Antena LIVE

Curs valutar

Tot mai multe cazuri de gripă aviară la om, depistate în China. O tulpină virală ar fi suferit mutaţii importante. "Provoacă mortalitate ridicată''

O creştere a numărului persoanelor infectate cu gripa aviară în China în acest an suscită îngrijorare în rândul experţilor, potrivit cărora o tulpină care a circulat anterior pare să fi suferit mutaţii, devenind astfel mai contagioasă în rândul populaţiei umane, relatează Reuters marţi.

De la 26.10.2021, 13:08
WhatsApp
O creştere a numărului persoanelor infectate cu gripa aviară în China, motiv de îngrijorare în rândul experţilor Profimedia (scop ilustrativ)

China a raportat în 2021 către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) 21 de infecţii cu H5N6, un subtip al virusului gripei aviare, comparativ cu doar 5 cazuri anul trecut. Deşi cifrele sunt mult mai mici comparativ cu sutele de cazuri de contagiere cu H7N9 în 2017, infecţiile sunt grave, numeroase persoane ajungând în stare critică şi fiind consemnate cel puţin şase decese. ''Creşterea numărul de cazuri la om în China în acest an este îngrijorătoare. Este un virus care provoacă mortalitate ridicată'', a declarat Thijs Kuiken, profesor de patologie comparată la Centrul medical al Universităţii Erasmus din Rotterdam.

Cazuri de gripă aviară la om, în China

Majoritatea pacienţilor au intrat în contact cu păsări din crescătorii şi nu există cazuri confirmate de transmitere de la om la om, a precizat OMS, care a evidenţiat creşterea îmbolnăvirilor într-un comunicat emis pe 4 octombrie. În acesta se preciza că se impuneau investigaţii suplimentare ''urgente'' pentru evaluarea riscurilor şi a înmulţirii cazurilor la oameni. De atunci, o femeie de 60 de ani din provincia Hunan a fost internată în stare gravă cu gripă H5N6 pe 13 octombrie, potrivit unui comunicat al guvernului din Hong Kong. Deşi au fost raportate cazuri de H5N6 în rândul populaţiei umane, nu au fost consemnate focare de H5N6 la păsările din crescătorii din China din februarie 2020.

China este cel mai mare producător din sectorul avicol, în special în sectorul creşterii raţelor, care acţionează drept rezervor pentru virusuri aviare. Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din China nu a putut fi contactat pentru a comenta asupra creşterii numărului de cazuri de H5N6 în rândul populaţiei umane, notează Reuters, citat de AGERPRES.

Pe acelaşi subiect

Într-un studiu publicat luna trecută pe site-ul CDC din China se precizează, însă, că ''o creştere a diversităţii genetice şi a distribuţiei geografice a H5N6 reprezintă o ameninţare serioasă pentru industria avicolă şi sănătatea umană''. Virusurile gripei aviare circulă în mod constant la păsările domestice şi sălbatice, însă rareori infectează oameni. Cu toate acestea, evoluţia virusurilor, care s-a accentuat pe fondul creşterii populaţiei de păsări din industria avicolă, reprezintă o preocupare majoră deoarece poate conduce la apariţia unui virus care să se răspândească cu uşurinţă de la om la om şi care poate provoca o pandemie. Cel mai mare număr de infecţii cu H5N6 a fost înregistrat în provincia Sichuan, însă au fost consemnate cazuri şi în provinciile vecine Chongqing şi Guangxi, precum şi în Guangdong, Anhui şi Hunan.

Cel puţin 10 cazuri au fost provocate de virusuri foarte asemănătoare genetic cu virusul H5N8 care a devastat ferme de păsări din Europa iarna trecută şi a provocat de asemenea cazuri mortale în rândul păsărilor sălbatice din China. Acest lucru sugerează că cele mai recente infecţii cu H5N6 din China pot fi o nouă variantă. ''S-ar putea ca această variantă să fie puţin mai infecţioasă (la oameni)... sau s-ar putea ca acest virus să fie mai prezent la păsările de crescătorie în acest moment şi de aceea mai mulţi oameni se infectează'', a spus Kuiken.

Patru dintre persoanele infectate din Sichuan creşteau păsări în gospodărie şi au intrat în contact cu păsări moarte, a indicat un raport din septembrie al CDC din China. O altă persoană infectată a cumpărat o raţă de la o piaţă de animale vii cu o săptămână înainte de a dezvolta simptome. China vaccinează păsările de crescătorie împotriva gripei aviare, însă vaccinul utilizat anul trecut poate proteja doar parţial împotriva virusurilor emergente, prevenind focarele mari, dar permiţând virusului să continue să circule, a explicat Filip Claes, coordonatorul laboratorului regional din cadrul Centrului de urgenţă pentru boli transfrontaliere la animale al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Micile crescătorii din gospodării sunt comune în China, unde mulţi oameni preferă în continuare să cumpere păsări vii din pieţe. Oraşul Guilin din regiunea Guangxi, care a consemnat în august două cazuri în rândul populaţiei umane, a anunţat luna trecută că a suspendat comerţul cu păsări vii în 13 pieţe urbane şi va desfiinţa acest tip de comerţ în decurs de un an, notează Reuters.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

gripa aviara china boli
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024