Antena LIVE

Curs valutar

The Irish Times a publicat un articol scris cu GPT-4, în urma unei farse. Critica femeile obsedate de bronzul artificial şi era a doua cea mai citită ştire

The Irish Times, un important ziar irlandez, de largă circulaţie, şi-a cerut scuze pentru publicarea unui articol de opinie care a fost generat de un program de inteligenţă artificială. Redactorul-şef a dat vina pe o înşelăciune şi a subliniat provocările cu care se confruntă industria ştirilor: "A fost o farsă. Persoana cu care corespondam nu era cine pretindea a fi". Autorul articolului a folosit GPT-4 pentru aproximativ 80% din conţinut și generatorul de imagini Dalle-E 2. 

De la 15.05.2023, 14:19
WhatsApp
Galerie (2)
The Irish Times a publicat un articol scris cu GPT-4, în urma unei farse. Critica femeile obsedate de bronzul artificial şi era a doua cea mai citită ştire Shutterstock

Articolul, publicat pe 11 mai și care acuza femeile care folosesc bronzul artificial că își bat joc de cei cu pielea de culoare, a fost şters, dar poate fi citit aici. A devenit al doilea cel mai citit articol de pe site-ul ziarului și a provocat dezbateri la radio și rețelele de socializare, scrie The Guardian. Potrivit redactorului-şef Ruadhan Mac Cormaic, conducerii ziarului "îi pare sincer rău" pentru că a publicat joi dimineaţă un articol de opinie intitulat "Obsesia femeilor irlandeze faţă de bronzul artificial este problematică".

Numele trecut în caseta autorului era Adriana Acosta-Cortez, descrisă ca o femeie de 29 de ani din Ecuador, care locuieşte în nordul oraşului Dublin şi care administrează o companie specializată în produse pentru îngrijirea sănătăţii. Articolul de opinie a inclus şi o fotografie a presupusei autoare a textului.

Editorialul a analizat utilizarea pe scară largă a bronzului artificial în Irlanda, sugerând că această practică reprezintă o formă de "apropriere culturală". Vineri după-amiază, mai multe persoane s-au întrebat pe reţelele de socializare dacă fotografia şi numele autoarei acelui editorial aparţineau unei persoane reale. În jurul orei locale 17:30, articolul de opinie a fost retras şi înlocuit cu mesajul următor: "Textul acestui articol a fost retras în aşteptarea unor verificări".

Într-o scrisoare publicată duminică, Ruadhan Mac Cormaic a precizat că The Irish Times a fost victima unei înşelăciuni deliberate şi că echipa managerială "nu tratează această chestiune cu lejeritate". "A fost o încălcare a încrederii dintre The Irish Times şi cititorii săi şi ne pare sincer foarte rău pentru asta. Incidentul a subliniat o lacună în procedurile noastre ce vizează etapa de pre-publicare. Trebuie să le facem să devină mai robuste - şi vom face acest lucru", a adăugat redactorul-şef al cotidianului irlandez.

Pe acelaşi subiect

Ruadhan Mac Cormaic a mai spus că incidentul subliniază una dintre provocările generate de AI pentru companiile din industria ştirilor. "Noi, la fel ca şi alţii, vom învăţa şi ne vom adapta", a adăugat el.

Redactorul-şef a adăugat că depune eforturi pentru a publica o serie de articole care să provoace gândirea cititorilor în secţiunea sa dedicată articolelor de opinie şi care "informează, stimulează şi oferă o perspectivă proaspătă asupra chestiunilor actuale". Cu toate acestea, el consideră că incidentul este o greşeală gravă. Potrivit lui Mac Cormaic, conducerea ziarului a aflat că acel articol nu ar fi autentic la mai puţin de 24 de ore de la publicarea sa.

"Acest fapt ne-a determinat să îl retragem de pe site şi să demarăm o anchetă, care este în curs de desfăşurare. Acum, se pare că articolul şi fotografia însoţitoare ar fi fost produse, cel puţin parţial, folosind tehnologia generativă AI. A fost o farsă; persoana cu care noi am corespondat nu era cine pretindea. Am fost victima unei înşelăciuni deliberate şi coordonate", a adăugat el.

Ruadhan Mac Cormaic a mai spus că The Irish Times va continua "să ofere spaţiu de exprimare pentru noi jurnalişti, inclusiv pentru cei din comunităţi slab reprezentate" şi "va continua să practice acel jurnalism de înaltă calitate la care cititorii se aşteaptă". 

Persoana care controlează contul de Twitter al Adrianei Acosta-Cortez a declarat duminică pentru The Guardian că scuzele prezentate de Irish Times nu au explicat şi de ce a decis să publice "un articol incendiar cu vederi de extremă stânga" în goana după click-uri. Persoana a dezvăluit că este irlandeză, studentă și non-binară. A mai spus că a creat personajul Acosta-Cortez cu ajutorul contului de Twitter, care datează din februarie 2021, utilizând şi urmărind câteva publicaţii spaniole și din Ecuador.

Adriana Acosta-Cortez a mai dezvăluit că a folosit folosit GPT-4 pentru a crea aproximativ 80% din articol și generatorul de imagini Dalle-E 2 pentru a crea o fotografie de profil care să arate chintesența jurnlistului "woke". A folosint cuvintele cheie "femeie, supraponderal, păr albastru, îmbrăcăminte business casual, expresie arogantă".

Farsa a avut rolul de "a-i face pe prietenii mei să râdă" și "să răscolească rahatul" în dezbaterea despre politicile identitare. "Unii oameni m-au numit troll alt-dreapta, dar nu cred că sunt. Cred că politicile identitare sunt o lentilă extrem de inutilă prin care să interpretăm lumea."

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

ziar inteligenta artificiala gpt4 articol
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024