Antena LIVE

Curs valutar

Tânăr român, arestat, apoi expulzat din Serbia, pe motiv de "securitate naţională". Precizările MAE

Paisprezece activiști străini, între care şi un român, care participau la o conferință a societății civile în Belgrad au fost reținuți și apoi expulzați de autorități pe motiv de "uneltire" împotriva statului sârb, fără un motiv întemeiat. MAE a clarificat situaţia românului implicat.

De la 23.01.2025, 18:39
WhatsApp
Tineri români, arestați apoi expulzați din Serbia Shutterstock

Activiștii, care proveneau din state membre ale UE și din țări Balcanice, au fost luați de poliție în toiul nopții, interogați, apoi expulzați pentru că reprezentau un „risc de securitate”. Persoanele au participat la o academie a ONG-urilor organizată de Fundația Erste, cea mai mare fundație austriacă de bănci de economii. Tinerii erau din Croația, Slovenia, Slovacia, Macedonia de Nord, Albania, Moldova, România, Austria și Republica Cehă, relatează Euractiv.

Potrivit unei persoane interogate, în jurul miezului nopții, persoane care pretindeau că sunt polițiști i-au dus la secția de poliție. Polițiștii nu purtau uniformă, iar mașina nu era marcată ca fiind un vehicul al poliției.

Mărturiile tinerilor 

La secția de poliție, i s-a cerut să semneze o declarație scrisă în sârbă care a fost tradusă oral. În cuvintele sale, documentul îl obliga să părăsească Serbia pe 23 ianuarie și îi interzicea să revină în termen de un an. Pașaportul său a fost, de asemenea, ștampilat în consecință și confirmat într-o fotografie văzută de Euractiv. Memaj a declarat că ofițerii de poliție nu au manifestat niciun comportament agresiv sau nepotrivit.

Presa croată a relatat, de asemenea, că cinci cetățeni croați au petrecut o bună parte a nopții în arestul poliției din Belgrad pe motiv de protecție a „securității Republicii Serbia și a cetățenilor săi”.

Ministrul croat al afacerilor externe și europene, Gordan Grlić Radman, a declarat reporterilor la Davos că toate cazurile de „maltratare a cetățenilor croați” de către Serbia vor fi colectate și trimise Comisiei Europene și Președinției poloneze.

Evoluția vine pe fondul unui val de proteste conduse de studenți împotriva președintelui sârb Aleksandar Vučić. Înalții oficiali sârbi, fără a furniza dovezi, susțin că blocadele și protestele studenților se află sub influența serviciilor secrete occidentale, cu scopul de a-l răsturna pe Vučić.

Acuzațiile de implicare a serviciilor străine în proteste au fost făcute chiar de Vučić, care a vorbit la Pink Television la sfârșitul anului 2024. El a afirmat că serviciile de informații croate și un grup de studenți croați au fost implicați în blocadele studențești.

Afirmațiile lui Vučić au fost respinse ca neadevărate de către studenți și oficialii croați, în frunte cu prim-ministrul Andrej Plenković.

Precizările MAE

Ca urmare a unui incident petrecut în Republica Serbia, în care au fost implicați cetățeni din state terțe și state membre UE, inclusiv România, participanți la un seminar de formare pentru membri ai mediului non-guvernamental organizat la Belgrad, Ministerul Afacerilor Externă precizează următoarele:

"În noaptea 21 spre 22  ianuarie, Ambasada României la Belgrad a fost contactată de un cetățean român, membru al unei organizații non guvernamentale române, activ în proiecte cu caracter social, participant la seminarul menționat și care a semnalat că, în acea noapte, a fost legitimat de către autoritățile locale de poliție și condus la sediul unei secții de poliție din Belgrad, alături de alți participanți la seminar. Ulterior a fost dispusă măsura părăsirii Serbiei în termen de 24 de ore, cu privire la cetățeanul român și la alți cetățeni străini participanți, precum și măsura interdicției intrării în Serbia pentru o perioadă de un an. 

Cetățeanul român a semnalat Ambasadei faptul că măsura a fost dispusă fără alte explicații, fiind invocate motive de securitate națională, conform legislației sârbe.

Având în vedere caracterul extrem de dur al măsurii, Ambasada a sesizat imediat Ministerul sârb al Afacerilor Externe, pe cale oficială, solicitând, în exercitarea funcțiilor privind acordarea asistenței consulare, clarificări privind motivele care au condus la luarea măsurilor menționate. De asemenea, cetățeanul român, care a părăsit în siguranță Serbia în cursul zilei de 22 ianuarie a.c., a primit consiliere cu privire la modalitățile de contestare a măsurii, prevăzute de legislația sârbă.

Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României la Belgrad, în consultare și cu alte misiuni diplomatice ai căror cetățeni au fost vizați de măsuri similare, mențin cazul în atenție."

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

romani tineri serbia
Întrebarea zilei
Renunţaţi des la dorinţe în favoarea cheltuielilor esenţiale?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Fabrica mare din România care accelerează producția. Noile produse care vor...
Fanatik.ro
Publicat 23.01.2025
Cât de bine îi merge Moscovei se vede noaptea. Din satelit
spotmedia.ro
Publicat 23.01.2025
Călin Georgescu, tehnici securiste cu iz mafiot
spotmedia.ro
Publicat 21.01.2025
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e...
Gandul
Publicat 23.01.2025
Ce avere are Victor Ponta și ce a făcut înainte de cariera politică
Adevărul
Publicat 23.01.2025
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, printre...
A1
Publicat 23.01.2025
Horoscopul zilei de 24 ianuarie 2025. Peștii primesc o veste bună. Află ce se...
CaTine
Publicat 23.01.2025
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc...
spynews.ro
Publicat 23.01.2025
O descoperire remarcabilă dezvăluie un secret al Imperiului Roman: „Parcă s-a...
GSP
Publicat 21.01.2025
Ceaiul care conține de 22 de ori mai mult calciu decât laptele de vacă. Mai...
Click.ro
Publicat 23.01.2025
Cele mai vechi urme ale prezenței umane din Europa au fost descoperite în...
Useit
Publicat 23.01.2025
A murit Cornel Oțelea, singurul handbalist român care a fost de trei ori campion...
Redacţia.ro
Publicat 22.01.2025
Un soldat nord-coreean care a fost capturat de ucraineni a refuzat să renunțe la...
libertatea.ro
Publicat 23.01.2025
Kanye West a dezvăluit că lucrează la albumul de debut al fiicei sale, North...
ZU
Publicat 23.01.2025
Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid
Hello taste
Publicat 23.01.2025
Abilitățile STEM la copii: ce sunt și cum le poți dezvolta prin joacă
Deparinti
Publicat 23.01.2025
Aras Bulut Iynemli și-a luat rămas-bun de la colega Ahsen Eroğlu. Postarea...
Happy
Publicat 23.01.2025
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta...
BZI
Publicat 21.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce să mănânci înainte să donezi sânge și imediat după procedură
Medicool
Publicat 23.01.2025