mai dezvăluit că a folosit folosit GPT-4 pentru a crea aproximativ 80% din articol și generatorul de imagini Dalle-E 2 pentru a crea o fotografie de profil care să arate chintesența jurnlistului "woke". A folosint cuvintele cheie "femeie, supraponderal, păr albastru, îmbrăcăminte business casual, expresie arogantă".
Farsa a avut rolul de "a-i face pe prietenii mei să râdă" și "să răscolească rahatul" în dezbaterea despre politicile identitare. "Unii oameni m-au numit troll alt-dreapta, dar nu cred că sunt. Cred că politicile identitare sunt o lentilă extrem de inutilă prin care să interpretăm lumea."