Antena Meniu Search
x

Vaccinul anti-Covid poate fi administrat în aceeași zi cu vaccinul antigripal. STUDIU

Este sigur pentru oameni să primească în același timp un vaccin anti-Covid și un vaccin antigripal, după ce cercetătorii unui studiu efectuat în Marea Britanie au dat asigurări că nu există un impact negativ asupra răspunsului imun produs de niciunul dintre acestea.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 01.10.2021, 09:49

O tânără este vaccinată cu ser anti-Covid de un cadru medical
Vaccinul anti-Covid poate fi administrat în aceeași zi cu vaccinul antigripal. STUDIU - Profimedia Images

Pe măsură ce multe țări din Europa se pregătesc pentru o iarnă grea, posibilitatea unei creșteri a cazurilor de gripă este extrem de mare, deoarece restricțiile Covid-19 sunt ușurate și măsurile de distanțare socială sunt relaxate în multe dintre aceste state.

Cercetătorii au folosit în studiu vaccinurile de la Pfizer și AstraZeneca

Studiul, condus de Universitatea din Bristol, a constatat că efectele secundare raportate au fost de obicei ușoare până la moderate în testele cu trei vaccinuri antigripale și fie cu vaccinul Pfizer, fie cu vaccinul AstraZeneca.

"Acesta este un pas cu adevărat pozitiv, care ar putea însemna mai puține programări pentru cei care trebuie să facă ambele vaccinuri", a spus coordonatorul studiului, prof. Rajeka Lazarus, citat de Reuters.

Pe acelaşi subiect

Rezultatele acestui studiu au fost prezentate Comitetului mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI) pentru luarea lor în considerare și vor ajuta factorii de decizie politică în planificarea viitoarelor campanii de vaccinare. 

Participanții la studiu au fost vaccinați cu ambele seruri în aceeași zi, însă în brațe diferite.

Studiul a fost efectuat pe 679 de voluntari

Într-o primă etapă, un grup a avut un vaccin COVID și un vaccin antigripal, cu un placebo administrat în a doua etapă, iar un alt grup a primit vaccin COVID-19 și un placebo administrat în aceeași zi, urmat de un vaccin antigripal în a doua zi.

Studiul a constatat că 97% dintre participanți au declarat că vor fi dispuși să facă cele două vaccinuri în aceeași zi. 

Studiul a implicat 679 de voluntari în 12 locații din Anglia și Țara Galilor, rezultatele complete urmând să fie publicate în Lancet.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Vaccinul anti-Covid poate fi administrat în aceeași zi cu vaccinul antigripal. STUDIU