Toate anotimpurile într-o singură zi. România, împărțită între temperaturile record din Capitală și cod roșu de viscol la munte
România se confruntă cu primul cod roşu de viscol din această iarnă! Zeci de utilaje au fost scoase pe drumurile din Gorj, Vâlcea sau Braşov. Pe litoral, timp de câteva ore, vântul puternic a închis porturile. Într-o singură zi... am avut toate anotimpurile. Pe lângă ninsori, vânt şi ploi abundente, temperaturile anormal de ridicate bat record după record. În Capitală, bucureştenii s-au trezit cu un fenomen neobişnuit pentru luna ianuarie. Un curcubeu dublu.
De Redactia Observator la 17.01.2023, 21:59Iarna a venit brusc la munte, iar drumurile s-au acoperit cu zăpadă. În total, drumarii au scos peste 100 de utilaje şi au împrăştiat mai bine de 160 de tone de material antiderapat. Pentru ca şoselele să fie practicabile, în multe zone, s-a lucrat la foc continuu. La Rânca şi Novaci misiunea drumarilor a fost îngreunată de viscol
Cristi Tudor, reprezentant Directia Regionala de Drumuri si Poduri: "Trebuie avut în vedere faptul că este posibil, în cazul în care nu putem asigura condiţiile de siguranţă pentru toţi participanţii la trafic, să luăm decizia restricţionării circulaţiei totale pe anumite sectoare de drum."
Pentru turiştii aflaţi la Rânca, zăpada a picat la fix. La Vârfu Omu, viscolul a făcut ca temperatura resimţită să scadă până la minus 10 grade Celsius. În Sinaia, din cauza vremii, până la prânz, instalaţiile de pe pârtii au fost oprite. În câteva ore, vremea în staţiune s-a schimbat brusc, iar temperaturile pozitive au adus ploaie.
Alertă de cod roșu la munte
- Un vortex polar amenință vestul Europei. Ninsori puternice în Marea Britanie, oamenii au fost sfătuiţi să...
- Sezonul de schi s-a deschis oficial la Sinaia: "Condiţiile sunt excelente". Cât costă un skipass pentru o zi
- Meteo: Cod roșu de viscol emis de ANM. Meteorologii anunță rafale de peste 140 km/h, în zona de munte
Turiştii şi localnicii din Buşteni, Azuga, Sinaia şi Valea Doftanei au fost avertizaţi prin mesaje Ro-Alert să nu se aventureze pe munte pentru că vremea este de cod roşu. Avertitările de ninsori abundente şi vânt care va atinge la rafală chiar şi 140 de kilometri la oră rămân în vigoare până mâine după amiază la ora 14.00.
La Bâlea Lac, zăpada depusă are deja aproape 70 de centimetri. Peisaj de Crăciun este şi în Caraş Severin, la Muntele Mic. În Cluj şi Hunedoara, în zonele montane mai înalte, şoferii au fost nevoiţi să-şi testeze abilităţile pe drumurile încă acoperite de zăpadă.
Meteorologii avertizează şi în privinţa ploilor şi lapoviţei. Din cauza cantităţilor abundente, există risc de inundaţii pe mai multe râuri din jumătatea vestică a ţării
Temperaturi record
La polul opus este sudul ţării, unde pare să vină vara. Bucureştenii au avut parte de un fenomen neobişnuit pentru luna ianuarie: dimineaţa, după ploaie, un curcubeu dublu a putut fi admirat din orice parte a Capitalei.
La 50 de staţii meteo s-au înregistrat temperaturi record. A fost de altfel cea mai călduroasă dimineaţă de 17 ianuarie de când se fac măsurători. De la un an la altul, temperatura medie creşte cu jumătate de grad. 2022 a fost declarat al treilea cel mai călduros an din istorie. Pe data de 23 iulie, la Calafat s-au înregistrat aproape 42 de grade celsius. Atenţie, la umbră! Cei mai fierbinţi ani au fost totuşi 2019 şi 2020. Următoarele trei zile aduc temperaturi de vară, care ating şi 22 de grade.