TikTok avertizează că va deveni inaccesibilă în SUA de duminică, dacă Guvernul nu oferă asigurări companiilor americane
TikTok a avertizat că va deveni inaccesibil în Statele Unite duminică, dacă administraţia preşedintelui Joe Biden nu oferă asigurări companiilor precum Apple şi Google că nu vor fi supuse unor măsuri punitive odată ce interdicţia va intra în vigoare, relatează Reuters.
De Redactia Observator la 18.01.2025, 10:06Declaraţia a venit la câteva ore după ce Curtea Supremă a confirmat o lege care interzice TikTok în Statele Unite din motive de securitate naţională, dacă compania-mamă chineză ByteDance nu îl vinde, punând populara aplicaţie de videoclipuri scurte în situaţia de a deveni inaccesibilă mâine.
Decizia unanimă a curţii, luată cu scorul de 9-0, aruncă platforma de social media – şi cei 170 de milioane de utilizatori americani – într-o situaţie de incertitudine, soarta sa aflându-se acum în mâinile lui Donald Trump, care a promis să salveze TikTok după ce va reveni la preşedinţie luni.
„Dacă administraţia Biden nu oferă imediat o declaraţie clară pentru a satisface cei mai importanţi furnizori de servicii, garantând neaplicarea interdicţiei, din păcate TikTok va fi forţat să devină inaccesibil pe 19 ianuarie,” a declarat compania.
Casa Albă nu a comentat
Apple (AAPL.O), Alphabet (GOOGL.O) Google, Oracle (ORCL.N) şi alte companii ar putea fi amendate masiv dacă vor continua să furnizeze servicii pentru TikTok după intrarea în vigoare a interdicţiei.
Legea a fost adoptată anul trecut cu o majoritate bipartizană covârşitoare în Congres şi semnată de preşedintele Biden. Totuşi, un număr tot mai mare de parlamentari care au votat pentru adoptarea legii solicită acum ca TikTok să continue să opereze în Statele Unite.
TikTok, ByteDance şi unii dintre utilizatorii aplicaţiei au contestat legea, însă Curtea Supremă a decis că aceasta nu încalcă protecţia oferită de Primul Amendament al Constituţiei SUA împotriva restricţionării libertăţii de exprimare de către guvern, aşa cum susţinuseră contestatarii
De ce este acuzată aplicaţia
Aplicaţia este acuzată de faptul că este supusă legilor chinezeşti, care obligă societăţile tehnologice să contribuie la colectarea de informaţii clasificate şi să permită autorităţilor chineze să aibă acces la date ale utilizatorilor americani.
Guvernului american îi revine de-acum sarcina să oblige magazinele de aplicaţii mobile să retragă reţeaua de pe platforma lor. TikTok nu va mai putea fi descărcată. Utilizatorii care deţin aplicaţia o vor putea păstra, însă nu o vor mai putea actualiza, ceea ce, în timp, o va face imposibil de folosit.
ByteDance a făcut puţine demersuri pentru a se conforma termenului-limită de duminică stabilit de lege pentru a vinde TikTok. Totuşi, închiderea aplicaţiei ar putea fi de scurtă durată. Trump, care în 2020 a încercat să interzică TikTok, a declarat că intenţionează să ia măsuri pentru a salva aplicaţia.
„Decizia mea privind TikTok va fi luată în viitorul apropiat, dar trebuie să am timp să analizez situaţia. Fiţi pe fază!”, a scris Trump într-o postare pe reţelele sociale.
Într-un videoclip postat pe TikTok, Chew a apreciat eforturile lui Trump de a colabora pentru a menține platforma accesibilă utilizatorilor americani. "În numele întregii echipe TikTok și al utilizatorilor noștri din întreaga țară, vreau să-i mulțumesc președintelui Trump pentru eforturile sale de a găsi o soluție care să protejeze TikTok în Statele Unite. Este un gest important pentru apărarea Primului Amendament și împotriva cenzurii arbitrare", a declarat Chew